|

Zam pazarlığında henüz uzlaşma yok

Hükümetin işçi ve memur sendikalarıyla yürüttüğü Toplu Sözleşme Görüşmeleri sürüyor. Hak-İş, sunulan yeni teklifi yetersiz bulduğunu açıklarken, Türk-İş üç aşamadan oluşan eylem kararı aldı. Memur sendikalarıyla dün yapılan ikinci toplantıda ise alt hizmet kollarındaki talepler görüşüldü.

Haber Merkezi
04:00 - 10/08/2019 Cumartesi
Güncelleme: 01:13 - 10/08/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
Ergün Atalay (Ortada)
Ergün Atalay (Ortada)

Hükümetin memur ve işçi sendikalarıyla yürüttüğü zam pazarlığı sürüyor. Toplu Sözleşme Görüşmeleri’nde kamu işçileri için hükümetin son yaptığı yeni teklif sendikalarca kabul görmedi. Bakanlık 2019’un ilk ayı için seyyanen zammın yanı sıra yüzde 7, ikinci altı ayı için de yüzde 6’lık yeni bir miktar teklif etti.

ÜÇ AŞAMALI EYLEM

Türk-İş Kamu Koordinasyon Kurulu, 2019 Dönemi Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmesi'nde anlaşma sağlanmaması üzerine üç aşamadan oluşan eylem kararı aldı. Hükümetin son zam teklifini ele alan ve bunu kabul edilemez bulan Kurul, şu kararları aldı: "15 Ağustos Perşembe sabahı, hazırlanan bildiri iş yerlerinde mesai başladığında okunacak ve ardından bir saat oturma eylemi yapılarak işçilerin üretimden gelen gücü gösterilecek. 16 Ağustos Cuma iş yerlerinde işçiler öğle yemeği yemeyerek ortak tepkilerini gösterecek. 19 Ağustos Pazartesi Türk-İş üyesi sendikaların bütün genel başkan ve merkez yöneticileri ile şube yönetim kurulu üyeleri saat 10.00'da Ankara’da genel merkez binasında toplanacak.” Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 2019 Dönemi Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri kapsamında, Mahmut Arslan başkanlığındaki Hak-İş heyetini dün makamında kabul etti.

HAK-İŞ BEĞENMEDİ

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan yaptığı açıklamada, hükümetin kamu işçisi için kendilerine iyileştirme yapıldıktan sonra ilk yıl yüzde 7+4, ikinci yıl yüzde 3+3 ve enflasyon farkı teklif ettiğini belirterek, uzlaşmanın söz konusu olmadığını bildirdi.

  • Memurlarla ikinci toplantı
  • Hükümet ve memur sendikaları, 3 milyon 200 bin memur ile 2 milyona yakın memur emeklisinin 2020 ve 2021 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 5. Dönem Toplu Sözleşmesi kapsamında dün ikinci kez toplandı. Taraflar, memur ve memur emeklilerinin 2020 ve 2021 yıllarındaki mali ve sosyal haklarını belirlemek için üçüncü toplantıyı 15 Ağustos’ta, dördüncüsünü de 16 Ağustos’ta yapacak. Hükümet, zam teklifini 16 Ağustos’taki bu toplantıda memur sendikalarına sunacak. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, toplantıdan önce basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
#Toplu Sözleşme
#Türk-İş
#Hak-İş
#Zam
5 yıl önce