|

BİM A101 ŞOK marketlerde poşet fiyatları ne kadar?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın hayata geçirdiği, manav, şarküteri ve ekmek reyonları dışındaki alışverişlerde satılan ücretli poşet uygulaması başladı. Artık A101, BİM, Şok ve türevi marketlerde dilediğiniz kadar poşeti ücretsiz alabilme gibi bir imkanınız olmayacak. Peki BİM, A101, ŞOK marketlerde büyük küçük poşet ne kadar?

Yeni Şafak
12:26 - 2/01/2019 Çarşamba
Güncelleme: 12:31 - 2/01/2019 Çarşamba
Yeni Şafak
Plastik poşetler 25 kuruştan satılmaya başlandı.
Plastik poşetler 25 kuruştan satılmaya başlandı.

Plastik alışveriş poşetleri 1 Ocak 2019 itibarıyla ücretli satılmaya başlandı. Artık bir markete gittiğiniz zaman alışveriş poşeti için ücret ödemeniz gerekecek. Bu ücret 25 kuruş olarak belirlendi. Konu ile ilgili olarak vatandaşlar BİM, A101, ŞOK marketlerde poşet fiyatları ne kadar oldu? sorusunun yanıtını merak ediyor. İşte yanıtı;

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın hayata geçirdiği, manav, şarküteri ve ekmek reyonları dışındaki alışverişlerde plastik poşetlerin 25 kuruşa satılması uygulaması başladı.

Artık A101, BİM, Şok ve türevi marketlerde dilediğiniz kadar poşeti ücretsiz alabilme gibi bir imkanınız olmayacak.
Resmi Gazete’de yayınlanan kanuna göre poşetlerin minimum 25 kuruştan satılması kararlaştırıldı. Poşetleri ücretsiz olarak veren işletmelere para cezası uygulanacağı da belirtildi.

POŞET BAŞINA 25 KURUŞ

15 mikron ila 50 mikron arası kalınlıkta olan plastik alışveriş poşetleri, market kasalarında tüketiciye 25 kuruştan az olmamak kaydıyla paralı verilecek.

Alışverişlerde müşterisine ücretsiz poşet vermeye devam edenlere ise m2 bazlı ceza modeli uygulanacak.

Düzenlemeye aykırı olarak plastik poşetleri ücretsiz verdiği tespit edilen satış noktalarına depo alanı hariç kapalı satış alanının her m2' si için 1O TL idari para cezası verilmesi planlanıyor. Bu da 100 m2 bir market için bin TL ceza anlamına geliyor.

HER YIL GÜNCELLENECEK

Uygulanacak taban ücret 25 kuruştan az olmamak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından oluşturulacak heyet aracılığıyla belirlenecek ve her yıl güncellenecek.

BEZ ÇANTA YAYGINLAŞACAK

Türkiye'de 30 bin market var. Marketler, reyonlarda bez ve geri dönüşümlü çantaların satışına başladı bile. Fiyatlar 1.5 lira ile 5 lira arasında değişiyor.

BİM, ŞOK, A101 ve diğer marketlerin de bez çanta satışına başlaması bekleniyor. Bazı marketler, tüketicisine örneğin '50 lira alışverişe bir bez çanta hediye' gibi kampanyalar yapmaya ve şubelerinde tüketiciyi bez torba ya da file kullanmaya yönlendirecek, bilgilendirici broşürlere yer vermeye hazırlanıyor.




#Plastik
#Naylon
#Poşet
#BİM
#ŞOK
#A101
5 yıl önce