|

Bakan Eroğlu barajlardaki doluluk oranını açıkladı

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, 81 ilin su durumunu değerlendirdiklerini belirterek, bu yaz hiçbir ilin susuzluk çekmeyeceğini açıkladı. Bugün itibarıyla İstanbul'daki içme suyu barajlarında doluluk oranı yüzde 90 olduğuna değinen Eroğlu, "Yağışların önümüzdeki günlerde daha da artmasını bekliyoruz" dedi.

Yeni Şafak
16:06 - 9/03/2018 Cuma
Güncelleme: 16:17 - 9/03/2018 Cuma
AA
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, ekibiyle bu ay başında yaptıkları toplantıda 81 ilin su durumunu ele aldıklarını belirterek, "Hiçbir kente susuzluk çektirmeyeceğiz." dedi.

Bakan Eroğlu, su kaynaklarının durumunu değerlendirmek için her yıl nisan ayında toplantı yaptıklarını belirterek, bu sene toplantıyı, su sıkıntısı konusunda gazetelerde çıkan haberlerin vatandaşları paniğe sevk etmesi nedeniyle erkene aldıklarını söyledi.

Eroğlu, "Bütün ekibimle beraber 81 ilin su durumunu, 'yaz ayında ne olabilir' bunun değerlendirmesini yaptık. Yağmurlar da geldi. Hiçbir ile susuzluk çektirmeyeceğiz." diye konuştu.

'2040'ın planını 2023'te tamamlayacağız'

Şehir merkezlerinin içme suyu bakımından sıkıntı çekmemesi ve gerekli tesislerin yapımına zamanında başlanabilmesi için, 2008'de, 2008-2012 yıllarını kapsayan "81 Şehir Merkezinin İçme-Kullanma ve Sanayi Suyu Temini Eylem Planı" başlıklı bir eylem planı hazırladıklarını dile getiren Eroğlu, bu planı bugüne kadar revize ederek devam ettirdiklerini ifade etti.



Bu eylem planıyla, şehir merkezlerinin asgari 2040'a kadarki su ihtiyaçlarının, 2023'e kadar yapılacak tesislerle sağlanmasını hedeflediklerini aktaran Eroğlu, şöyle devam etti:

"Bu planla bütün şehirlerin talep ve ihtiyaçları, uzun vadeli ele alındı ve buna göre bir yol haritası belirlendi. Çalışmalar sayesinde Türkiye'de su sıkıntısı yaşanmıyor. Yani biz oturup beklemedik. Yıllardır bu konuda çalışıyoruz. Hatırlayın 2014'te ciddi bir kuraklık yaşanmıştı. Büyük kuraklık karşısında İstanbul ve Yalova, aldığımız tedbirler sayesinde susuzluk sıkıntısı çekmedi."

'Son 44 yılın en şiddetli kuraklığını yaşadık'

Bakan Eroğlu, 2017'de son 44 yılın en şiddetli kuraklığının yaşandığını, buna rağmen Türkiye'de 3 ilde su sıkıntısının mevcut olduğunu ve bu iller için gerekli tedbirlerin alındığını söyledi.

Gaziantep, Kilis ve Adıyaman'da su sıkıntısı yaşandığını aktaran Eroğlu, "Gaziantep'e 500 bin ilave nüfus geldi, Suriyeli ve Iraklı dediğimiz mültecilerden. Onların da su ihtiyacı var. 2025-2030 yılına kadar yetecek su yetmemeye başladı." dedi.

'Suyu bir şekilde tedarik edeceğiz'

"En zor durumda dahi biz suyu bir şekilde tedarik edeceğiz" ifadelerini kullanan Eroğlu, sadece Türkiye'ye su temin etmediklerini, Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında temizlenen bölgelere de su götürdüklerini, kuyu açtıklarını, tesis kurduklarını kaydetti.

Eroğlu, "İnşallah Afrin de temizlenecek kısa zamanda. Afrin'in, Türkiye'de olan gerçek sahiplerini oraya yerleştireceğiz. Afrin de bunun için, Afrin'i işgal etmek için değil." dedi.

Barajların doluluk oranları

Son haftalardaki yağışların barajlardaki doluluk oranını olumlu yönde etkilediğini ifade eden Eroğlu, şöyle konuştu:

  • "Bugün itibarıyla İstanbul'daki içme suyu barajlarında doluluk oranı yüzde 89,4. Bu oran Ankara'da yüzde 15,17'ye, İzmir'de yüzde 48,7'ye, Bursa'da da yüzde 75,1 seviyesine yükseldi.Yine günümüz itibarıyla İstanbul'daki içme suyu barajlarında 783,9 milyon, Ankara'da 218 milyon, İzmir'de 145,7 milyon, Bursa'da 48,9 milyon metreküp su bulunuyor.Hiçbir ilimizde içme suyu konusunda su sıkıntısı yaşanmamaktadır. Yağışların önümüzdeki günlerde daha da artmasını bekliyoruz."


#Bakan Veysel Eroğlu
#Orman ve Su İşleri Bakanlığı
#su sıkıntısı
#yağış
#Baraj
6 yıl önce