|

İtalyan çizmesi su alıyor

Küresel ekonominin Yunanistan’dan sonra yeni derdi İtalya oldu. Çizme'de kronikleşen ekonomik sorunlar ve derinleşen siyasi kriz, risk algısını artırıyor. Zira, sürecin avroda değer kaybına yol açacağını aktaran uzmanlara göre, "Borç/Gayri Safi Yurtiçi Hasıla" oranı %138'e ulaşan İtalya, Avrupa'da yeni bir bankacılık krizine kapı aralıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/06/2018 Cuma
Güncelleme: 10:13 - 1/06/2018 Cuma
Yeni Şafak
Avrupa için ikinci Yunanistan krizi kapıda.
Avrupa için ikinci Yunanistan krizi kapıda.

İtalya’da kronikleşen ekonomik sorunlar ve derinleşen siyasi kriz, küresel ekonomide risk algısını artırıyor. Avro bölgesi’nin üçüncü büyük ekonomisinin giderek artan borç yükü son dönemde derinleşen siyasi krizin de etkisiyle yatırımcıları endişelendirmeye devam ediyor. Ülkenin borç sorunu hem kamu sektöründe hem de bankacılık sektöründe alarm verecek düzeyde. Son dönemde siyasi istikrarsızlıkla birleşen riskler yatırımcıların gözünde İtalya’nın yeni Yunanistan olarak görülmesine neden oluyor. Gelecek yıllarda ülkenin avro bölgesinden ayrılıp ayrılmayacağı da yatırımcıların tartıştığı konular arasında yer alıyor.

IMF’NİN ESKİ ŞEFİ HÜKÜMETİ KURACAK

Uluslararası Para Fonu’na (IMF) göre, ülke ekonomisinin 2008 kriz öncesi seviyelerine gelmesi en iyi ihtimalle 2020’den önce mümkün görünmüyor. Son olarak Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, IMF eski Türkiye Masası Şefi ve Ekonomisti Carlo Cottarelli’yi tarafsız bir hükümet kurması amacıyla görevlendirdi fakat ülkenin önde gelen siyasi partilerinin tarafsız hükümete güvenoyu vermeyeceklerini açıklaması mevcut siyasi belirsizlikleri daha da artırdı. Bu ise beraberinde son günlerde ülke tahvillerinde büyük çaplı bir satış dalgası yarattı.


AVRODA DÜŞÜŞ SİNYALİ

İtalya’da nasıl bir siyasal resmin oluşacağına ilişkin değerlendirmede bulunan Alnus Yatırım Araştırma Müdürü Yunus Kaya, “5 Yıldız tek başına iktidarı alamasın diye yüzde 40 barajı getirmişlerdi. Belki onu şimdi tek başına geçecek. Çünkü halk onları denemek istiyor. Evet, belki işler daha kötüye gidecek. Ama denemeden bilemeyecekler. Bu süreçte Avro değer kaybı yaşayacaktır.” ifadelerini kullandı. Öte yandan Avrupa’daki bankaların 813 milyar avroluk batık kredilerinin 285 milyar avrosu da yine İtalyan bankalarında bulunuyor.


AB’YE SIÇRAYABİLİR

GCM Menkul Kıymetler Araştırma Uzmanı Enver Erkan’a göre krizin giderek yayılma ihtimali söz konusu. Erkan, “İtalya’nın borçlanma maliyetleri artıyor. Elinde İtalyan tahvili bulunduran birçok Avrupa bankası var. Borç/GSYH rasyosu en yüksek ülkelerden birisi olan İtalya’nın temerrüt etmesi aynı zamanda Avrupa için de bankacılık krizi demek olabilir. Haliyle finansal etki İtalya ile sınırlı olmayacaktır” dedi.

  • Kamu borcu 2,4 trilyon avro
  • Ulusal İstatistik Enstitüsü’nün son verilerine göre, İtalya'nın toplam kamu borcu 2,4 trilyon avroya ulaşmış durumda. Bu borç ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYH-1,73 trilyon avro) yüzde 138’ine denk geliyor. Bu da, 60,8 milyon nüfuslu ülkenin her bir vatandaşının halihazırda 39 bin 485 avro borcu olduğu anlamına geliyor. İtalya’nın yabancı yatırımcılara olan toplam borcu ise 739 milyar avro seviyesinde bulunuyor.

Borç krizi var

Washington’daki American Enterprise Institute’ün Araştırma Görevlisi Desmond Lachman’a göre İtalya’da derinleşen kriz Avro Birliği’nin geleceği açısından büyük önem arz ediyor. Lechman, “Küresel piyasalar İtalya’da derinleşen kriz sebebiyle paniklemiş durumda. Çünkü Avro Bölgesi borç krizinde yeni bir dönüm olabileceğinden korkuyorlar” ifadelerini kullandı.

Moody's kredi notunu düşürdü

İtalya’da siyasi belirsizlikleri, kronik ekonomik sorunlara birleşmesi ülkenin borçlanma maliyetini de artırmaya devam ediyor. Bunun yanında uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s geçtiğimiz hafta ülkede politik risklerin arttığını belirterek, İtalya’nın “Baa2” olan kredi notunun düşürülmesi yönünde izlemeye alındığı bildirmişti.

#İtalya
#AB
#Kriz
6 yıl önce