|

135 milyar liralık dev teşvik

Cumhurbaşkanı Erdoğan Proje Bazlı Teşvik Sistemi Tanıtımı ve 2017 Yılında Hazırlıkları Tamamlanan Yatırımlara Teşvik Belgesi Dağıtım Tören'ine katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 23 yatırıma 135 milyarlık bir teşvik verileceğini ifade ederek, "İlk proje Mardin Mazıdağı'nda olacak. 2.9 milyar lira tutarında teşvik verilecek ve 900 kişiye istihdam sağlanacak" dedi. Teşviklerle Türkiye'de 169 bin kişiye istihdam sağlanacak.

Yeni Şafak
14:03 - 9/04/2018 الإثنين
Güncelleme: 16:05 - 9/04/2018 الإثنين
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: Yatırım destekli teşvik sisteminden yatırımcıyı yüksek faizden kurtarmak hayati bir öneme sahip.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: Yatırım destekli teşvik sisteminden yatırımcıyı yüksek faizden kurtarmak hayati bir öneme sahip.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde Proje Bazlı Teşvik Sistemi Tanıtımı ve 2017 Yılında Hazırlıkları Tamamlanan Yatırımlara Teşvik Belgesi Dağıtım Töreni'ne katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan burada 23 yatırım için verilecek süper teşvik paketini açıklıyor. İşte Cumhurbaşkanı'nın konuşmasından bazı notlar:

Proje bazlı teşvik sistemini tanıtacağız. Her birinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Geçtiğimiz sene hazırlıkları tamamlanan 23 proje ve 19 firmaya vereceğimiz teşvik belgelerinin hayırlı olmasını diliyorum. Bu konuyu gerek sayın Başbakan'ın ve Sayın Bakan'ın ifade ettiği gibi, büyüklerimizin sözleri var 180 kere de tekrar etseniz, kıymetlidir. Bu konuyu 19 proje, 23 proje diye ifade edince sıradan bir hadise gibi görünüyor. Halbuki bu projelerin 135 milyar yatırım bedeli olduğunu görüyoruz. Bu yatırımlar 6 milyar 318 milyon dolarlık ihracat katkısı olacak. İthalatımızın da 12 milyar lira azalmasını sağlayacak. Cari açığımızda 19 milyar dolarlık bir iyileşme sağlayacağız.

10 MİLYONLUK İSTİHDAM ARTIŞI VAR

Başbakanımızdan, Ekonomi Bakanımıza tüm süreçte emeği geçen, bu önemli projenin ülkemize kazandırılmasında katkısı olan herkese teşekkür ediyorum. Geçtiğimiz milli gelirimizi 236 milyar dolardan 860 milyar dolara çıkartarak ülkemizi 3,5 kattan fazla büyütmeyi başardık. Geçtiğimiz sene yüzde 7,4'lük büyümeyle ortalamanın üzerine çıktık. Bazıları "Fazla büyüme iyi değildir" diyor. Niye? Kıskançlık. Büyüme oranınız ne kadar artarsa o kadar güçlü olacaksınız. Türkiye büyüdükçe hep birlikte kazanacağız. Çalışanlarımızın milli gelirden aldığı pay yüzde 30,5 düzeyine çıktı. 28 milyon 200 bine çıktı çalışan sayımız. 10 milyona yakın bir istihdam artışı var. Turizmdeki gelişmelerimiz istihdam da beklediğimiz başarıyı getirecek. Türkiye büyümeyle ortaya çıkan gelirin adil biçimde dağılmasını sağlıyor. İhracatımızı 160 milyar dolara çıkarmış olmamız da tarihi bir başarıya işaret ediyor. Turizmde, darbe girişimi ve terör olaylarıyla yaşanan gerilemeyi atlatmış durumdayız. Turizmde bu yıl yeni gelirlere imza atacağız. Doğu'yu ihmal etmeyelim, Van-Ağrı- Iğdır'ı unutmayalım. Doluluk oranı yüzde 90 üstünde. O üç bölgede yatırım yapmamız lazım. İran'dan turistler geldiğinde Nevruz kutlamalarını yapabilsinler. Bizim kokuyu iyi alıp, nereye kimler gelir, hazırlık yapmamız lazım. Bu büyümeyi devletimizi borç batağına sürüklemeden özel sektörle gerçekleştirdik.

