|

Borsa rekora koşuyor

Borsa İstanbul, küresel piyasalardaki yükseliş ve kurumsal yabancı yatırımcıların yaptığı alımlarla iki yıl aradan sonra 90 bin puanı aştı. İki günlük yükseliş %2,8 oldu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 3/03/2017 Cuma
Güncelleme: 05:24 - 3/03/2017 Cuma
Yeni Şafak
Borsa rekora koşuyor
Borsa rekora koşuyor

Küresel piyasalardaki ralliyle birlikte hafif yukarı yönlü seyrini sürdüren Borsa İstanbul 100 endeksi, iki yıl aradan sora 90 bin seviyesini aştı. Önceki günkü yüzde 2,1'lik yükselişin ardından dün de alıcı bir seyir izledi. Gün içinde en yüksek 90 bin 38 puanı bulan borsa günü yüzde 0,70 yükselişle 89 bin 933 puandan tamamladı. İki günlük yükseliş yüzde 2,8 oldu. Endeks en son 3 Şubat 2015 tarihinde 90 bin üzerinde hareket etmişti. Tarihi zirve ise 22 Mayıs 2013'te 93 bin 398 puan olmuştu.



Yabancı alımları etkili


Dünkü yukarı yönlü hareketlerde yabancı alımlarının da etkili olduğu gözlendi. Analistler, dolarda global anlamda yaşanan yükselişe rağmen, olumlu küresel risk algısının TL cinsi yerel piyasalara olumlu yansıdığını söyledi. Borsa İstanbul'un da yabancılar tarafından son 1 haftada tercih edildiğine vurgu yapan analistler, birçok hissede yabanıcı alımlarla yukarı yönlü hareketin hızlandığını kaydetti.



Önümüzdeki günlerde piyasalarda ABD Başkanı Trump'ın açıklamaları, Fed kaynaklı gelişmeler, Türkiye Varlık Fonu, Anayasa değişikliği konusundaki referandum, Merkez Bankası kararları ile diğer siyasi gelişmelerin etkili olması bekleniyor.



Dolarda çıkış sınırlı olur


FED yetkililerinin hafta başındaki açıklamaları sonrası mart ayında faiz artışı olasılıklarının yükselmesi doların tüm gelişmekte olan ülke para birimleri karşısındaki değer kazancını sağladı. Dün güne 3.65 seviyesinden başlayan dolar, bir ara 3.70'e kadar çıktı. Bir ara tekrar gevşeme gözlendi. Gün somunda ise dolar yine 3,70'i gördü. Bazı bankacılar da 3,75 üzerine doğru sert bir hareket olmaması durumunda dolarda çıkışın sınırlı olacağını belirti.



#Borsa İstanbul
#ABD
#Donald Trump
#FED
7 yıl önce