|

ABD donanmasından tepki çeken İstanbul paylaşımı

ABD donanması, USS Carney adlı destroyerin İstanbul Boğazı'ndan geçerken çekilen fotoğrafları sosyal medya hesabından paylaştı. Pruvada, silah başında köprüye bakan askerin pozu tepki çekti.

Yeni Şafak
08:15 - 21/02/2018 Çarşamba
Güncelleme: 08:41 - 21/02/2018 Çarşamba
Diğer
Silah başında köprüye bakan askerin pozu.
Silah başında köprüye bakan askerin pozu.

ABD’nin Avrupa’daki donanma güçlerinin Twitter sayfasında, Carney’nin bölgeye sevk edilişini duyuran mesajda kullanılan görsel dikkat çekti. Duyuruda Carney gemisinin İstanbul Boğazı’ndan geçişi ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü gösteren bir fotoğraf kullanıldı. Amerikan donanması, bu fotoğrafı Avrupa’daki güçlerinin Twitter sayfasının banner görseli de yaparken Pruvada, silah başında köprüye bakan askerin pozu tepki çekti.


USS Carney ile birlikte ABD’nin Karadeniz’deki savaş gemisi sayısı ikiye çıktı. Rusya ise ikinci Amerikan savaş gemisinin bölgeye sevkinin ardından pazar günü bir fırkateyn ve iki devriye gemisini Karadeniz’e yönlendirdi.



Utley'e USS Carney sorusu

NATO Daimi Deniz Görev Grubu-2'nin faaliyetleri hakkında kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla NATO Daimi Deniz Görev Grubu-2 Komutanı Tuğamiral Mike Utley, TCG Gaziantep Fırkateyni'nde, NATO Daimi Deniz Görev Grubu-2 Kurmay Başkanı Deniz Kurmay Albay Hasan Özyurt, HMS Duncan Komutanı Yarbay Elenor Stack ve TCG Gaziantep Komutanı Binbaşı Bora Gümüş ile basın toplantısı düzenlemişti.

Basın açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Utley, bir gazetecinin "USS Ross ve USS Carney, boğazlardan geçerek Karadeniz'e çıkmıştır. Neden ABD gemileri, sizin kuvvetinize Karadeniz'de katılmamıştır daha önce?" sorusu üzerine, "ABD Deniz Kuvvetleri'nin gemi hareketleri konusunda bir yorum yapmam mümkün değil, ABD'nin milli politikası" yanıtını vermişti.

"Neden Amerika siz burada NATO olarak bulunurken, orada milli olarak bulunmayı tercih ediyor?" sorusuna karşılık Utley, "NATO'nun Karadeniz'deki görevine ilişkin olarak da NATO Genel Sekreteri'nin ifade ettiği gibi Karadeniz'de seyir emniyeti, seyir güvenliği ve bağımsız seyir yapma özgürlüğünü sağlamak. NATO da Karadeniz'de, açık denizde, seyir özgürlüğünün sağlanması için senede bir kaç kez karakol yapmaktadır" karşılığını vermişti.

#USS Carney
#ABD
6 yıl önce