|

Barışı kadınlar tamamlayacak

Çözüm sürecinin başarılı ilerleyebilmesi için önerilerde bulunan kanaat önderleri ve STK temsilcileri, kardeşlik duygusunun yeniden canlanması ve süreçte kadınların harekete geçmesinin önemine vurgu yaptı. Kadınların sürecin içerisine çekilmesi gerektiğini belirten kanaat önderlerinden Zekeriya Butur, “Bu işi sonlandıracak olan kadınlardır” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/01/2015 الثلاثاء
Güncelleme: 21:32 - 12/01/2015 الإثنين
Yeni Şafak
Çözüm sürecinde elini taşın altına koyan Doğu ve Güneydoğu'daki kanaat önderleri ve STK temsilcileri, süreçte aktif rol oynamaya devam ediyor. Çözüme dair fikirlerini paylaşan kanaat önderleri, barışın kalıcı olması için annelerin daha aktif olması gerektiğini ve kardeşlik duygusunun yeniden şahlanması gerektiğini söyledi. Diyarbakırlı Molla Feyzi Güzelsoy, “Bir annenin ağlaması tüm ülkeyi ayağa kaldırır. Bu süreçte, kadınlar barış güvercini olabilirler. Merhamet ve şefkat devreye girer. Kan dökülmesini istemiyorlar. Erkekler yüzde 50 istemiyorsa kadınlar yüzde yüz istemiyor. Güneydoğu'daki halk artık barışı istiyor” ifadelerini kullandı.

BEYAZ TÜLBENTLER YERE BIRAKILMALI

Çözüm sürecinde annelerin önemli bir unsur olduğunu belirten Medeniyet Gençliği Derneği Siirt Başkanı Zekeriya Butur, “Bizim kültürümüzde, doğu kültüründe savaşları sonlandıran kadındır. Kadınlar tülbentini alıp yere bıraktığı an savaş bitmiştir. Kadın unsuruna daha çok eğilip bir an önce çözüm sürecine katılmalı ve daha geniş çaplı etkinlik yapılmalı. Kanaat önderleri, STK’lar, siyasi isimler, aydınlar bir şekilde elini taşın altına koydu. Ama kadınları göremiyoruz. Sonlandıracak olan kadınlardır. Kadınlar, işin içine alınmalıdır. Bu kadar kanın dökülmesinden sonra beyaz tülbentlerin yere bırakılma zamanıdır” şeklinde konuştu.

TEMEL SORUN; KARDEŞLİK DUYGUSU

Yediiklim Öğrenci Derneği Van Şubesi Başkanı Vural Polat, “5 yıldır bölgede çalışma yapıyorum. Temel sorunun, geçmişte çok iyi olan kardeşlik duygularımızın zayıflaması olarak görüyorum. Sadece Türkiye değil, bölgedeki diğer ülkelerde de aynı sorunlar var. Barışın sağlanması ve bu sorunların sona ermesi İslam kardeşliği ile çözülecektir” dedi.

MEDRESELER ÖNEMLİ KONUMDA

İnsan İçin Derneği Batman Başkanı Maruf Özülkü, doğuda önemli rol oynayan medreselerinin öneminin altını çizdi. Özülkü şöyle devam etti; “Medreseleri, alimleri, cemaatleri çıkarttığınız zaman Kürt tarihi adına bir şey kalmaz. Medrese, bizim eğitim sistemimizin merkezidir. Hem İslami ilimler hem de pozitif bilimler birlikte öğrenilmeli.”

HERKESE GÖREV DÜŞÜYOR

Toplumun her kesimine görev düştüğünü belirten Adıyaman Kanaat Önderlerinden Ahmet Doğan, şunları söyledi; “Çözümün hedefe ulaşabilmesi için Müslüman kardeşliğin ön planda olması lazım. Herkese kendi gücü ve kuvveti ölçüsünde sorumluluk düşüyor. Yalnızca falan kişiye şunu havale etme şansımız yok. Müslümanlar olarak üzerimize düşeni yapmalıyız. İnşallah toplum daha huzurlu, mutlu günlere erişecektir.”  

İslam kardeşliği tesis edilmeli

Diyarbakır kanaat önderlerinden Mele Sadullah Ergun, emperyalist güçlerin savaş istediğini söyledi. Ergun, “Silah zoruyla İslam’ı yenemeyeceklerini anlayınca yeni bir sisteme başvurarak önce parçala sonra yut politikasını uygulamaya çalıştılar. Bunun çözümünü biz Osmanlı Devleti’nde yüzyıllarca gördük. İslam kardeşliği yeniden tesis edilmeli” diye konuştu.

DİN BİRLİĞİ ÖN PLANA ÇIKARILMALI

Mardin’de görevli cami imamı Ali Kurt ise, “Sürecin başarılı olabilmesi için İslam kardeşliği çok önemlidir. İslam kardeşliğinin taşıdığı ehemmiyet gözardı edilmemeli. Bölgenin en hassas noktası da bölgedeki halk dini ön planda tutmaktadır. Dini uhuvveti önemsiyor. Bu olduğu sürece başarılı olurlar. Topluma ineceklerdir” şeklinde konuştu.
#Çözüm süreci
#Güneydoğu
#Doğu
#STK
#Feyzi Güzelsoy
٪d سنوات قبل