|

Kahramanmaraş’a altın yatırım

Türkiye’nin altın işleme potansiyeli en yüksek ikinci kenti Kahramanmaraş, yıldızını parlatacak önemli bir merkeze kavuştu. Altının modern tesislerde teknolojik imkânlarla tasarımının yapılacağı Altınşehir Kuyumculuk İhtisas Küçük Sanayi Sitesi 350 milyon yatırımla inşa edildi.

Haber Merkezi
00:28 - 12/09/2021 Pazar
Güncelleme: 00:34 - 12/09/2021 Pazar
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Kuyumculuğun önemli merkezlerinden olan Kahramanmaraş, yaklaşık 350 milyon liralık yatırımla, ‘altın çağ’ını başlatacak önemli bir merkeze kavuştu. Açılışı önceki gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan Altınşehir Kuyumculuk İhtisas Küçük Sanayi Sitesi, altının modern tesislerde teknolojik imkânlarla tasarımının yapılmasının önünü açacak önemli bir merkez görevi görecek.

300 İŞLETMEDE 6 BİN KİŞİ ÇALIŞIYOR

İçerisinde Ar-Ge yapılan ve modern tesisleri barındıran site, Kahramanmaraş Kuyumcular Odası, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Avrupa Birliğinin desteğiyle inşa edildi. Bu yatırımla yetersiz koşullarda üretim yapmaya çalışan altın imalatçısı firmalar, daha modern ve planlı bir ortama taşındı. 38 bin metrekarelik arazi üzerine kurulu sanayi sitesi, 360 adet işyerine sahip. Halihazırda 300 iş yeri hizmete açılmış durumda. Şu anda 6 bin kişiye istihdam sağlayan sanayi sitesi, tam kapasiteyle çalıştığında 7 bin kişiye ekmek kapısı olacak. Site bünyesinde bir de gemoloji laboratuvarı ve darphane onaylı ayar evi kuruldu.

BİN KİŞİLİK YENİ İSTİHDAM

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Altın, finansal sistemimizde, bizim kültürümüzde çok önemli bir konuma sahip. Kanıtlanmış altın rezervleri bakımından dünyada 12’nci sıradayız. Toprağın altında yatan altın rezervlerimiz var. Türkiye’de 2000 yılına kadar altın çıkarılmıyordu. Şu anda hem yerin altından altını çıkartıyoruz hem de yerin üstünde altını işliyoruz. Yaptığımız sanayi sitesinde 360 dükkanda 6 bin vatandaşımız istihdam ediliyor. Önümüzde dönemde bin yeni istihdamı bu sanayi sitemize kazandıracağız” dedi.


TÜRKİYE'DE BİR İLKİ BAŞARDIK

Yeni yatırımı değerlendiren Kahramanmaraş Kuyumcular Odası Başkanı Hacı Mustafa Öz, Türkiye’de bir ilk olan AVM türü çok katlı bir sanayi sitesi yaptıklarını belirtti. Öz, “Firmalarımız buraya gelirken teknolojilerini yeniliyorlar. Artık dünya ile entegre makine ve ekipmanlar kullanmaya başladık. İhracat ağımızı geliştirmek istiyoruz. Asıl hedefimiz yurt dışına özel tasarım üreten markalar oluşturmak” dedi.


TANITMA ŞANSIMIZ VAR

Altınşehir Sanayi Sitesi’nde kuyumcu olan Mahmut Çilkose, ilkokuldan sonra çırak olarak kuyumculuğa başladığını ifade ederek “Küçük atölyelerde bu işi yapıyorduk. Burada önümüz açık. Dünyaya kendimizi tanıtma şansımız var” diye konuştu.

ESNAF YATIRIM YAPIYOR

Sitedeki bir diğer işletmenin sahibi Mehmet Bülbül, yer sorunu olmadığından dolayı esnafın makine aldığını, yatırım yaptığını vurgulayarak “Dubai, İran ve Irak gibi ülkelere ihracat yapıyoruz" dedi.

250 BİN KİŞİNİN EKMEK KAPISI

Hindistan, Çin, ABD ve Rusya ile birlikte dünyanın en büyük altın mücevherat pazarlarından biri olan Türkiye, altın üretiminde Hindistan ve İtalya ile birlikte ilk üç sırada yer alıyor. Türkiye’de her yıl yaklaşık 250-300 ton altın ve mücevherat üretiliyor. Sektör yaklaşık 250 bin kişiyi istihdam ediyor. Kahramanmaraş, İstanbul’dan sonra Türkiye’nin altın ve mücevher sektöründe en yüksek iş gücü ve üretim kapasitesine sahip kenti konumunda. Şehirde, yaklaşık 700 altın ve mücevher atölyesi bulunuyor.

#Altınşehir Kuyumculuk İhtisas Küçük Sanayi Sitesi
#Kahramanmaraş
#Hacı Mustafa Öz
3 yıl önce