İtalyanların 'scarlet' elmasını Elazığ'da üretiyor

Yeni Şafak
15:08, 21/10/2017, CumartesiG: Güncelleme: 15:11, 21/10/2017, Cumartesi
AA
İtalyanların 'scarlet' elmasını Elazığ'da üretiyor
Üretilen elmalar Türkiye'nin dört bir yanına gönderiliyor.

Elazığ'da yaşayan Murat Yıldız, 300 dönümlük alanda İtalyan orijinli "scarlet" elması üretiyor.

Murat Yıldız (38), 10 yıl önce kamuda saha kontrol mühendisi olarak çalışırken görevli gittiği Konya'nın Ereğli ilçesinde İtalyan bir firmada gördüğü elma üretimine ilgi duymaya başladı.

  • Bunun üzerine İtalya'da eğitim alan Yıldız, yaklaşık 3 yıl boyunca gerçekleştirdiği araştırmaların da ışığında Elazığ'ın Hankendi Mahallesi'nde 30 dönümde deneme amaçlı 5 bin fidan dikimi yaptı. Ardından kamudaki görevini bırakan Yıldız, merkeze bağlı Bulutlu köyünde 300 dönümlük arazide "scarlet" cinsi elma üretimine başladı.

Elmalardan standartların üzerinde verim, renk ve aroma elde ederek sadece yerli girişimcilerin değil İtalyan üreticilerin de dikkatini çeken Yıldız, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü öncülüğünde kentte "scarlet" elma üreticiliğinin yaygınlaşmasına katkı sunuyor.

Bu yılki hasattan bin 200 ton rekolte bekleyen Yıldız, elmaları başta İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirler olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanına gönderiyor.

"İtalyanlardan daha iyi elma yetiştiriyoruz"

Yıldız yaptığı açıklamada, İtalyanların, Ereğli'de ürettikleri elmaları ihraç ettiğini öğrendiğinde bu işin daha çok ilgisini çektiğini söyledi.

Türkiye'de sürdürülen geleneksel meyveciliğin tersine, İtalyanların daha çok bodur meyveciliğe ağırlık verdiğini anlatan Yıldız, bodur meyvecilikte birim alana daha fazla ağaç dikildiğini ve daha çok verim alındığını vurguladı.

Yıldız, "İtalyanlardan aldığım fikirler doğrultusunda Elazığ'da en uygun olan 1300-1500 rakımlarında arazi satın alıp buralara elma bahçemizi kurduk.100 bine yakın ağacımız var" diye konuştu.

Bu elma cinsinin Elazığ'ın coğrafi şartlarına adaptasyon sağladığını dile getiren Yıldız, şöyle devam etti:

  • "Geçen yıl aldığımız ürünleri Ereğli'deki İtalyan arkadaşlarımıza gönderdik. Bize 'Böyle müthiş bir renk nasıl yakaladınız?' diye sordular. Davet ettik, geldiler. Elazığ'ın toprak yapısı, havası, iklimi gibi faktörlerin elmada renk ve aromayı sağladığını gördüler, bizi takdir ettiler. İtalyanlardan daha iyi elma yetiştiriyoruz. İtalyanları da bu bölgeye çekeceğiz. Bölgede üretim yapmaları için onlara da destek olacağız."

Yıldız, bu konuda elde ettikleri başarının çevrede duyulmasıyla, üreticilerin bu elmayı kendi arazilerinde de yetiştirmeleri için girişimlerde bulunduğunu kaydetti.

"İtalyan elması Elazığ'da yaygınlaştırılacak"

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Turan Karahan da Elazığ'da 14 bin dekarda yıllık ortalama 15 bin ton elma üretimi yapıldığını belirtti.

Yıldız'ın "scarlet" cinsi elmadan elde ettiği kalite ve verimle büyük başarı sağladığını ve diğer üreticilere örnek olduğunu dile getiren Karahan, bu cinsin kentteki üretimini yaygınlaştırmak için projeler hazırlayacaklarını anlattı.

Karahan, "Geçmişte bu çeşitlerin Elazığ'ın toprağına ve iklimine uygun olmadığına dair yanlış algılar vardı. Bizlerin de desteğiyle üreticimiz risk alarak 'Olmaz' denileni Elazığ'da başarmıştır. Hedefimiz sadece Türkiye'nin iç piyasası değil. Özellikle ilimizin elma yetiştiriciliğinde rakımdan kaynaklı kalite unsurunu göz önünde bulundurarak, elma çeşitlerimizi yakın ülkeler başta olmak üzere dünya piyasasıyla buluşturmayı hedefliyoruz" dedi.

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026