CARİ AÇIK SORUNUNU KÖKTEN ÇÖZECEĞİZ

Ülkemizi her alanda büyüttük, kalkındırdık. 2023 hedefimiz Türkiye'yi dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına sokmak için iki kat daha büyümek gerek. Yatırım demek ihracat, teknoloji, hizmet, refah demektir. Türkiye'nin aşması gereken teknik ve psikolojik engel var, o da cari açık sorunudur. Yurtdışında ve yurtiçinde herkesin önümüze koyduğu bu sorunu çözmek için yeni yaklaşımlar gerekiyor. Akkuyu Nükleer Santrali'nin temelini bu nedenle attık. Cebimizden para çıkmıyor, 22 milyar dolarlık bir yatırım. 2023'te bunun ilk etabını açacağız. Enerjimizin yüzde 10'unu buradan elde edeceğiz. Akkuyu'nun ülkemize kazandırdığı kariyeri yüksek gençler olacak, bu mühendislerimiz Rusya'da yetiştiriliyor. 3 bin 500'lük istihdam 10 bine ulaşacak. Savunma sanayinde adımlar atıyoruz. S-400 denilince rahatsız oluyorlar. Türkiye kaderini kendi belirleyecek. Ortak paydada kimler yer almak istiyorsa biz elele veririz onlarla. Yerli ve yenilenebilir enerji kaynakları konusunda çalışmalar yapıyoruz. S-400 için uygun kredi faizi veriliyor. Biz yüzde 3 faizle kredi alıyorsak icazet almaya gerek yok. En uygun neredense oradan alırız. İyi olacak. Enerji atılımımızı, yüksek teknolojili ürünlerin ülkemizde üretimini sağlayarak cari açık sorununu kökten çözmeye yönelik irademizi ortaya koyduğumuza inanıyorum.



İŞTE TEŞVİKLER

Faiz konusunda devamlı konuşuyorum. Faiz oranlarını aşağı düşürmedikten sonra yatırım yapılabilir mi? Yatırım destekli teşvik sistemi diyoruz. Yüksek faizden yatırımcıyı kurtaracaksın. Yatırım olunca istihdam olacak, istihdamla üretim, üretimle ihracat olacak. Bu teşvik sistemiyle ilgili kanun Eylül 2016'da kabul edildi. Ekonomi Bakanlığı tanıtım toplantısı yaptı, yeni sistemi yatırımcılara tanıttı. Yatırımcılara sağlanan imkanlar: Gümrük vergisi muafiyeti getirilecek. Makine ve teçhizatları ile inşaat malzemeleri için KDV istisnası, yatırımlara kurumlar vergisi indirimi sunuluyor, istihdam maliyetini düşürmek için 10 yıla kadar sigorta primi işveren hissesi brüt aylık asgari ücretin iki katına kadar destek verilecek. 10 yıl boyunca tüketimin yarısı kadar enerji desteği, kar payı desteği, yatırım tutarının yüzde 49'una kadar devlet sermaye katkısı sağlanacak.


İlk proje Mardin'de...

İlk proje Mardin Mazıdağı'nda olacak. 2.9 milyar lira tutarında teşvik verilecek ve 900 kişiye istihdam sağlanacak.

"YATIRIM KONUŞMAK POLEMİKTEN DAHA HEYECAN VERİCİDİR"

