|

45 gün esnemez

Hükümet kurmak için gereken 45 günlük sürenin esnemeyeceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ülke kesinlikle hükümetsiz kalmamalı, başsız kalmamalı.” dedi. Erdoğan, yetkilerini tartışma konusu yapanları “Bulundukları konumdan haberleri yok. Onların önce adresleri öğrenmeleri lazım” sözleriyle eleştirdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/08/2015 الأربعاء
Güncelleme: 23:37 - 11/08/2015 الثلاثاء
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “(Cumhurbaşkanı, kendisi anayasal çizgi içerisinde kalsın) ifadelerini kullananlar, onların Anayasa'nın içerisinde ne olduğundan haberi yok. Bulundukları konumdan haberleri yok. Onların önce adresleri öğrenmeleri lazım. Adresleri de bilmiyorlar “ dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'e “Devlet Şeref Madalyası" tevcih töreninin ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde resepsiyon verdi.



GÖREV ALANIMDAYIM


Resepsiyonda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, hükümetin başının Başbakan Ahmet Davutoğlu olduğuna işaret ederek, “Cumhurun başı olarak da anayasa benim görev alanlarımı belirlemiştir. Bu görev alanım neyse ben bu görev alanım içerisinde bugüne kadar hareket ettim. Görev alanımla alakalı da birilerinin spekülasyon yapmasına müsaade etmem" diye konuştu.



ADRES BİLMİYORLAR


Kimsenin kendisine görev alanını ya da yapacağı çalışmaları öğretmemesi gerektiğini vurgulayan Erdoğan, “Görev alanımı gayet iyi biliyorum. Bu işin çok da acemisi değilim. Sadece 12 yıl, 14 yıl bu ülkede ben başbakanlık yaptım. Bir yıldır da cumhurbaşkanlığı yapıyorum. Dolayısıyla Anayasa ve yasalarda konuyla ilgili ne var, ne yok hepsini bilen birisiyim. Bu konuda 'Cumhurbaşkanı kendisi anayasal çizgi içerisinde kalsın' ifadelerini kullananlar, onların Anayasa'nın içerisinde ne olduğundan haberi yok. Bulundukları konumdan haberleri yok. Onların önce adresleri öğrenmeleri lazım, adresleri de bilmiyorlar “ değerlendirmesinde bulundu.



MHP İLE GÖRÜŞEBİLİR


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu'nun çalışmalarını sürdürdüğünü anımsatarak, şöyle devam etti: “Şu anda anamuhalefet partisiyle gerek heyetlerin yaptığı görüşmeler var. Dün Sayın Başbakanın yaptığı görüşme var. Temenni ederim ki hayırlı olur. Ama öbür tarafta Milliyetçi Hareket Partisinin de yine aynı şekilde heyet temsilcileriyle yaptığı görüşmeler var. Bilemiyorum, belki Sayın Başbakan bu arada onlarla da bir görüşme yapabilir veya yapacaktır. Bunlar benim tasarrufum içerisinde olan işler değildir."



ESNETME YETKİM YOK


Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir gazetecinin hükümet kurmak için 45 günlük sürenin 23 Ağustos gününde dolduğunu anımsatarak, “Koalisyon görüşmelerinde müzakereler uzarsa bu 45 gün sizin için olmazsa olmaz koşul mudur, bunu esnetmeyi düşünür müsünüz? “ sorusuna, “Benim 45 günün dışına taşan bir esnetme yetkim yok. Bunların hepsi benim 45 günlük süre içerisindeki atacağım adımlardır. Ama süreci nasıl değerlendiririm, o biraz bana kalsın “ yanıtını verdi.



AĞZI OLAN KONUŞUYOR


Erdoğan, “Hükümetin kurulamaması halinde ülkeyi seçime siz mi götüreceksiniz “ sorusuna da “Ona geçici hükümet diyelim. Geçici hükümetle alakalı olarak, bunu Meclis Başkanıyla danışmak suretiyle götürmem söz konusu olabilir. Meclis'in de götürmesi söz konusu olabilir. Bunlar yine o süreç içerisinde değerlendirilecek konulardır" şeklinde cevap verdi. Erdoğan, “Erken seçim mi istiyorsunuz “ sorusunu, “Herkes kendine göre bir yorum yapabilir. Geçmişte söylerlerdi ama bizim edebimiz buna müsaade etmiyor. Ağzı olan konuşuyor” şeklinde yanıtladı. Öte yandan Erdoğan resepsiyon sonrası Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu makamında ayrıca kabul etti. Görüşmede, son günlerde meydana gelen terör saldırıları ve güvenlik konuları ele alındı.



