.
12:29, 14/05/2018, PazartesiG: Güncelleme: 13:07, 14/05/2018, Pazartesi
Dünyanın en büyük çukurunun gizemi çözüldü!
Sibirya'nın doğusundaki Mirny şehirde şaşırtan bir olay yaşanıyor. Dünyanın en büyük çukuru 'Diamond City' adı verilen ilginç oluşuma ev sahipliği yapıyor.
Doğu Sibirya'da bulunan ve Diamond City olarak anılan devasa delik dünyanın en büyük çukuru olarak kabul ediliyor.
İçi boş gibi gözüken çukur aslında maddi açıdan da dev bir hizmet veriyor.
Bu dev çukur aslında elmas ve yakut aramak için kazılmış maden ocağı.
Birkaç helikopteri içine alabilecek kadar derin ve geniş olan bu çukurun değeri ise duyanları şoke edecek kadar yüksek.
Diamond City olarak anılan deliğin tahmini değeri 13 milyar paund.
1955 ve 2004 yılları arasında elmas ve yakut aranırken bu dev delik oluşturuldu.
Çukurun derinliği 525 metre çapıysa bin 200 metre.
Elmas yatağı, Ekaterina Elagina, Uri Khabardin ve Viktor Avdeenko adlı üç jeolog tarafından keşfedildi.
Bu çukurda delik açmak, kayayı kazmak ve kimberlit cevherini gevşetmek (elmas oluşumuna sahiplik yapan volkanik kayaç) için jet motorları ve dinamit kullanıldı.
Daha sonra burada golf topları boyutunda ve ortalama 250 bin paund değerinde olan 130 bin 85 karat pırlanta da dahil olmak üzere birçok maden bulundu.
Bu gelişmelerden sonra kazıyı yapan ve işleri yürüten üç jeolog, Rusya'nın en yüksek üdülü olan Lenin Ödülü'nü aldı.
Mirny madeninde yılda ortalama iki milyon karat elman üretildi. En az 20 milyon sterlin ve diğer madenlerle birlikte dünyanın kaba elmaslarının yüzde 23'ünü oluşturan bir yer oldu.
Bu hızlı gelişim, dünyada en fazla elmas dağıtan Güney Afrika şirketi De Beers'le alakalıydı.
Ayrıca madenin başka şaşırtıcı bir özelliği daha vardı.
Bu çukurun üzerinde uçuş yapmak yasak. Çünkü devasa çukur, türbülansa neden oluyor ve uçakları içine çektiği için uluslararası uçuş yasağı konuldu.
Sıcaklığın eksi 40 dereceye kadar indiği bölgede sadece özel izinle madene inilebiliyor.
Bu sebeple, maden 'sanal turistlerin' yani Google Earth'le gezen insanların uğrak noktası oldu.
Alrosa firmasının işlettiği elmas madeni, rezervleri bitince birkaç yıl önce kaderine terk edildi.
.
.
.
