|

Grizu patlamasına ne sebep olur?

Bartın'ın Amasra ilçesinde maden ocağında patlama meydana geldi. Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessesesinde meydana gelen patlamada 41 kişi hayatını kaybetti, arama kurtarma çalışmaları tamamlandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ilk tespitlere göre grizu patlaması olduğunu söyledi. Acı olay sonrası Grizu patlaması nedir, Grizu patlaması ne demek? sorusu yeniden gündeme geldi.

08:58 - 15/10/2022 Cumartesi
Güncelleme: 09:30 - 16/10/2022 Pazar
Yeni Şafak
Grizu patlaması ne demek?
Grizu patlaması ne demek?

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürlüğüne bağlı maden ocağında dün saat 18.15 sıralarında -300 kotunda nedeni belli olmayan kısmi bir patlama meydana geldi. Patlamada 41 kişi hayatını kaybederken, maden ocağındaki arama kurtarma çalışmaları tamamlandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Bartın'da dün akşamdan beri devam eden arama kurtarma çalışmalarımızı tamamladık. 41 madenci kardeşimiz hayatını kaybetti. Bütün kurumlarımızla tüm ailelerimizin, Bartın'ımızın yanındayız. Rabb'im böyle acıları bir daha yaşatmasın." ifadesini kullandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ilk tespitlere göre grizu patlaması olduğunu söyledi.

Grizu patlaması ne demek?

Grizu patlaması, belli oranlardaki metan gazıyla havanın karışarak oluşturduğu patlamadır. Patlamanın gerçekleşebilmesi için asgari %12 oranında oksijen gerekmektedir. Havada %5-6 oranında bulunan metan gazı ancak bir sıcaklık etkisiyle yanarken, metan oranının %5-16 olması durumunda patlayıcı özellik kazanır. En kolay patlama metan oranının %8, en şiddetli patlama ise %9,5 olduğu durumda gerçekleşir. Tutuşturma kaynakları açık ateş, fazla ısınan yüzeyler, sürtünme ve elektrikle oluşan kıvılcımlar olmaktadır. Soma faciasında da gerçekleşmiştir.


#Grizu patlaması
#Grizu patlaması ne demek
#Grizu patlaması neden olur
2 yıl önce