|

Engellilerin erişimini kolaylaştıracak düzenleme

Engelliyi anlayamayan, ona kolaylıklar sunmayan bir toplumun kendisidir aslında engelli olan. Bu bakış açısından yola çıkılarak ülkemizde son dönemde engelliler için reform niteliğinde adımlar atıldı. Özellikle engellilerin erişilebilirliği için hükümet tüm belediyeleri harekete geçirdi ancak yapılan çalışmalar yeterli görülmüyor, projelerin tüm ilçelere yaygınlaştırılması amaçlanıyor.

Yeni Şafak
11:22 - 2/02/2017 Perşembe
Güncelleme: 11:40 - 2/02/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Engellilerin toplumsal yaşama katılabilmeleri için fiziksel ve mimari tedbirler alınıyor.
Engellilerin toplumsal yaşama katılabilmeleri için fiziksel ve mimari tedbirler alınıyor.

Engellilerin bağımsız bir şekilde yaşamasına ve hayatın her aşamasına tam olarak katılabilmesine olanak sağlamak için özellikle son yıllarda yapılan çalışmalar artırıldı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından engellilerin evlerinden çıkabilmeleri, başkalarına ihtiyaç duymadan binalara ve açık alanlara ulaşabilmeleri ve bunları kullanabilmeleri, kısaca toplumsal yaşama katılabilmeleri için fiziksel ve mimari tedbirler alınıyor.



Engelliler Kanunu çıktı


  1. Engellilerin istihdamı, sosyal hayata etkin katılımları ve eğitimleri konusunda çok önemli düzenlemeler yapıldı. Önceden sosyal güvenceden mahrum olan engelliler için 2005 yılında Engelliler Kanunu çıkarıldı. 2010 yılında yapılan anayasa değişikliği ile engellilere pozitif ayrımcılık getirildi.

Tüm engellilere bakım hizmeti


Bakıma muhtaç tüm engelliler bakım hizmeti kapsamına alındı. Evde ya da özel bakım merkezlerinde bakım hizmeti sunulan tüm engellilerin bakım ücretlerinin devlet tarafından karşılanması sağlandı.



Düzenlemeye uymayana ceza


Umuma açık tüm mekânların ( yol, kaldırım, spor alanları, okul hastane vs.) engellilerin kullanımına uygun olması zorunlu hale getirildi. “Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonları” ile tedbirlerinin alınıp alınmadığı da takip edilerek denetim yapılıyor. Engellilere yönelik düzenleme yapmayan kuruluşlar doğrudan cezalandırılıyor.



  • Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından, Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Yönetmeliği'nde 21 Eylül 2016'da yapılan değişikliğin ardından geçtiğimiz günlerde "Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Formları Genelgesi" de yayımlandı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya imzalı genelgeyle, izleme ve denetleme faaliyetlerinde kullanılacak formlar yeniden düzenlendi.Genelgeyle, denetimlerin nasıl yapılacağı ile ilgili ilkeler belirlenirken, mevcut binaların erişilebilir hale getirilmesinde uyulması gereken ölçütlerde de değişiklikler yapıldı.

Özel eğitim ve rehabilitasyon ücreti devletten


Özel eğitime muhtaç tüm engellilerin özel eğitim ve rehabilitasyon ücretleri devlet tarafından karşılanmaya başladı. Eğitim ve rehabilitasyon merkezlerine taşınması için devlet tarafından yardımcı personel desteğinde evden alınıp eve bırakılma hizmeti başlatıldı.



5 yıl erken emeklilik


Bakıma muhtaç çocuğu olan annelere ve kendi adına çalışan engellilere 5 yıl erken emekli olma hakkı getirildi. Engelliler için üretilen her türlü araç ve gereç KDV'den muaf hale geldi.



Evde bakım aylığı da var


Evde bakılan her engelli birey için bakan kişilere (anne, abla, teyze vs) bakım aylığı bağlandı. Engelliler için engelsiz yaşam merkezleri kuruldu. Özel sektörde çalışan engelli işçilerin sigorta primlerinin tamamının devlet tarafından karşılanması sağlandı. Kamuda engelli çalışan sayısının artırılması için de çalışmalar yapılıyor.








#Engelli
#Erişilebilir
#Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı
7 yıl önce