|

5 gün sonra ikinci ABD iHA'sı çakıldı

Türkiye sınırındaki askeri hareketliliği terör örgütü PKK’ya aktaran Amerika’ya ait insansız hava aracı Adana Ceyhan’ın ardından bu kez de Şanlıurfa Viranşehir’de düştü. İncirlik’ten havalanan MQ-1 Predator mısır tarlasına çakıldı. Amerika’nın el-Kaide bahanesiyle İdlib’e saldırı hazırlığı yaptığı dönemde iki İHA’nın düşmesi dikkat çekti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/08/2017 Salı
Güncelleme: 02:51 - 22/08/2017 Salı
Yeni Şafak
5 gün sonra ikinci ABD iHA'sı çakıldı
5 gün sonra ikinci ABD iHA'sı çakıldı

Türkiye sınırında uçan Amerika’ya ait silahlı insansız hava araçları 5 gün içerisinde iki kez düştü. İlk kaza 17 Ağustos’ta meydana geldi. İncirlik üssünde kalkan İHA kalkıştan kısa bir süre sonra alevler içerisinde Adana Ceyhan'da yere çakıldı. İkinci kaza ise dün Şanlıurfa’da meydana geldi. Yine İncirlik’ten havalanan MQ-1 Predator (İnsansız Hava Aracı) Viranşehir’de tarlaya düştü.

İKİ İNSANSIZ HAVA ARACI PKK İÇİN HAVADAYDI

Düşen her iki İHA da Türkiye sınırındaki askeri hareketliği terör örgütü PKK’ya aktarıyordu. Viranşehir’e bağlı Yolbilen köyünde Hıdır Üçağaç’a ait mısır ekili tarlaya İHA düştüğünü gören vatandaşlar, durumu jandarma ekiplerine bildirdi. Bunun üzerine bölgeye sevk edilen ekipler, hava aracının enkazında incelemede bulundu. Tarla sahibi Üçağaç, ifadesine başvurulmak üzere İlçe Jandarma Komutanlığına götürüldü. Görgü tanıklarından İdris Üçağaç, yaptığı açıklamada, “İçerdiydim ses gelince dışarı çıktım, aracın bir anda tarlanın ortasına düştüğünü gördüm.” dedi.

SİNYAL VERİYORDU

Ahmet Üçağaç ise köyde oturdukları sırada şiddetli bir ses duyduklarını, tarlaya gittiklerinde parçalanmış bir hava aracı gördüklerini ifade ederek, “Ses çıkarıyordu, sinyal veriyordu. Önce korktuk sonra jandarmaya haber verdik. Gelip incelediler” ifadesini kullandı.

ABD: 11.50’DE DÜŞTÜ

Bu arada İncirlik Hava Üssü’nün resmi internet sayfasından paylaşılan açıklamada, “ABD Hava Kuvvetlerine bağlı bir MQ-1 Predator (İnsansız Hava Aracı) dün saat 11:50 sularında Türkiye’nin güneydoğusunda düşmüştür. Kazanın sebebi bilinmemektedir” denildi.


20 kişilik heyet inceledi

İncirlik'te görev yapan 20 kadar ABD'li uzman helikopterler enkazın bulunduğu bölgeye geldi. Burada inceleme yapan ekip köylülerden de bilgi aldı. Kaza ile ilgili açıklama yapan ABD'li Albay Michael Rimsky, "Bu kazada herhangi bir sivil ya da asker yaralanmamıştır. ABD ve Türk askeri yetkililer, düşen aracı kontrol ediyor. Kazanın oluş nedeniyle ilgili soruşturma ise devam ediyor" dedi.

#ABD
#Adana
#İncirlik Üssü
#İHA
7 yıl önce