|

Afrika Türkiye’ye güvenini ortaya koydu: Cumhurbaşkanı Erdoğan 8 ülke lideriyle görüştü

İstanbul’da gerçekleşen Afrika zirvesine 16 devlet ve hükümet başkanının yanı sıra 26’sı dışişleri bakanı olmak üzere 102 Afrikalı bakan katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ikinci günde 8 ülkenin liderini kabul etti. Zirvede konuşan Afrika Birliği Dönem Başkanı Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin Başbakan Yardımcısı Pen’apala “Bu yüksek katılım Afrika’nın Türk halkına güvendiğinin göstergesidir” dedi.

00:00 - 18/12/2021 Cumartesi
Güncelleme: 02:21 - 18/12/2021 Cumartesi
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed Ali ile görüştü.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed Ali ile görüştü.
Birlikte Kalkınma ve Refah için Güçlendirilmiş Ortaklık temasıyla İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen 3. Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi’nin ikinci günü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde mevkidaşlarını kabulleri ile devam etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan,
Nijerya Cumhurbaşkanı Muhammed Buhari, Somali Cumhurbaşkanı Muhammed Farmajo, Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el Menfi, Orta Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Faustin-Archange Touadera, Moritanya Cumhurbaşkanı Muhammed Ould Şeyh Ghazouani, Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed Ali, Ruanda Cumhurbaşkanı Paul Kagame ve Cibuti Cumhurbaşkanı İsmail Ömer Guelleh ile ayrı ayrı görüştü.


Görüşmelerine cuma namazı için ara veren Erdoğan, Beşiktaş’ta bulunan Yıldız Hamidiye Camisi’ne geçti.
Erdoğan’a, Somali Cumhurbaşkanı Muhammed Farmajo, Komorlar Birliği Cumhurbaşkanı Azali Assoumani, Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Musa Faki Mahamat eşlik etti.
Erdoğan ayrıca Dolmabahçe Sarayı’nda
“3. Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi”
ne katılan devlet ve hükümet başkanları onuruna verilecek akşam yemeğine katıldı.

BAKANLARDAN EŞ ZAMANLI OTURUMLAR

  • Zirvenin ikinci günü, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun “3. Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi Dışişleri Bakanları Toplantısı”nın açılış konuşmasıyla başladı.
    Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de Afrika ülkelerindeki mevkidaşlarının katılımlarıyla eş zamanlı oturumlar gerçekleştirdi.

TÜRK YATIRIMCISI KALICI İZLER BIRAKIYOR

Çavuşoğlu, zirvede yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 30 Afrika ülkesine 50 ziyaretle Afrika’yı en fazla ziyaret eden liderlerden olduğunu belirtti. Türk Hava Yollarının (THY) Türkiye ile Afrika arasında dostluk köprüsü olmakla kalmadığını, Afrika’yı dünyaya bağladığını söyleyen Çavuşoğlu,
“Türk yatırımcısı Afrika’nın her yerinde kalıcı izler bırakıyor”
dedi.


KAZAN-KAZAN İLKESİ

Zirvede Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın açılışında konuşan Afrika Birliği Dönem Başkanı Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin Başbakan Yardımcısı Pen’apala ise 16 devlet ve hükümet başkanının yanı sıra 26’sı dışişleri bakanı olmak üzere 102 Afrikalı bakanın zirveye katılımına işaret ederek “Bu yüksek katılım Afrika’nın Türkiye’ye güvendiğinin göstergesidir. Afrika’nın Türk halkına güvendiğinin göstergesidir. Afrika’nın da Türkiye ile iş birliğinden faydalandığının göstergesidir” dedi.

Pen’apala, yarın sona erecek zirvenin çok verimli geçeceğine ve alınacak tüm kararların kazan-kazan ilkesine dayanacağına inandıklarını sözlerine ekledi.


Türkiye ile çok şey yapacağız

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Tesla ve SpaceX’in kurucusu Elon Musk ile dün yaptığı video konferans görüşmesinin görüntüleri paylaşıldı. TÜRKSAT 5A uydusunun uzaya fırlatıldığını aktaran Erdoğan, şöyle devam etti: “Aynı sene içerisinde 2 uydu fırlatan ender ülkelerden olduk. TÜRKSAT 5A uydumuz fırlatıldığında çocuklarımızdan TÜRKSAT 5A’nın, yani bir uydunun ve uzayın hayallerinde nasıl bir yer kapladığını resmetmelerini istedik.
    Her biri çok güçlü ve güzel hayallerin ürünü olan bu 5 bin resmi de bir dijital menkul yani NFT haline getirerek TÜRKSAT 5B’yi oluşturduk. İşte bu güzel ve gerçekten çok anlamlı NFT’yi size hediye etmek isterim.
    Çocuklarımızın gözlerinde oluşan pırıltı, ileride Türkiye’nin uydu teknolojileri alanında, otonom teknolojiler alanında, yapay zeka alanında, siber dünyada nerelerde olacağının ispatı niteliğindedir.”


Elon Musk da NFT hediyesi için Erdoğan’a teşekkür ederek uydunun gönderilmesini ve Türkiye ile gelecekte birçok şeyi yapmayı sabırsızlıkla beklediğini söyledi.
Erdoğan ile yeniden görüşmenin bir onur olduğunu belirten Musk, Türkiye’yi ziyaret etmek istediğini ifade etti.
#Afrika
#Türkiye
#Recep Tayyip Erdoğan
#Elon Musk
#NFT
2 yıl önce