|

Komşuyla ticaret arayışı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Yunanistan ziyaretiyle iki ülke arasındaki ticaret ve yatırımların ivme kazanması bekleniyor. Bu yıl 3 milyar dolara yaklaşan ikili ticaretin arttırılması için Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey'in güçlendirilerek sürdürülmesi hedefleniyor. Ekonomik ilişkilerin canlandırılması çağrısı yapan Erdoğan, Batı Trakya'daki ekonomik geri kalmışlığa da dikkat çekti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 8/12/2017 Cuma
Güncelleme: 00:10 - 8/12/2017 Cuma
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Çipras görüşmesinde de ekonomik ilişkilerin artırılması için yapılması gerekenler konuşuldu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Çipras görüşmesinde de ekonomik ilişkilerin artırılması için yapılması gerekenler konuşuldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün başlayan bugün sürecek olan Yunanistan ziyaretiyle iki ülke arasındaki ticaret ve yatırımların ivme kazanması bekleniyor. Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopoulos’un daveti üzerine gerçekleşen ziyarette, ikili ilişkiler ve bölgesel konular ele alınıyor. Ziyaretle siyasi ilişkilerinin yanı sıra ekonomik ilişkilerini de canlandırması hedefleniyor.

Bu yıl 3 milyar dolara yaklaşan ikili ticaretin arttırılması için Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey'in güçlendirilerek sürdürülmesi hedefleniyor. Ziyaretinin ilk gününde ekonomik mesajlarda veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ekonomik ilişkilerin canlandırılması çağrısı yaptı ve Batı Trakya'daki ekonomik geri kalmışlığı eleştirdi.

TİCARET SEVİYESİ BAŞLANGIÇ İÇİN İYİ

Türkiye-Yunanistan İş Konseyi Başkanı Tevfik Bilgen, iki ülke arasındaaki ticari ilişkilerde gelinen noktanın az gibi görünse de başlangıca göre oldukça iyi bir seviyede bulunduğunu söyledi. 2015’te Yunanistan hükümetinin yaptırdığı bir araştırmaya işaret eden Bilgen, “İhracatçı 16 bin 700 firmanın üçte biri ilk defa 2015 yılında ihracat yapmaya başlamış. Bu tür bir istatistiki bilgiyi aynı oranda olmasa da Türkiye için de belirtmek mümkün. Hala ürünlerini ihracat pazarlarına sunmamış firmalar var her iki ülkede de” dedi.

YATIRIMLAR ARTACAK

Ekonomik ilişkileri geliştirmek için iki ülke iş adamlarını daha çok bir araya getirmek ve iş birliği imkânlarını birlikte bulmalarını sağlamak gerektiğini vurgulayan Bilgen, Yunanistan’ın en büyük ihtiyacının endüstriyel üretimin artırılması olduğunu ifade etti. Bilgen, Türk yatırımcılar ve Yunan tarafı için üretimin öncelikli yararının istihdamı artırmak olacağını dile getirerek, “Yunanistan hala Avrupa’da işsizliğin en yüksek olduğu ülke durumunda. Türk şirketlerinin Yunanistan’da yaşadığı bürokratik problemler her ortamda dile getiriliyor ve böylelikle zaman içinde bu engeller yavaş yavaş ortadan kalkıyor. Tabii ki bu problemler sadece Türk yatırımcıları değil Avrupalı yatırımcıları da etkiliyor. Engellerin azalması ve ortadan kalkmasıyla Türk yatırımları da artacaktır” diye konuştu.

2008’den bu yana ekonomik krizle mücadele eden Yunanistan’ın gayrisafi yurt ici hasılası (GSYİH) yaklaşık 200 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. Yaklaşık 11,2 milyonluk nüfusa sahip ülkede, kişi başına düşen milli gelir 18 bin 366 dolar düzeyinde seyrediyor.

  • Haksızlık söz konusu
  • Batı Trakya bölgesinin geri kalmışlığına dikkat çeken Erdoğan, Yunanistan’ın açıklanan milli gelirinin 18 bin dolar civarında olduğu belirtti. Erdoğan, “Batı Trakya ortalama kişi başına milli geliri 2 bin 200 dolar civarındadır. Yatırım noktasında atılması gereken adımlar noktasında gerekli destekler onlara verilmemektedir, ayrımcılık söz konusudur” diye konuştu.
Ekonomiyi güçlendirelim

Erdoğan şöyle devam etti: “Bu ziyaretimizin, çok daha zengin, barışa yönelik şekilde yürümesi, tarafların özel gayretleriyle, önem arz ediyor. Aramızdaki gerek siyasi gerek askeri, ekonomik, ticari, kültürel, bütün bu ilişkileri yoğunlaştırmamız, güçlendirmemiz lazım.” Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasındaki turizm amaçlı seyahat edenlerin sayısının hatırı sayılır şekilde yükseldiğini dile getirdi.

  • Stratejik işbirliğini arttıralım
  • Ülkeler arasındaki Yüksek Düzeyli Stratejik Konseyi’ni güçlendirerek devam ettirmeleri gerektiğini vurgulayan Erdoğan, “Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı olarak arzum şudur. Biz bardağın boş tarafıyla uğraşmayalım, bardağın dolu tarafına bakalım ve münasebetlerimizi güçlendirelim. Bu ziyaretimizin de inanıyorum ki 65 yılı bir kenara koyup artık ileriye bakacak bir ziyaret olması temennisindeyim” dedi.
#Türkiye
#Yunanistan
#Ekonomi
#Ticaret
6 yıl önce