|

'Rusya'nın ekonomisi kalp krizi sonrasına benziyor'

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ekonomi danışmanı Sergey Glazyev, "Rusya'nın ekonomisi, kalp krizi sonrasına benziyor. Rus rublesinin serbest kur rejimine geçmesiyle yaşanan şokları hala atlatamadık" dedi.

Yeni Şafak
14:32 - 22/11/2016 Salı
Güncelleme: 11:35 - 22/11/2016 Salı
AA
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ekonomi danışmanı Sergey Glazyev
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ekonomi danışmanı Sergey Glazyev

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ekonomi danışmanı Sergey Glazyev, ülkelerindeki ekonomik durumun kalp krizi sonrasına benzediğini söyledi.



Rusya hükümetine bağlı Finans Üniversitesi'nde konuşan Glazyev, son dönemde iyimser yorumların arttığı Rus ekonomisine dair sert eleştirilerde bulundu.



Yetkililerin, Rus rublesinin serbest kur rejimi ile işlem görmesine izin vermesinin ardından, ülkede çok sert bir devalüasyon ve enflasyon şoku yaşandığını anlatan Glazyev, bunun etkilerinden hala kurtulamadıklarını kaydetti.



Dünyanın hiçbir ülkesinde bu denli dalgalı bir kur olmadığını savunan Glazyev, “Ruble para birimindeki dalgalanma, bize en yakın olan Türk lirasından bile iki kat daha fazla dalgalanıyor. Petrol üreticisi ülkeler arasında devalüasyon konusunda rekor kırdık.” diye konuştu.



Glazyev, Rusya'nın ekonomik durumunun kalp krizi sonrasına benzediğini vurgulayarak, “Merkez Bankası faizleri yükseltmeye başladığında, ekonomik büyüme durdu. Şimdi, yüksek enflasyon nedeniyle meydana gelen durgunluğun içinde enflasyona hapsolmuş durumdayız.” ifadelerini kullandı.



Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov ise gazetecilere Glazyev'in açıklamalarını değerlendirerek, “Kremlin olarak bu görüşleri paylaşmıyoruz ve ekonomi yönetimindeki önde gelen ekonomistler de bu fikre katılmıyor.” dedi.



Rusya Merkez Bankası, 2014 yılının son aylarında, dolar karşısında zayıflayan rublenin işlem gördüğü dalgalı koridor uygulamasını iptal ederek, serbest kura izin vermişti.



Geçtiğimiz yıl ekonomisi yüzde 3,7 oranında daralan Rusya'da enflasyon ise yıl sonu itibarıyla yüzde 12,9 seviyesindeydi.










#Rusya
#Sergey Glazyev
7 yıl önce