|

Bank Asya’da krediler de üyeler de batık

Kurucu ve imtiyazlı 185 ortaktan 122’si hakkında bilgi vermeyen Bank Asya'da batık krediler yüzde 24'lük oranla sektörü riske edecek seviyeye yükseldi. Banka, 2014 yılını da 942.4 milyon lira rekor zararla kapattı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/02/2015 Perşembe
Güncelleme: 19:46 - 18/02/2015 Çarşamba
Yeni Şafak
Bankacılık işlemlerinin ve yönetiminin özel bir durum olduğunu bu kuralın dünyanın her yerinde geçerli olduğunu vurgulayan Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, kurucu ve imtiyazlı 185 ortaktan 122’si hakkında bilgi vermeyen Bank Asya’da geri dönmeyen kredilerin oranının da sektörü de riske edecek seviyeye çıktığı söyledi. Bankacılık sektöründe takipteki kredilerin oranının yüzde 3’ler seviyesinde olduğuna dikkat çeken Canikli, Bank Asya’da bu oranın yüzde 24’e çıktığını kaydetti.

BANKACILIK ÖZEL ALANDIR

Yeni Şafak Gazetesi’ne Bank Asya’ya ilişkin değerlendirme yapan Canikli, banka kurmanın ve yönetmenin özel bir durum olduğunu vurguladı. Canikli, “Bütün dünya için geçerlidir. Özel bir şirket gibi banka kuramazsınız. Özel kurallara tabidir. Kötü yönetildiği ve mali açıdan zora girdiği zaman 100 binlerce milyonlarca insanı olumsuz yönde ve doğrudan para ile ilgili bir konuda etkileyecek bir alan olduğu için bütün dünyada bu sektör regüle edilmiştir. Hem kuralları vardır, hem sıkı denetlenir” tespiti yaptı. 

ÖZEL ALANDA DEVLET GARANTİSİ VARDIR

Türkiye’de de bütün ülkelerde de bankadaki paranın belli bir miktara kadarının garanti kapsamında olduğunu hatırlatan Canikli, “Bankanın batması halinde ödemediği takdirde kişi başı 100 bin liraya kadar devlet garantisi altına alınır. Bu özelliği nedeniyle de özel sektör tarafından dahi kurulsa da kamu özelliği ön plandadır. Sıkıntı olduğu zaman finans sektörü birbirine çok bağlı ve etkilenen bir sektör olduğu için sektörün tamamından korunmak açısından da yakın takip edilmesi gerekiyor. Sıkı denetim bundandır” değerlendirmesi yaptı. 

KURUCULARDA BAZI ÖZELLİKLER ARANIR

Tüm dünyada da Türkiye’de de banka kurucularında özel şartlar arandığını, 5411 sayılı Kanun’un 18’inci maddesinin 5’inci fıkrasında bulunduğunu hatırlatan Canikli, “Yöneticileri bu kişiler seçtiği için, daha önce başka bankayı batırmamak, bazı suçlardan yargılanmamak, dürüst olmak, geçmişte yasaklı olmamak gibi kurucu ortaklarda aranan özellikler, imtiyazlı ortaklarda da aynen aranıyor” dedi. Canikli, ayrıca bu kişilerin mal varlıklarının da kanunen takip edildiğini ve mal beyanında bulunmaları gerektiğini söyledi. 

KANUN FON’A DEVRİNİ İÇERİYOR

Bu ve buna benzer bilgilerin verilmemesi halinde kanunun amir hükmünün ‘Kurucularda aranan nitelikleri kaybeden imtiyazlı paya sahip ortaklar temettü dışındaki ortaklık haklarından yararlanamaz. Bu halde diğer ortaklık hakları kurumun bildirimi üzerine fon tarafından kullanılır’ olduğunu hatırlatan Canikli, “Bu bir amir hüküm. Bu noktaya gelmişse, BDDK’nın yapacağı başka bir şey yok. Mecburdur bunu yapmaya” değerlendirmesi yaptı.

BDDK gecikti mi?

Bakan Canikli, imtiyazlı ortak ve bazı şirketlere kurallara aykırı kredi verildiği, bankanın içinin boşaltıldığı gibi iddiaların olduğunu söyledi. Canikli, "Bunları şimdi atanan yöneticiler araştırıp belirleyecek. İhlal varsa, BDDK alması gereken tedbirleri zamanında almamışsa elbette o da soruşturmayı gerektirecek. BDDK’nın bugüne kadar koruyucu bir tavır içerisinde olup olmadığı, mali yapısı bozulmasına rağmen görevini yerine getirip getirmediği de incelenecek, araştırılacak” dedi. 


Batık kredi yüzde 24

Batık durumda olan kredilerde oranın yüzde 24’lere ulaştığını söyleyen Canikli, “Sektörün ortalaması ise yüzde 3’lerde. Esasında yüzde 24 oranlarına gelene kadar bir şeyler yapılmalıydı. Çok yüksek oranda batık var, bu ciddi bir risktir. Hem diğer bankacılık alanındaki bankaları riske sokma olabilirçBu noktaya gelene kadar mutlaka öncü işaretler vardır. Bir anda yüzde 24’e ulaşmadı,önce yüzde 4, sonra yüzde 10 olmuştur. Bu aşamalarda neredeydiniz" diye sordu.  


2014 yılında 942.4 milyon TL rekor zarar

Yönetimine TMSF tarafından el konulan Bank Asya, 2014'te ise rekor zarar açıkladı. Kamuyu Aydınlatma Platformu'na gönderilen, geçici vergi beyannamesi ekinde vergi dairesine sunulan ve 1 Ocak 2014 - 31 Aralık 2014 dönemini kapsayan gelir tablosuna göre, Banka Asya, geçen yılı 942 milyon 439 bin liralık rekor zararla kapattı. 2014'ün ilk dokuz ayında ise 301 milyon lira zarar açıklayan Banka'nın, geçici vergi raporunda, ‘kredi ve diğer alacaklar değer düşüş karşılığı’ kaleminin 1 milyar 552 milyon 244 bin liraya yükseldiği görüldü.


Kişi bilgilerini özellikle mi vermediler?

Bank Asya yönetiminin kurucu ve imtiyazlı 185 ortağı ile ilgili kişisel bilgileri vermekten kaçındığını kaydeden Canikli, “122’sinin imtiyazlı paya sahip ortaklarının bu şartları taşıyıp taşımadığına ilişkin bilgileri BDDK’ya vermemişler, 63 kişinin bilgilerini vermişler. Bunların takip edilmesi gerekiyor. ‘Özellikle mi vermediler?’ sorusu akla geliyor. Çünkü mal beyanı ve para hareketleri izlendiği takdirde acaba başka yerlere ve başka bilgilere ulaşma imkanları var, onu saklamak için mi bu bilgileri vermediler” yorumunu yaptı.

#Nurettin Canikli
#Bank Asya
#Ticaret Bakanı Nurettin Canikli
9 yıl önce