|

Japon devinden Çinlilere tazminat

Japon şirketi Mitsubishi, 2. Dünya Savaşı'nda zorla çalıştırılan Çinlilere tazminat ödeyecek.

Yeni Şafak
18:22 - 24/07/2015 Cuma
Güncelleme: 21:30 - 24/07/2015 Cuma
AA

Japonya'nın en büyük şirketlerinden Mitsubishi, 2. Dünya Savaşı sırasında zorla çalıştırılan Çinlilere tazminat ödeyecek.



Şinhua haber ajansı, Mitsubishi Materials şirketi'nin 2. Dünya Savaşı'nın Çinli kurbanlarından özür dileyecek ve tazminat ödeyecek ilk Japon şirketi olduğunu duyurdu.



Mitsubishi Materials şirketi tarafından yapılan açıklamada, 2. Dünya Savaşı'nda Japon hükümetinin kararıyla yaklaşık 39 bin Çinlinin ülkeye getirildiği ve bunlardan 3 bin 765'inin şirkete ait madenlerde son derece güç koşullarda çalışmaya zorlandığı belirtildi. Bu işçilerden 722'si yaşamını yitirmişti.



Çinli işçilerin insan haklarının ihlal edildiğini kabul eden şirket, duyduğu derin üzüntüyü de dile getirdi.



Çinli işçiler anısına bir de anıt yaptırılacağına dikkati çeken şirketin, zorla çalıştırılan her bir Çinli işçiye 100 bin yüen (yaklaşık 16 bin dolar) tazminat ödemesi bekleniyor.



2. Dünya Savaşı sırasında zorla çalıştırılan Çinliler için Japon şirketlerinden tazminat talep eden sivil toplum kuruluşunun başkanı Tong Zıng, şirketin, Japonya'nın 1945'te teslim oluşunun 70. yıl dönümünün anılacağı 15 Ağustos'ta zorla çalıştırılan Çinli işçilerle ailelerinden özür dileyeceğini belirtti.



Şirket, hafta başında da 2. Dünya Savaşı sırasında madenlerde çalıştırılan Amerikalı savaş esirlerden özür dilemişti. Mitsubishi şirketi üst yöneticilerinden Hikaru Kimura, Los Angeles kentinde Simon Wiesenthal Merkezi'ne ait Hoşgörü Müzesi'nde düzenlenen törende yaptığı konuşmada 2. Dünya Savaşı sırasında yaklaşık 900 savaş esirinin şirkete ait maden ve sanayi tesisinde güç koşullar altında çalışmaya zorlandığı için büyük üzüntü duyduklarını ve "geçmişteki bu trajediden derin ahlaki sorumluluk hissettiklerini" vurgulamıştı. Törende Amerikan savaş esirlerini 94 yaşındaki James Murphy temsil etmişti.

#2. Dünya Savaşı
#Çinli işçiler
#tazminat
#Japonya
#Mitsubishi Materials
9 yıl önce