|

Yeni sisteme hızlı uyum

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçişte ekonomiyle ilgili bakanlık, kurum ve kuruluşlara yönelik uyum düzenlemeleri çıkarıldı. Ekonomik ve Sosyal Konseyin Başkanı Cumhurbaşkanı oldu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/07/2018 Salı
Güncelleme: 00:41 - 10/07/2018 Salı
Yeni Şafak
Ekonomik ve Sosyal Konseyin Başkanı Cumhurbaşkanı oldu.
Ekonomik ve Sosyal Konseyin Başkanı Cumhurbaşkanı oldu.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçişte ekonomiyle ilgili bakanlık, kurum ve kuruluşların yapıları, görev ve yetkilerinde değişikliğe gidildi. Yeni sisteme ilişkin mevzuatta düzenlemesini içeren703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK), Resmi Gazete’nin dünkü mükerrer sayısında yayımlandı. Yeni dönemde; Ekonomik ve Sosyal Konseyin Başkanı Cumhurbaşkanı olurken, konseyin üyeleri Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek.

BAKANLIKLARA YENİ ADI

Maliye Bakanlığı adı “Hazine ve Maliye Bakanlığı” olurken, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, düzenlemeyle Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı adıyla göreve devam edecek. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının adı Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı oldu. Gümrük ve Ticaret Bakanlığına ilişkin düzenlemelerde ise Ticaret Bakanlığına atıf yapıldı.

BAŞKANIN ÖNERİSİ ŞARTI KALDIRILDI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanunu’nda da önemli değişiklikler yapıldı. Merkez Bankasının hükümetle ilişkisi, Cumhurbaşkanı veya görevlendireceği bir bakan aracılığıyla da sağlanacak. Para Politikası Kuruluna ilişkin olarak, Merkez Bankası Başkanın önerisi üzerine atanacak üyeye ilişkin “müşterek kararla” ibaresi metinden çıkarıldı. Başkan yardımcıları için aranan “meslekleri ile ilgili olarak en az 10 yıl çalışmış” olma şartı ile “Başkanın önerisi üzerine müşterek kararla 5 yıl süre ile atanacağına ilişkin ibare yeni metinde yer almadı.

ÖYK KARARLARINI KİM VERECEK?

Tanıtma Fonu Cumhurbaşkanı’nın emrine verilirken, Fonun sekretarya hizmetleri Cumhurbaşkanı’nca görevlendirilecek bakanlık veya kurum tarafından yerine getirilecek. Özelleştirme Yüksek Kurulunca görülmekte olan işler Cumhurbaşkanı veya yetkilendireceği makam tarafından sonuçlandırılacak.

  • BU KURUMLARIN MEVZUATI DEĞİŞTİ
  • Gelir İdaresi Başkanlığı, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, Kalkınma Ajansları, Karayolları Genel Müdürlüğü, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı, Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü, Türk Patent ve Marka Kurumu ile ilgili mevzuatta da değişikliğe gidildi. Güneydoğu Anadolu Projesi, Doğu Anadolu Projesi, Doğu Karadeniz Projesi ve Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi başkanlıkları Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlanırken, başkanlıkların süresini uzatmaya ve kapsadıkları illeri belirlemeye Cumhurbaşkanı yetkili kılındı.
#Cumhurbaşkanlığı sistemi
#Ekonomi
6 yıl önce