|

TürkAkım Türkiye’de

TürkAkım projesinin Rusya tarafındaki inşaat çalışmaları tamamlanarak, Türkiye’nin Münhasır Ekonomik Bölgesi’ne giriş yapıldı. Dünyanın en büyük boru döşeme gemisi Pioneering Spirit, iki ülke arasındaki geçişin bir simgesi olarak, deniz tabanına her iki ülkenin bayraklarının resmedildiği bir boru hattı kesiti yerleştirdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 5/11/2017 Pazar
Güncelleme: 08:35 - 5/11/2017 Pazar
Yeni Şafak
​Türkiye’yi küresel enerji haritasında merkeze oturtacak TürkAkım, son hızla ilerliyor.
​Türkiye’yi küresel enerji haritasında merkeze oturtacak TürkAkım, son hızla ilerliyor.

Türkiye’yi küresel enerji haritasında merkeze oturtacak TürkAkım, son hızla ilerliyor. Projenin öneminden dolayı, inşaat ve boru hattı döşenmesi işlemlerinin her aşaması uluslararası medya organlarınca da yakından izleniyor. TürkAkım Açık Deniz Doğalgaz Boru Hattı’nı oluşturacak hatlardan ilki, 4 Kasım 2017 tarihinde Türkiye’nin Münhasır Ekonomik Bölgesi’ne giriş yaptı. Böylece, projenin yüzde 25’inin yapımı altı aydan kısa bir sürede gerçekleştirilmiş oldu.

TÜRK VE RUS BAYRAKLARI BORULARA RESMEDİLDİ

Dünyanın en büyük inşaat ve boru döşeme gemisi Pioneering Spirit, Türkiye ve Rusya münhasır ekonomik bölgeleri arasındaki geçişin bir simgesi olarak, deniz tabanına her iki ülkenin bayraklarının resmedildiği bir boru hattı kesiti yerleştirdi. Münhasır ekonomik bölgeler arası sınırın geçilmesi aynı zamanda deniz altında döşenen boru hatlarının Rusya ekonomik bölgesinde yer alan kesiminin tamamlanması anlamına geliyor. İki hattan oluşan projede, her bir hatta 224 kilometre olmak üzere toplam 448 kilometre yol kat edildi. Böylece her iki hattın Rusya Ekonomik Bölgesi sınırları içindeki yapımı tamamlandı.


HEDEF ARALIK 2019

Takvime uygun olarak ilerleyen TürkAkım’dan doğalgaz akışının 2019 yılı Aralık ayında başlaması öngörülüyor. Pioneering Spirit, ilk hattı münhasır ekonomik bölgeler sınırına ulaştırmasının ardından diğer hattın derin sulardaki yapımına başlamak üzere Anapa açıklarına döndü. Tercih edilen inşaat düzeni sayesinde Rusya münhasır ekonomik bölgesinde gerçekleştirilecek başlıca inşaat faaliyetleri tek seferde tamamlandı. Pioneering Spirit bundan sonra boru hatlarından ilkini Türkiye’deki kara çıkışına dek döşeyecek.

1 GÜNDE 5 KM İLE REKOR

TürkAkım’ı oluşturacak iki hat İstanbul’a yaklaşık 100 kilometre mesafedeki Kıyıköy beldesi civarında karaya çıkacak. Pioneering Spirit’in boru döşeme hızı günde 4 kilometreyi aşarken, gemi 1 Kasım 2017 tarihinde bir günde 5,15 kilometre boru döşeyerek bir rekora imza attı. Ekonomik bölgeler arasındaki sınırda yaklaşık 2171 metre olan su derinliği, TürkAkım güzergahının en derin noktasında 2198 metre olarak ölçülüyor.


  • En derin noktası 2 bin 200 metre
  • TürkAkım, her biri 15,75 milyar metreküp kapasiteli olmak iki hattan oluşuyor. Toplam kapasitesi 31,5 milyar metreküp. Boru hattının denizdeki kesimi Rusya’nın Anapa kentinden Türkiye’nin Kıyıköy beldesine dek Karadeniz boyunca yaklaşık 930 kilometre boyunca ilerliyor. İlk hattan gelecek doğalgaz Türkiye piyasasında kullanılırken, diğer hat Türkiye- Avrupa sınırına ilerleyecek. TürkAkım Açık Deniz Boru Hattı’nın en derin noktası yaklaşık 2200 metre.

#TürkAkım
#Türkiye
#Enerji
#Rusya
6 yıl önce