|

Piyasalar faizde indirim bekliyor: Yarın yapılacak toplantıda dokuzuncu kez indirim gelebilir

Merkez Bankası’nın yarınki Para Politikası Kurulu toplantısında faiz indirme serisini sürmesi bekleniyor. Normalleşme adımlarıyla yeni bir sürece adım atan Türkiye’de piyasaların hareketlenmesi için iş dünyası bu ayki faiz indiriminin de güçlü olmasını istiyor.

Haber Merkezi
04:00 - 20/05/2020 Çarşamba
Güncelleme: 23:34 - 19/05/2020 Salı
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

İş dünyası piyasa şartlarının iyileştirilmesi adına Merkez Bankası’ndan faiz indirimi bekliyor. Gözler yarın yapılacak Para Politikası Kurulu toplantısına çevrilirken, ekonomistlerin tahminleri de indirime gidileceği yönünde. Son Para Politikası Kurulu toplantısında Merkez Bankası, politika faizini 100 baz puan düşürmüş ve yüzde 9,75’ten yüzde 8,75’e çekmişti. Merkez Bankası bu kararla birlikte üst üste 8’nci kez faizi düşürmüştü. İş dünyası piyasa şartlarındaki salgın kaynaklı duraklamanın aşılması için faiz indiriminine odaklandı. Yarınki toplantıdan sonra, faiz kararı dışında koronavirüsün seyri çerçevesinde piyasalara Merkez Bankası’nın açıklamalarları da yakından takip edilecek.

SALGIN MESAJLARI ÖNEM ARZ EDİYOR

Merkez Bankası koronavirüs salgınının ardından sadece bir olağanüstü toplantı gerçekleştirdi. O da 17 Mart’ta yapıldı. Sonraki toplantılar ise belirlenen takvim doğrultusunda gerçekleştirilmeye devam ediyor. Son Para Politikası Kurulu toplantısınnın ardından yapılan açıklamada, “Salgın hastalığa bağlı gelişmelerin Türkiye ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerinin sınırlandırılması açısından finansal piyasaların, kredi kanalının ve işletmelerin nakit akışının sağlıklı işleyişinin devamının büyük önem arz ettiği” vurgulanmıştı. Merkez Bankasının koronavirüs salgınında Türkiye’nin geçtiği normalleşme sürecine vereceği tepki merak ediliyor.

EKONOMİSTLERE GÖRE FAİZ İNDİRİMİ SÜRECEK

Yabancı ekonomistler de, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın bu haftaki toplantısında da faiz indirimine devam edeceğini öngörüyor. Ekonomistler, özellikle, dolar/TL’nin tarihi seviyesini gördükten sonra toparlanması, TCMB’nin enflasyon toplantısında belirttiği öngörüler faiz indirim ihtimalini güçlendirdiğini söyledi. TL’deki toparlanmaya dikkati çeken ekonomistler, faiz indirim ihtimalinin güçlendiğini ifade etti. Ekonomistler, indirimin 50-100 baz puan civarında olacağı öngörüsünde bulundu.

DOLAR/TL’DEKİ SEYİR DÜŞÜŞÜ DESTEKLİYOR

  • Medley Global Advisors Direktörü Nigel Rendell, dolar/TL’nin 7,2692 seviyesinden düşüşe geçmesiyle faiz indirimi ihtimalinin güçlendiğini belirtti. Rendell, TCMB’nin politika faizini 100 baz puan indirerek yüzde 8,75’ten yüzde 7,75’e çekebileceği tahmininde bulundu. TCMB’nin 2020 sonunda enflasyonun yüzde 7,4 olarak gerçekleşeceği öngörüsünde bulunduğunu hatırlatan Rendell, Merkez Bankası’nın bunun ışığında düşük faiz oranlarının söz konusu olduğu durumu savunduğunu aktardı. Capital Economics Gelişmekte Olan Piyasalar Kıdemli Ekonomisti Jason Tuvey ise, TCMB’nin politika faizinde 50 baz puan indirime gidebileceğini belirtti.
#Merkez Bankası
#Faiz
#İndirim
#Toplantı
4 yıl önce