Liderlerden aldığım cevap ortada


Bir gazetecinin, “Anayasa'da 45 gün içerisinde hükümet kurulmazsa cumhurbaşkanı meclis başkanına danışarak seçimlerin yenilenmesine karar verebilir “ hükmünün yer aldığını anımsatarak, “Bu hükmün 45 gün içerisinde hükümet kurulmazsa sizin yeni formüller için liderleri harekete geçirecek bir arayış içerisinde olma imkanına cevaz veriliyor “ şeklinde yorumlandığını belirtmesi üzerine Erdoğan, şöyle konuştu:



“Liderlerle ilgili konuda ben açıklamalarımı daha önce yaptım. O konuda aldığım cevapları da sizler gayet iyi biliyorsunuz. Aldığım cevaplar ortadayken herhalde aynı yeri yeniden değerlendirme gayreti içerisine girmek de gerekmiyor. Konuyla ilgili de Meclis Başkanımla danışmam gereken, görüşmem gereken anlarda da muhakkak kendisiyle bu konuları tabii ki görüşeceğim. Şu anda da zaten görüşüyorum, görüşürüm. Niye? Ülke kesinlikle hükümetsiz kalmamalı, başsız kalmamalı. “



Silahlar gömülene kadar


Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'e Devlet Şeref Madalyası tevcih törenine katılan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, terörle mücadele konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, özetle şunları söyledi:


Orgeneral Necdet Özel'i, başarılı çalışmalar sebebiyle, şahsım milletim ve devletimiz adına bir kez daha tebrik ediyorum. Kendisiyle uyumlu ve verimli çalışma imkanı buldum.



İŞBİRLİĞİ İÇİNDE OLDUK


Son dönemde yaşadığımız hadiseler, ülkemizin güçlü bir orduya olan ihtiyacını bir kez daha göstermiştir. Türkiye'ye ve milletimize yönelik saldırılar, çok farklı kaynaklardan ve çok farklı biçimler altında gelebiliyor. Paralel yapılanma adlı örgüt bunun son örneği.



CİDDİ KAYIP VERDİLER


Terör örgütünün çok ciddi kayıplar yaşadığını biliyoruz. Güvenliğimiz için tehdit teşkil eden DAEŞ için etkili operasyonlar gerçekleştirdik. Bizim için terör örgütleri arasında hiçbir fark yoktur. Amacı söylemi ne olursa olsun, bizim için Terör örgütü, terör örgütüdür. Bir taraftan terörle ve arkasındaki kirli odaklarla mücadelemizi sürdürüyor, diğer taraftan hukuk devletinden demokrasiden asla taviz vermiyoruz.





MÜCADELEYE DEVAM


Terör örgütleri tehdit olmaktan çıkarılana kadar, devletimize milletimize doğrultulan silahlar bırakılıp, gömülünceye kadar… Silahların susması değil, gömülmesi… Bunu ısrarla söylüyorum. Üzerine beton dökülene kadar, sınırlarımız içinde tek bir terörist kalmayana kadar mücadelemize devam edeceğiz.



Çözüm süreci dondu


Erdoğan, “Biz çözüm sürecini hiçbir zaman teröre meşruiyet kazandırma, teröre alan açma süreci olarak düşünmedik. Biz milli birlik ve kardeşlik projesi derken milletçe bir olalım, iri olalım, kardeş olalım diye bunları söyledik. Ve çözüm süreciyle de bunu taçlandıralım dedik ama bunlar ne yazık ki, anlamadılar, anlamak istemediler. Öyleyse, şu anda bu buzdolabındadır. Çünkü yapılanlar açıkça ortadadır. Hem terör örgütü hem onun siyasi uzantısı olan parti bu imkanı değerlendiremedi” dedi.


#erdoğan
#necdet özel
#çözüm süreci
#şeref madalyası
٪d سنوات قبل