|

Haberi okuyan Çinliler bankaya koştu

Çinli Zigong bankasının hissedarlarının bankadan 40 milyar Yuan tutarında kredi çekip kaçtıklarına ilişkin haber bankaya para yatıran vatandaşlar arasında paniğe yol açtı. Haber sonrasında banka şubelere koşan Çinliler izdihama neden olurken, 20 dakika yayında tutulup kaldırılan habere ilişkin açıklama yapan Çin Bankacılık Düzenleme Komisyonu ise bankanın bir sorun yaşamadığını bildirdi.

Yeni Şafak
14:04 - 8/11/2018 Perşembe
Güncelleme: 14:29 - 8/11/2018 Perşembe
DHA
Bankada parası bulunan Çinliler banka şubelerinde izdihama yol açtı.
Bankada parası bulunan Çinliler banka şubelerinde izdihama yol açtı.

Çin’in güney batısında yer alan Siçuan eyaletinde vatandaşlar paralarını kurtarmak amacıyla Zigong isimli bankanın şubeleri önünde uzun kuyruklar oluşturdu.

40 milyar Yuan ile kaçtılar

Devlete ait Da zhong adlı internet haber sitesinin Zigong bankasının hissedarlarının bankadan 40 milyar Yuan (yaklaşık 6 milyar dolar ) tutarında kredi çekip kaçtıklarını bildirmesi üzerine halk paniğe kapıldı.


Haber 20 dakika sonra kaldırıldı

Haber 20 dakika içersinde kaldırılmasına rağmen şubelere hücum eden mudiler paralarını çekmeye çalıştı.
Olay üzerine Çin Bankacılık Düzenleme Komisyonu, bankanın bir sorun yaşamadığını bildirdi. Polis, haberi internette yayan bir kişinin tutuklandığını açıklasa da panik sona ermedi.

32 şubesi var

2001 yılında 1,2 milyon nüfuslu Zigong şehrinde kurulan banka, 32 şubeye sahip. Daha önce Çin’in Şangay kentinde çalışan ve şu anda Tayvan’da akademik araştırmalar yürüten profesör Cao Ji konu hakkında şöyle konuştu:

"Eğer vatandaşlar Zigong bankasına hücum etmişse, bu bize Çin’de yeni bir finansal krizin bu küçük yerel bankalardan başlayacağını gösterir."
  • Çin’in aşırı borç ve nakit akışı sorunları yaşayan finans sektörünün toplam büyüklüğü 35 trilyon dolardan fazla. Dünyanın bir yıllık üretimi ise 80 trilyon dolar civarında
#​Zigong
#Çin
#China
#Bank
5 yıl önce