TANAP Türkiye’ye önemli sorumluluklar yüklüyor

Yeni Şafak
14:56, 12/06/2018, SalıG: Güncelleme: 15:16, 12/06/2018, Salı
Yeni Şafak
TANAP Türkiye’ye önemli sorumluluklar yüklüyor
TANAP

Cumhuriyet tarihinin en önemli enerji projelerinden biri olan TANAP’ta ilk gaz bugün Türkiye’ye geliyor. Yaklaşık 8 milyar dolara mal olan ve ‘enerjinin İpek Yolu’ tanımlaması yapılan projeyi değerlendiren uzmanlara göre ülkemizin dünya enerji piyasasındaki elini daha güçlendirecek proje diğer yandan Türkiye’ye çok önemli sorumluluklar da yüklüyor.

Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, TANAP’ın Türkiye’nin avantajlı jeostratejik konumunun değerlendirildiği önemli projelerden biri olduğunu belirtti.

TANAP’ı sadece Türkiye ya da Azerbaycan üzerinden değerlendirmenin son derece dar ve gerçekten uzak bir yaklaşım olacağına dikkati çeken Prof. Dr. Kumbaroğlu, şöyle devam etti:

“Bu proje, aynı zamanda Türkiye’nin Hazar gazına erişimidir. Hatta daha da ötesi, Türkiye üzerinden de Avrupa Birliği’nin Hazar gazına erişimidir. TANAP, gerek ülkemiz için gerekse de AB ülkeleri için doğalgaz arzında kaynak çeşitliliğine, arz güvenliğine ve rekabetçi piyasa oluşumuna katkı sağlayacak. Bu proje Türkiye’nin doğalgaz arzında Azerbaycan’ı ikinci sıraya yükselterek dengeleri yeniden şekillendirecek.”


https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/06/12/03/13/resized_705e7-ba4077a1prof.jpg

“Enerji yönetiminde yeni bir dönem başlıyor”

Kumbaroğlu, bu projenin tamamlanmasının enerji yönetimine yeni görev ve sorumluluklar yüklediğine işaret ederek, “TANAP aynı zamanda yeni projelere de davet çıkartıyor. Bundan sonra Türkiye’nin doğalgazda uluslararası bir HUB, yani serbest piyasa koşullarında fiyatların oluşacağı bir dağıtım merkezi olma vizyonunu destekleyecek yeni projelerin hayata geçirilmesi gerekiyor” ifadesini kullandı.

“2023 hedeflerine enerji kartıyla ulaşmak mümkün”

Türkiye’nin 2023 yılına dair stratejik hedefleri olduğunu hatırlatan Kumbaroğlu, şunları söyledi:

“Bir taraftan inşası devam eden Türk Akım projesinin tamamlanması, diğer taraftan İsrail ve Kuzey Irak gazlarını Avrupa’ya taşıyacak yeni projeler… Sadece bunlar da değil, özellikle doğalgazda depolama ve sıvılaştırma tesislerinin yapılması ve serbest piyasa modelinin oturtulması gerekiyor. Aynı zamanda uluslararası ilişkiler, ulusal çıkarlar ve enerji ekonomisi önceliğinde etkin enerji diplomasisi ile şekillendirilmeli.”

TANAP

Bugün Eskişehir’de hizmete açılacak TANAP, ilk etapta 15 bin kişiye istihdam sağlayacak.


https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/06/12/03/15/resized_f3419-3ef252c5ekranalintisi.jpg

Proje kapsamında ilk etapta 16 milyar metreküp gaz taşınacak. Bunun 6 milyar metreküpünü Türkiye tüketecek, kalan miktar Avrupa’ya gönderilecek.

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026