|

Rekabet Kurumu'ndan Ferrero'ya soruşturma

Rekabet Kurulu Ferrero'ya Rekabet Kurulu soruşturma başlattığını açıkladı. İncelemenin büyük ölçüde pazar verilerine dayalı olarak ve fındık tedarik sürecinin her aşamasını kapsayacak şekilde yürütüleceğine vurgu yapıldı.

10:15 - 15/11/2022 Salı
Güncelleme: 14:17 - 15/11/2022 Salı
IHA
Arşiv
Arşiv

Ferrero International S.A. ve iştiraklerinin fındık pazarında, üretimden itibaren, alım, kırım ve ihracat aşamasına kadar tüm seviyelerdeki eylemleri ile 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’u ihlal ettikleri iddiasına yönelik olarak yürütülen önaraştırma Rekabet Kurulunca karara bağlandı.

Önaraştırmada elde edilen bilgi, belge ve yapılan tespitleri 3 Kasım 2022 tarihli toplantısında müzakere eden Rekabet Kurulu, bulguları ciddi ve yeterli bularak; Ferrero Fındık İthalat İhracat ve Ticaret AŞ hakkında soruşturma açılmasına, 22-50/734-M sayı ile karar verdi.


FERRERO'NUN EYLEMLERİ SUÇ TEŞKİL EDİYOR

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, fındık sektöründe tekel olmaya çalışan İtalyan firması hakkında Rekabet Kurumu nezdinde hukuki süreç başlattıklarını açıklamıştı.

Hukuki süreç içerisinde araştırmalarını ve incelemelerini sürdüren Rekabet Kurumu, İtalyan firmasına soruşturma açma kararı aldı. Rekabet Kurumu’nun internet sitesinde yer alan duyuruya göre, Ferrero International S.A. ve iştiraklerinin fındık pazarında, üretimden itibaren, alım, kırım ve ihracat aşamasına kadar tüm seviyelerdeki eylemleriyle Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’u ihlal ettikleri iddiasına yönelik yürütülen ön araştırma Kurulca karara bağlandı.


FİYATLAMANIN HAKSIZ NİTELİKTE BULUNUP BULUNMADIĞI İNCELENECEK

Kurumdan edinilen bilgiye göre de soruşturma sürecinde Ferrero Fındık İthalat İhracat ve Ticaret AŞ’nin, fındık alım pazarında hakim durumda olup olmadığı, fındık alım pazarındaki fiyatlama davranışlarının sömürücü/haksız nitelikte bulunup bulunmadığı, fındık alım pazarında fiili münhasırlık uygulayıp uygulamadığı, sözleşme yapmanın reddi niteliğinde uygulamaları olup olmadığı incelenecek. İnceleme, büyük ölçüde pazar verilerine dayalı olarak ve fındık tedarik sürecinin her aşamasını kapsayacak şekilde yürütülecek.

"FINDIĞIN FİYATINI BİZ BELİRLEYECEĞİZ"

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, fındık sektöründe tekel olmaya çalışan İtalyan firması hakkında Rekabet Kurumu nezdinde hukuki süreç başlattıklarını açıklamıştı.


"İTALYAN FİRMASININ FİYAT AÇIKLAMASI KABUL EDİLEMEZ"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı 54 TL’lik fındık taban fiyatının açıklanmasının ardından 33 gün sonra fındık sektöründe tekel oluşturmayı amaçlayan İtalyan firmasının fiyat açıklamasının kabul edilemez olduğunu belirten Başkan Güler, “Unutulmasın ki Ferrero olmadan fındık olmaz gibi bir hava oluşturuyorlar biz de şunu ifade ediyoruz ki fındık olmazsa Ferrero da olmaz” ifadelerini kullanmıştı.

Başkan Güler, meclis toplantısında yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ordu ziyaretinde açıkladığı 54 TL’lik taban fiyatının ardından bir kuruluşun açıkladığı 48+1 TL’lik fındık fiyatının kabul edilebilir olmadığını ve Ferrero firması hakkında gerekli bilgi ve belgeleri toplayarak Rekabet Kurumu nezdinde hukuki süreç başlattıklarını belirtmişti.

#Rekabet Kurumu
#Ferrero
1 yıl önce