|

D-8'de ticaret hacmi hedefi 500 milyar dolar

D-8 Ekonomik İşbirliği Örgütü Genel Sekreteri Musavi, ''D-8 olarak 2018 yılına kadar 500 milyar dolar ticaret hacmi hedefi koyduk. İki ay sonra ticaret bakanları Türkiye'de toplanacak ve bu hedefi gerçekleştirme yolunda gelinen nokta görüşülecek'' dedi.

Yeni Şafak
11:06 - 8/01/2015 Perşembe
Güncelleme: 09:08 - 8/01/2015 Perşembe
AA
Gelişen Sekiz Ülke (D-8) Ekonomik İşbirliği Örgütü Genel Sekreteri Seyyid Ali Muhammed Musavi, 2018'e kadar üye devletler arasındaki ticaret hacmini 500 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.


Musavi, D-8'in en önemli hedeflerinden birinin de üye ülkeler arasında ekonomik işbirliğini arttırmak olduğunu belirtti.


D-8’in, üye devletler arasındaki ticaret hacmini Türkiye'nin de desteğiyle artırmak istediğini vurgulayan Musavi, şunları kaydetti:


''Ekonomik iş birliğiyle ülkeler arasında ticaretin artması çok önemli. Zira ticaretin artması, karşılıklı iş birliğinin arttığının da göstergesidir. Aranızda ticaret artarsa, refahınız, halkların zenginliği ve yaşam standardı da artar. Kendi içinizde ticaret yapıyorsanız bu, ekonominizin gelişmesinin yanında teknoloji, sanayi, tarım gibi pek çok alanda da gelişmenin önünü açacaktır. D-8 olarak 2018 yılına kadar 500 milyar dolar ticaret hacmi hedefi koyduk. İki ay sonra ticaret bakanları Türkiye'de toplanacak ve bu hedefi gerçekleştirme yolunda gelinen nokta görüşülecek. Bunun yanında hedefe ulaşmak için Türkiye’nin öncülüğünde özel sektörleri bir araya getiren toplantılar yapılıyor. Kamu ve özel sektör olarak bu hedefe ulaşmak için elimizden geleni yapmalıyız.''


Musavi, D-8 ülkelerinin her yönüyle kalkınması için harcanan çabada Türkiye'yi örnek aldıklarını belirterek, bu ülkede, 30 yıl önceyle kıyaslandığında önemli gelişmelerin yaşandığının görüleceğine dikkati çekti.


Halkın zenginleşmesi ve yaşam standardının yükselmesiyle üye ülkelerde siyasi istikrarın da artacağını ifade eden Musavi, şöyle konuştu:


"Siyasi istikrar, sosyal problemlerin ortadan kalkmasına yardımcı olacak. Teknoloji ve sanayi gelişecek. Bir lokomotif gibi ülkelerin gelişmesi yolundaki bütün alanları olumlu etkileyecek. Bu konuda önümüzde, Türkiye örneği var. 30 yıl önce Türkiye’nin siyasi, ekonomik ve sosyal durumuyla bugün arasındaki fark ortada. Ekonomisi gelişen Türkiye, iç istikrarını yakalamanın yanında sosyal problemlerini de büyük oranda çözmüş durumda ve uluslararası alanda daha etkin konumda.''


Musavi, 500 milyar dolar ticaret hacmine ulaştıktan sonra 2023 ve daha ilerisi için de başka hedefler ortaya koyacaklarını, üye ülkeleri ve ve teşkilatlarını daha diri tutacaklarını sözlerine ekledi.
#Gelişen Sekiz Ülke (D-8) Ekonomik İşbirliği Örgütü
#Gelişen Sekiz Ülke (D-8) Ekonomik İşbirliği Örgütü Genel Sekreteri Seyyid Ali Muhammed Musavi
#ticaret hacmi
#D-8
9 yıl önce