|

İhracatta 6 yılın rekoru

15 Temmuz hain darbe girişiminin ardından yeniden ayakları üzerinde duran Türkiye, aradan geçen bir yılın ardından 2017 temmuz ihracatıyla son 6 yılın rekorunu kırdı. Söz konusu ayda ihracatımız yüzde 31,2 artışla 11,4 milyar dolara ulaştı. En yüksek ihracat Almanya’ya yapılırken, artış hızında yüzde 95’lik oranla Rusya ilk sırada yer aldı.

Yeni Şafak
04:00 - 2/08/2017 Çarşamba
Güncelleme: 06:06 - 2/08/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
İhracatta 6 yılın rekoru
İhracatta 6 yılın rekoru

Temmuz 2017 ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 31,2 artışla 11 milyar 474 milyon dolar olurken, 2011 yılı Ağustosunda yakaladığımız yüzde 31,9’luk artıştan sonra gelen en yüksek oran şeklinde kayıtlara geçti. İhracatımız böylece, son 6 yılın en iyi performansına ulaştı. Son 12 aylık dönemde ihracat, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 7,5 artışla 150 milyar 22 milyon dolar oldu. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verileri Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin katılımıyla Vestel City'de düzenlenen toplantıda açıkladı. Otomotiv endüstrisi, temmuz ayında 2 milyar 433 milyon 838 bin dolarla en fazla ihracat gerçekleştiren sektör olarak belirlendi.

RUSYA'YA İHRACAT YÜZDE 95.7 ARTTI

Türkiye ekonomisine yönelik her türlü provokatif açıklama ve girişime rağmen Türk ihracatçısı, Almanya'ya olan ticaretini yüzde 28, 2 artırdı. Bu oranla Almanya en fazla ihracat yapılan ülke sıralamasındaki yerini korudu. Ticaretimizde en yüksek artış ise yüzde 95,7 ile Rusya’ya gerçekleştirildi. En fazla ihracat yapılan ilk 5 ülkeden Almanya’ya ihracat yüzde 28,2, İngiltere’ye yüzde 37, İtalya’ya yüzde 27,9, Irak’a yüzde 55,7 ve ABD’ye yüzde 48,3 arttı.

TARİHİ ZİRVEYE DOĞRU ADIM ADIM

Temmuz ayı ihracatında tarihi zirvenin çok yakınına gelindiğine dikkat çeken Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, TÜİK’in önümüzdeki ay açıklayacağı temmuz ayına ilişkin tam rakamlarda muhtemelen tarihi zirveyi göreceklerini söyledi. Yüzde 31,2’lik artışın Türkiye’nin ihracata dayalı büyümesiyle ilgili çok önemli bir sinyal olduğunu belirten Zeybekci, “15 Temmuz’dan sonra attığımız ihracata dayalı büyüme seferberliğinin hangi noktaya geldiğinin de göstergesidir” dedi. Bakan Zeybekci dokuz aydan bu yana artarak devam eden bir ihracat performansı yakaladıklarını kaydederek, “OVP’deki bu yılki hedefimiz 153.3 milyar dolar ama biz 155 milyar doları geçeriz dedik. Bunu geçersek tarihi seviye olan 157,6 milyar doları da aşmak istiyoruz” diye konuştu.

YÜKSEK TEKNOLOJİ PAYI YÜZDE 4

Zeybekçi, Geçen yıl yüksek teknolojinin ihracattaki payının yüzde 3,5 olduğunu bu yıl ise toplam ihracattaki yüksek teknoloji payının yüzde 4’e çıktığını vurguladı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise yaptığı değerlendirmede, “TÜİK verilerine göre 2011 yılı Ağustos ayında yakaladığımız yüzde 31,9’luk artıştan sonra gelen en yüksek oran. İhracat artış oranında çok önemli bir rekora imza atmış olduk. 15 Temmuz’dan sonra ne demiştik: ‘Çarklar dönüyor, üretim devam ediyor” ifadelerini kullandı.

  • Provokasyona inat Almanya ticareti zirvede
  • qEkonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye ile Almanya ilişkilerine yönelik gazetecilerin soruları üzerine, “Ekonomik ilişkiler, diğer tüm negatif ilişkileri düzeltme platformudur. Bunu her iki ülkenin menfaati açısından kaybetmemekte fayda var” dedi. TİM Başkanı Büyükekşi ise, “Almanya uzun yıllardır ihracatımızda zirveyi kimseye kaptırmıyor. Bu ay da yüzde 28,2 artışla yerini sağlamlaştırdı. Son dönemde yaşanan geçici kriz ortamının ticaretimizi etkilememiş olması bizleri mutlu etti. İki ülke birbirinin rakibi değil, tamamlayıcısı. Temennimiz, bu gergin ortamın bir an evvel olağan seyrine geri dönmesi” diye konuştu.
Endüstri 4.0 için uyum çalışmasına son hızla devam

Vestel City’deki ihracat rakamları programının açılış konuşmasını yapan Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu, “Bugün Vestel City’den 155 ülkeye ihracat yaparak kendi alanımızda 19 yıldır üst üste ihracat şampiyonu oluyoruz” dedi. Endüstri 4.0’a uyum çalışmalarının Türkiye için önemine dikkat çeken Zorlu, şöyle devam etti: “Vestel City’de Endüstri 4.0 çalışmaları son hızla devam ediyor. Robotlarla insanların birlikte çalıştığı bu kompleks seneye Türkiye’nin Endüstri 4.0’a geçen ilk fabrikası olacak. Geçen yıl mükemmelliğimizi Avrupa’da da tescil ettirerek Endüstriyel Mükemmellik Ödülleri’nde (Industrial Excellence Award) Avrupa Şampiyonu olduk.”

#Türkiye
#Ekonomi
#İhracat
7 yıl önce