|

Enerjide sağlam ortaklık

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü. Erdoğan ve Putin görüşmesinin en önemli konu başlıklarından biri Türkiye ve Rusya arasındaki enerji işbirliği olduğu öğrenildi.

Yeni Şafak
04:00 - 12/03/2017 Pazar
Güncelleme: 02:54 - 12/03/2017 Pazar
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Türk Akımı Doğalgaz Boru Hattı'na bu yılın ikinci yarısında başlanacak. Türk Akımı Doğalgaz Boru Hattı Projesi her iki ülke tarafından onaylandı. İnşaatına bu yılın ikinci yarısında başlanacak. Toplam 31,5 milyar metreküp kapasiteli iki boru hattından oluşacak. Hatlardan biri Türkiye'ye uzanacak. Diğer ise Rus gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak. Böylece 19 milyar dolarlık proje ile 19 milyon eve doğalgaz gidecek.



PETROL VE GAZ STRATEJİK


yTürkiye- Rusya ortaklığıyla Mersin'de kurulacak Akkuyu Nükleer Santrali ile de iki ülke arasındaki enerji işbirliği, daha ileri bir safhaya ulaşacak. Akkuyu Nükleer Santrali 22 milyar dolara inşa edilecek, Türkiye'nin elektrik üretiminin yüzde 6'sını karşılayacak. 60 yıl işletme ömrüne sahip olacak tesis 2022'de faaliyete geçecek. Rusya, enerji alanında Türkiye'nin en büyük ortakları arasında. Türkiye'nin en çok petrol tedarik ettiği 4 ülkeden biri Rusya. Rusya aynı zamanda, Türkiye'nin doğalgaz ihtiyacının da yaklaşık yüzde 60'ını karşılıyor. Geçen yıl Rusya'dan ithal edilen gaz miktarı 24 milyar 373 milyon metreküp. Rusya-Türkiye doğalgaz boru hattı (Batı Hattı) 1987'de faaliyete geçti. Yıllık 14 milyar metreküp doğal gaz tedarik ediliyor. Mavi Akımı 2003'te işletmeye alındı. Yılda 14 milyar metreküp doğal gaz taşıyor.


#Enerji
#Rusya
#Türkiye
7 yıl önce