|

Gagavuzya nerede? Gagavuzlara dair merak edilenler

Cumhurbaşkanı Erdoğan Gagavuzya’da halka hitap ediyor. İlk önce Moldova ziyaretinde bulunan Erdoğan, daha sonra ise Gagavuzya’ya geçti. Peki kökenleri Oğuz Türkleri’ne kadar dayanan Gagavuzlara dair ne biliyoruz?

Yeni Şafak
15:38 - 18/10/2018 Perşembe
Güncelleme: 15:42 - 18/10/2018 Perşembe
Diğer
Cumhurbaşkanı Erdoğan Gagavuzya’da Kültür Evi açılışını yaptı
Cumhurbaşkanı Erdoğan Gagavuzya’da Kültür Evi açılışını yaptı

Moldova ziyaretleri kapsamında Özerk Gagavuzya Cumhuriyetine gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara Altındağ Belediyesinin katkılarıyla onarılan Kültür Evi’nin açılışını yaptı. Açılışın ardından ise Gagavuzya’da halka hitap konuşması yaptı. Peki Gagavuzya nerede?

Gagavuzya nerede?

Kökenleri ‘Oğuz Türkleri’ne dayanan Gagavuzlara dair merak edilenleri sizler için derledik...

Moldova Cumhuriyeti sınırları içindeki Gagavuzya Özerk Bölgesi,
parlamentosu, başkenti, bayrağı ve dili gibi devlet faktörleriyle önemli bir konuma sahiptir.

Gagavuzya Özerk Bölgesinin yüzölçümü 1.850 kilometrekaredir. Gagavuzya’da; Komrat, Çadır-Lunga, Vulkaneşti olmak üzere üç büyük kenti vardır. İdari merkez Komrat'tır.


Gagavuzya’da yönetim, Moldova Cumhuriyeti Anayasası, “Gagavuz Yeri Özel Hukuki Statüsü” Kanunu, Gagavuz Ana Kanunu ve Gagauz Halk Topluluğunun olmak üzere 4 erkin çıkardığı yerel kanunlara göre yürütülmektedir.

Gagavuz Türkçesi, Türkmen, Azerbaycan ve Türkiye Türkçesi gibi Güney-Batı Türkçesi/Oğuz Grubu’nda yer alır ve Türkiye Türkçesine en yakın olan Türk şivesidir. Gagavuzların büyük kısmı Ortodoks Hıristiyan inancına sahiptir. Gagavuzların isimleri Slavca, soy isimleri ise Türkçedir.

Moldova sınırları içerisinde ‘Gagavuz Yeri Özerk Cumhuriyeti’
adıyla varlıklarını sürdüren Gagavuzların gelenek ve göreneklerinde bazı farklılıklar bulunsa da Anadolu Türk kültürü ve geleneklerine çok benzerlikler de oldukça fazladır.

Ekonomileri tarıma dayalıdır. Ekonomik sıkıntı yüzünden genç ve dinamik nüfusun çoğu yurt dışında çalışmak için yaşadığı yeri terk etmektedir. TİKA ile ortaklaşa gerçekleştirilen eğitim, ticaret, sosyal ve kültürel alanlarda projeler Gagavuzya’nın gelişmesine önemli katkı sağlamaktadır.

Gagavuzya ekonomisinin büyük bir oranda tarım mallarının üretimine dayalıdır. Bölgede sanayi ve turizm yok denilecek kadar az ve gelişmemiştir.

#Gagavuzya
#Gagavuzya nerede
5 yıl önce
default-profile-img