|

Rekabette İstanbul kalitede Ankara

Türkiye ekonomisinin kalbi İstanbul rekabetçilikte de birinci oldu. Günlük iş hacmi ve insan yoğunluğu sebebiyle hızına yetişilmeyen mega kent, 100 üzerinden 69,13 puan ile en yüksek rekabet gücüne sahip ili oldu.

Haber Merkezi
04:00 - 3/05/2019 Cuma
Güncelleme: 00:54 - 3/05/2019 Cuma
Yeni Şafak
Melih Bulu
Melih Bulu

İstanbul’u sırasıyla Ankara, İzmir, Kocaeli, Bursa, Eskişehir, Antalya ve Konya izledi. Ankara ise 53,7 puanla Beşeri Sermaye ve Yaşam Kalitesi Alt Endeksi'nde birinci oldu.

85 AYRI KRİTER

Uluslararası Rekabet Araştırmaları Kurumu (URAK) tarafından 6. kez hazırlanan "URAK İllerarası Rekabetçilik Endeksi-2018" sonuçlarını açıklayan URAK Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Melih Bulu, 81 ili 85 ayrı başlıkta tek tek analiz ettiklerini söyledi. Bulu, "Şehirler tek başlarına ülkelerin kaderini değiştirebiliyor. İstanbul'un nüfusu Bayburt'un 180 katı, dolayısıyla bu iki ili aynı sistemle yönetmek doğru değil. Türkiye'de ekonomik anlamda ilk 10 il, Türkiye'nin yüzde 70'ini oluşturuyor, 71 il ise yüzde 20'sini. İlk 10 il diğer 71 ili finanse ediyor. Bu 10 il yatırımları çekiyor, ne kadar teşvik verilirse verilsin, diğer 71 il’e istenen seviyede yatırım gitmiyor" dedi.

  • İKİNCİ METROPOL LAZIM
  • “İkinci bir metropol alan oluşturmalıyız” diyen Bulu şunları söyledi: “Böylece İstanbul’un üzerindeki yük azalır. İkincisi daha planlı olacağı için daha verimli daha etkin bir metropol alanı olabilir. Türkiye’nin buna kafa yorması gerek. İllerarası Rekabet Endeksimizi kullanarak şehirlerimizin yerel yöneticilerinin kendi performanslarını analiz ederek ve eksik olduğu konularda kendilerini geliştirerek ülke ekonomisine katkılarını artırabileceğini ümit ediyoruz. Karar vericilerin de şehirlerin gelecek yıllara yönelik politikalar için faydalanacaklarını düşünüyoruz”
#URAK
#İstanbul
#Ankara
5 yıl önce