|

İş dünyası da İsrail’e lanet yağdırdı

Kudüs’ü ikinci kez işgal eden İsrail ile ABD’nin yaptığı katliam Türk iş dünyasını ayağa kaldırdı. İş dünyasını temsil eden sivil toplum kuruluşları, yaptıkları açıklamalarla İsrail-ABD ortak yapımı katliamı kınadı. Müslümanların Kudüs davasından asla vazgeçmeyeceğine vurgu yapılan açıklamalarda, İsrail ve ABD ile diplomati ilişkilerin kesilmesi istendi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/05/2018 Çarşamba
Güncelleme: 00:04 - 16/05/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
 İsrail ile ABD’nin yaptığı katliam Türk iş dünyasını ayağa kaldırdı.
İsrail ile ABD’nin yaptığı katliam Türk iş dünyasını ayağa kaldırdı.

ABD'nin İsrail Büyükelçiliğini Kudüs'ü taşımasına tepki gösteren sivil direnişçilere kurşun ve bombalarla saldırması Türk iş dünyasında da büyük tepkiye neden oldu. İsrail ile ABD’nin imza attığı katliama tepki gösteren iş dünyası temsilcisi oda, dernek ve konfederasyonlar, Kudüs davasının önemine dikkat çekti ve İsrail’e yaptırım uygulanmasını istedi. ABD'nin desteğiyle sivil Filistinlilere saldırmasının barış çabalarını etkisiz kıldığına dikkat çeken iş dünyası temsilcileri, bu hukuk tanımazlığa ve sivil katliamına sessiz kalmayacaklarını ifade etti.

İNSANLIK DIŞI

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, İsrail'in tüm dünyanın gözleri önünde bir katliam gerçekleştirerek, Filistinlilere karşı vahşet ve zulüm siyaseti güttüğünü belirtti. Baran, "Şehitlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa diliyorum. İsrail'de kalıcı barıştan 'masumlara keskin nişancılarla ölüm saçmayı, Suriye'nin istikrarından 'terör örgütlerini desteklemeyi' anlayanlara karşı güçlü Türkiye için el ele, gönül gönüle vermeliyiz" değerlendirmesinde bulundu.


İŞ DÜNYASINA YENİKAPI ÇAĞRISI

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç ise, İsrail’in Gazze’de yaptığı katliam karşısında suskun kalmanın, aynı zamanda insanı insan yapan tüm değerleri hiçe saymak olacağını söyledi. Avdagiç, “İş dünyamızı ve İstanbul Ticaret Odamızın 400 bin üyesini Cuma günü Yenikapı’da bu insanlık suçunu lanetlemeye çağırıyorum” dedi. İsrail’in uyguladığı devlet terörünü Türk iş dünyası olarak en şiddetli şekilde kınadıklarına vurgu yapan Avdagiç, “Masumlara sıkılan kurşunlar, insanlığın vicdanına saplanmıştır” ifadesini kullandı.


“ARTIK YETER DENMELİ”

İsrail bu katliamı sadece Müslümanlar üzerinde değil, üç dinin kardeşliğine karşı yaptığına işeret eden Avdagiç, “Kudüs tarih boyunca üç dinin kardeşliğinin ve dünya barışının anahtarı olmuştur. Neticede katledilen dünya barışı olmuştur. Haklının ve haklı bir davanın tarafındayız. Filistinli kardeşlerimizle güçlü bir dayanışma içindeyiz. Bölgedeki barış ve huzur umutlarının üzerine atılan bu ateşi söndürmek hepimizin görevidir. Tüm ülkeler küresel ölçekte aklı selime sahip çıkarak ‘artık yeter’ demeli” dedi.

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ise, “ABD’nin Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıması Filistin’i ve İslam dünyasını derinden yaralamış, İsrail’in katliamına ortam hazırlamıştır” dedi.


“Bizleri davamızdan vazgeçiremeyecek”

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan da, “Masum insanlar üzerinde gerçekleştirilen katliamlar ve zulümler, bizleri bir an dahi Kudüs davamızdan vazgeçiremeyecektir. Müslümanlar olarak haklı mücadelemizi Kudüs’ün üstündeki kara bulutlar dağılıncaya kadar sürdürmekten yılmayacağız” açıklamasında bulundu. Kaan, Kudüs’e yönelik alınan kararın, barışa ve kardeşçe yaşama umuduna ağır bir darbe vurduğunu belirtti. Kaan, tüm İslam alemine, Gazze’de İsrail tarafından akıtılan kanı durdurmaları için her türlü çabayı göstermeleri, İsrail işgal gücü ile mücadelesinde Filistin Yönetimi’nin yanında yer almaları çağrısında bulundu.


İlişkiler askıya alınmalı

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Hasan Ali Cesur, Filistinliler’in katledilmesine ilişkin, “İnsan canını hiçe sayanlarla diyalog kurulamayacağı açıkça ortadadır. Bu nedenle ABD ve İsrail ile ilişkiler askıya alınmalıdır” ifadelerini kullandı. Cesur, ABD Başkanı Donald Trump’ın, göreve geldiği günden bu yana dünya coğrafyasını ateş topuna döndürme hevesinde olduğunu, bunu yaparken de uluslararası anlaşmaları hiçe sayarak gerçekleştirdiğini dile getirdi.

“ABD’DEN DOST OLMAZ”

Trump’ın, Kudüs’ün özel statüsüne rağmen aldığı kararla açıkça İslam dünyasını provoke ettiğini ve bir dayatmada bulunduğunu vurgulayan Cesur, “Her şey açık ve gün yüzündeyken ABD’nin dost ve müttefikliğinden bahsedilemez” yorumunu yaptı.

#Türkiye
#Filistin
#İş dünyası
6 yıl önce