Asıl tartışmamız, tekliflerimizle, eleştirilerimizle yön vermemiz gereken konular bunlardır. Her kim siyaseti, milletimizi dedikoduyla meşgul ediyorsa onun heybesi boştur. Meclis kürsüsünü panayıra çevirenlerin Türk milletine sözü yoktur. Böyle kişilerin ağzının affedersiniz kanalizasyon borusuna dönmesi kaçınılmazdır. Yatırım konuşmak, diğerleriyle polemik yapmaktan daha heyecan vericidir. Tüm yatırımcıların başımız üstünde yeri vardır. Yeter ki bize inansınlar. Biz de durmayacağız, kimseye eyvallah etmeyeceğiz. Atalarımız at binenin, kılıç kuşananındır demiş. Biz bugün vereceğimiz teşvik belgelerinde devletin tüm imkanlarını iş dünyasının istifadesine sunuyoruz. Yatırımın, üretimin olmadığı yerde devlet alacak vergi de bulamaz. Teşviklere ülkenin ve milletin kazancı olarak bakıyoruz. Ömründe iş kurmamış, 5 koyun gütmemiş, aldığı koyunları kaybetmiş, çalışmamış birilerine bunları anlatmak beyhude bir çabadır. 2002 Kasım... Ve şu anda 2018... Neredeydik, nereye geldik. Hesap bu kadar basit. İş dünyamız kendileri biliyor. Bu sayede bir çırpıda 135 milyar liralık bir yatırım ortaya çıktık. 2018'de de bu rakamı geride bırakacak bir gayret ortaya koyacağız. Bizden size takoz olmaz, bizden size o takozların temizlenmesi olur. Türkiye'nin potansiyeli daha yüksek. Şu salonda buradaki arkadaşlarımız çok değişik ülkelerde dolaşıyorlar, yatırım yapıyorlar. Bu daha da gelişecek.


BAŞBAKAN YILDIRIM: TÜRKİYE ARTAN BİR GÜCE SAHİP

Törende ikinci olarak sözü Başbakan Binali Yıldırım aldı. Başbakan Yıldırım, "Afganistan ve Moğolistan'dan selam getirdim. Egemen anlayış bize daima dünyanın belirli merkezlerine bakmamızı telkin eder ama dünya yeni bir şekil alıyor ve güç merkezleri değişiyor. İftiharla söylemek isterim ki değişen dünyada Türkiye günden güne artan bir güce sahip. Proje bazlı teşvik paketi törenindeyiz. Teşvik sisteminde değişikliğe gittik. Varolan sistemin yanında adeta ısmarlama- terzi usülü dikilmiş elbise gibi- teşvik sistemini hayata geçirdik. Bu sistemin özelliği cari açığımızı kapatmaya destek olacak, ihracata katma değer artırımını sağlayacak alanlara özel teşvik vermek. Bu teşvik sistemi sektörel bazda ve firma bazında katma değeri orta-yüksek teknoloji gerektiren yatırımları ilgilendiren bir teşvik. Toplam büyüklük 135 milyar lira, yararlanan firma sayısı 23. Türkiye'yi yatırım üssü ülke haline getirmek için gece gündüz gayret ediyoruz. Devlet 125 milyar lira yatırım yapıyor. 15 yılda nereden nereye geldiğimizi gösteren bir rakam. Türkiye, özel sektör eliyle kalkınmasını yapıyor. 2003'te ifade ettiğimiz bir hedef var "Serbest piyasa şartlarında bütün gücümüzle özel sektörün gelişmesinden yana olacağız" diyorduk. Bu kararlılık içinde çalışıyoruz. Bu yürüyüşte siz yatırımcılarımızın destekleri yol gösterici oldu. Türkiye'nin bugün yatırım çeken ülkelerden biri olmasını beraber başardık. Milli gelirimizi, 851 milyar dolara çıkardık. 10 milyon vatandaşımıza iş ve istihdam sağladık. Karamsar senaryo üretenlerin heveslerini kursaklarında bıraktık. Bize diz çöktürmeye gelen emperyal güçler ve onların örgütlerini yerle bir ettik" dedi.


