|

Yunanistan'da yaptırım başladı

Yunanistan'da bankalar uzun bir aradan sonra dün hizmete açıldı.

Yeni Şafak
04:00 - 21/07/2015 Salı
Güncelleme: 20:44 - 20/07/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Yunanlılar, sabahın erken saatlerinden itibaren bankaların önünde beklemeye başladı. Yunanistan hükümetinin Avrupalı kreditörle yaptığı kurtarma paketi anlaşması gereğince kemer sıkma politikası da uygulanmaya başlandı. reformlar çerçevesinde Katma Değer Vergisi (KDV) oranlarının yükseltilmesi ürün ve hizmetlerin fiyatlarının artmasına yol açarken uygulamanın ilk gününde çarşı ve pazarlarda karışıklık yaşandı.



86 MİLYAR AVROLUK YENİ PAKET


Atina kreditörlere dün sabah 6.8 milyar avroluk ödeme yapılması noktasında talimat verdi. Maliye Bakanlığı tarafından verilen ödeme talimatına göre 4.2 milyar avro Avrupa Merkez Bankası'na yapılacak. Almanya Başbakanı Angela Merkel'in pazar günü yaptığı açıklamada Yunanistan'ın normal sürece henüz dönemeyeceğini ve yeni kurtarma paketi için görüşmelerin hızlandırılacağını belirtti. Bu yeni kurtarma paketinin 86 milyar avro değerinde olması bekleniyor.



VERGİLERE YENİ AYAR


Ülkenin diğer yerlerindeki otellerde uygulanan yüzde 6,5'lik KDV ise ekimden itibaren yüzde 13'e çıkarılacak. Uygulama kapsamında ayrıca, ürün satan işletmeler ve serbest meslek sahipleri de yüzde 23 oranında KDV kapsamına alınırken, ilaç, tiyatro biletleri ve kitap fiyatlarında daha önce yüzde 6,5 olan KDV oranı ise yüzde 6'ya indirildi. Bu arada, KDV oranlarının artırılmasını öngören yeni uygulama ilk gün çarşı ve pazarlarda karışıklığa yol açtı.



KDV oranı %13'ten %23'e çıktı


Gıda ve ulaşımdaki katma değer vergisi yüzde 13'ten yüzde 23'e sıçradı. Hükümetin, 2018'e kadar 5 milyar avro tasarruf etmeyi hedeflediği uygulamayla vatandaşlar, dünden itibaren uçak, gemi, otobüs ve taksi hizmetine, restoran, bar ve kantinlerde satılan ürünlere en az yüzde 9 daha fazla ödemek zorunda kalacak.


#yunanistan krisi
#yunanistana yaptırımlar
#ekonomik kriz
#kdv oranları
9 yıl önce