|

Piyasada kaos planı boşa çıktı

Seçimlerden önce dolar ve faiz üzerinden manipüle edilen piyasalarda kaos beklentisi boşa çıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim zaferinin ardından borsa haftaya yüzde 3,5'luk artışla başlarken, dolar 4,54'ü gördü. Cuma günü 192 liradan kapanan gram altın dün 188 liraya geriledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/06/2018 Salı
Güncelleme: 02:49 - 26/06/2018 Salı
Yeni Şafak
Piyasalarda kaos yaşanacağını iddia edenlerin yaygarası boşa çıktı
Piyasalarda kaos yaşanacağını iddia edenlerin yaygarası boşa çıktı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçimleri kazanması halinde, piyasalarda kaos yaşanacağını iddia edenlerin yaygarası boşa çıktı. Seçimler öncesinde Cumhur İttifakı’nın kazanması durumunda Türkiye’den para çıkış yaşanacağı, şeklindeki kaos planlarının yerine piyasalar, 24 Haziran sonuçlarını olumlu karşıladı. Borsa seçim sonrasındaki ilk güne yüzde 3,5'i aşkın artışla başladı. Gün sonunda 1.9’luk bir düşüş yaşasa da BIST 100 endeksi geçtiğimiz haftalardaki seyrinde devam etti. Döviz kuru gün içinde inişli çıkışlı seyrine rağmen uzmanlar, stabil duruma dikkat çekti.

TÜRK LİRASI’NDA POZİTİF SEYİR

Seçimlerde belirsizlik oluşturmak için sıkça manipüle edilen dolar ise 4,5468’e kadar geriledi. Cumhurbaşkanlığı ve 27’nci Dönem Milletvekili Genel Seçimleri sonrasında gevşeyen döviz kurları altına da yansıdı. Cuma günü 192 liradan kapanan gram altın dün 188 lira seviyesini gördü. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, seçim sonuçlarının ardından resmi twitter hesabından değerlendirmede bulundu. Şimşek, Türk Lirası’nın dolar karşısındaki tepkisini paylaştığı grafik ile "Piyasalar da seçim sonuçlarını kutlamaya başlamış gibi" notuyla değerlendirdi. Şimşek’in paylaştığı grafikte doların TL karşısında 4,60 seviyesine kadar indiği görülüyor.

Analistler, Türk Lirası varlıklarındaki pozitif seyrin devam edebileceğini belirti.

KAZANIMLARIN KORUNMASI ÖNEMLİ

Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvci Tokalı, son dönemde uluslararası piyasada güç kaybeden doların gelişen ülke piyasaları üzerindeki rahatlatıcı etkisinin, Türk lirası varlıkların değerlenmesini de sağlayabileceğini ifade etti. Tokalı, kazanımların korunması ve devam etmesi anlamında ekonomi politikalarına ilişkin karar ve açıklamaların belirleyici olacağını kaydetti.

  • Gözler yeni ekonomi kabinesinde
  • Alnus Yatırım Araştırma Müdürü Yunus Kaya da 18 Nisan'da erken seçim kararı alınmasından sonra geçen 66 günde yurt içi piyasaların negatif ayrıştığını anımsatarak, "Seçmenin, daha güçlü bir Türkiye idealine oy verdiği anlaşılıyor. Recep Tayyip Erdoğan, siyasi taktiksel zekasını göstermiş ve ilk turda seçilmeyi başararak, bizzat kendi inşa ettiği Türkiye'nin yeni yönetim yapısının ilk kullanıcısı da kendisi olacak" ifadelerini kullandı. Piyasalar için en önemli unsurun belirsizlik havasının dağılması olduğunu kaydeden Kaya, dolar/TL'nin 4.50- 4.92 bandındaki hareketini sürdürmesinin beklenebileceğini söyledi.

Dolar 4,50 seviyesini bulur

DenizBank Yatırım Hizmetleri Grubu Stratejisti Orkun Gödek dolar/TL'nin 4,50 bölgesinde, 10 yıllık gösterge tahvil faizinin ise yüzde 14-15 bandında dengelenebileceğini, hisse senetlerinde ise ilk tepkinin olumlu olmasını beklediklerini söyledi. Gödek, orta vadede piyasaların yönünü ittifakın uyumu ve makro ihtiyati politikaların hayata geçirilmesinin belirleyeceğine değinerek, değerlendirmesine şöyle devam etti: "Önümüzdeki dönemde maliye politikalarının seyri yatırımcıların odağında olmaya devam edecek. Kamuda gerçekleşen harcama artışlarına yönelik seçim sonrası dönemde getirilmesi muhtemel tedbirlerin algı açısından olumlu yansımaları olabilir. Yeni ekonomi yönetiminin hangi isimlerden oluşacağı gibi önemli başlıkların risk algısı açısından kritik önemde bulunduğunu düşünüyoruz."

Yapısal reformlar için fırsat

GCM Menkul Kıymetler Araştırma Uzmanı Enver Erkan ise Türkiye’de sonucu merakla beklenen Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimlerinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ak Parti'nin başarısıyla sonuçlanmasının piyasalar açısından bekledikleri en pozitif senaryo olduğunu kaydetti. Piyasalarda bundan sonraki sürecin ekonomi ile birebir ilintili bir şekilde ilerleyeceğini tahmin eden Erkan, "Merkez Bankası’nın para politikasını agresif bir şekilde sıkılaştırdığı bir ortamda, ekonomi politikasının da sıkılaştırılarak para politikası ile uyumlu hale getirilmesi beklenebilecek ilk aksiyonlardan biri" ifadelerini kullandı.

#Ekonomi
#dolar
#Piyasa
6 yıl önce