80 YILDA YAPILANIN 12 KATI 16 YILDA YAPILDI

Başbakan Yıldırım şöyle devam etti: Türkiye bugün kararlılıkla yolunda yürüyor. 1993-2002 yılı arasında Türkiye yılda sadece 2,6 büyüme başarmışken, 2003-2017 yılları arasında ortalama yüzde 5,8 oranında büyümeyi sağlamıştır. 2017'de 7,4'lük büyümenin 2,3 puanı yatırım ve net ihracattan geliyor. İhracatımız 2017'de yüzde 10'un üzerinde arttı. Türkiye, yatırım ve ihracata dayalı bir büyüme sürecine girmiştir. Bu istikrarlı büyüme aynen devam edecektir. Avrupa'nın uzun zamandır büyüme eğilimini korumayı başaran sayılı ülkelerinden biri de Türkiye'dir. Geçen 16 yıl içinde doğrudan yabancı sermaye yatırımlarında ülkemiz 191 milyar doların üzerine çıktı. 80 yılda yapılanın 12 katını 16 yıl gibi kısa bir sürede ülkemiz başarmıştır. 2017 yılını yatırımlarda yüzde 81 oranında artışla kapattık. Şimdi hedefimiz bu seviyeyi teknolojik değişim hamlesiyle taçlandırmak. Teknolojik gelişmeyle birlikte ülkemizin rekabet seviyesi de artacak, ticaret açığı da azalacak. İleri teknoloji hedefiyle attığımız en cesur adımlardan birisi de bugünkü proje bazlı teşvik paketidir. Bu sayede cari açığımız 19 milyar dolar azalacak. Bu projeler hayata geçtiğinde cari açığımız, ihracat artışı ve ithalattaki azalma dolayısıyla 25 milyar dolar lehimize gelişmiş olacak. Gümrük vergisinde istisna, KDV istisnası getiriyoruz, 5 yıl nitelikli personel desteği, 10 yıla kadar gelir vergisi stopajı istisnası getiriyoruz, sermaye katkı desteği, sağlık alanından ulaştırmaya kadar birçok alanda bu yatırımlar gerçekleşecek. Orta ve yüksek teknolojiye sahip projelerin yapım yeri olarak İstanbul, Sakarya, Hatay, Yalova, Kahramanmaraş, İzmir, Edirne, Ankara, Bursa, Kırıkkale, Mardin, Bingöl olarak belirlendi. 169 bin vatandaşa istihdam sağlayacak.


"DÜNYA DÖNÜŞÜM YAŞIYOR"

Törende Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de konuştu. Bakan Zeybekci, "Asıl marifet yatırımdaydı, tasarıma, teknolojiye yatırım. Kaplumbağa ancak kabuğundan kafasını çıkarırsa başarılı olabilir. İşte bu yatırımdır. Neden proje bazlı teşvik sistemi dedik? Türkiye'de yatırımlar yeterince yapılamamış, teknolojisi yüksek ürünleri dışarıdan almışız, cari açık vermişiz. Bugün dünya her alanda bir teknoloji devrimi yaşıyor. Ulaşım, sanayi, sağlık, üretim, petro-kimya teknolojilerinde devrim yaşanıyor. Proje bazlı teşvik sistemi de Türkiye için "Ben de varım" demektir. Türkiye kendi global devlerini yaratmak zorundaydı. Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla, Başbakanımızın, bakanlarımızın, milletvekillerimizin desteğiyle proje bazlı teşvik sistemi yaptık. Dev yatırımı destekliyoruz burada" dedi.

TÜRKİYE BİLGİ-TEKNOLOJİYİ ÜRETECEK

Bakan Zeybekci şöyle devam etti: Bugüne kadar teşviklerimiz orta ve yüksek teknolojilere ayrılmıştı. Muassır medeniyet yolunda 8 kat hızlı konuşuyoruz. Bu paketlerin cari açığa olumlu etkisini göreceğiz 2 yıl içinde. Bu yatırımların tamamı ya doğrudan yabancı ya da yarı-yabancı ortaklıktır. Bu sayede "Türkiye yatırım yapılabilir" cevabını vermiş olacağız. Yüzde 6'nin üzerinde büyümeye ihtiyacı olan Türkiye yabancı yatırımlarını artıracak. Ekonomi büyüyecek, enflasyon düşecektir. Niyetimiz bırakın namerte merte bile ihtiyacı olmayan Türkiye'dir. Türkiye olarak zamanın ruhunu ıskalama lüksümüz yok. Bilgi-teknolojiyi üretenlerle, tüketenler diye dünya ikiye ayrılıyor. Biz bilgiyi-teknolojiyi üreten kısmında olmak zorundayız. Bu topraklar zayıf ülkeleri kabul etmiyor. Biz etken olmak zorundayız. Türk ekonomisini üretime ve yatırıma dayalı olarak büyütecek proje bazlı teşvik sisteminin hayırlı olmasını diliyorum.


#Recep Tayyip Erdoğan
#Teşvik paketi
#Teşvik belgesi
#Beştepe
٪d سنوات قبل