|

Başkent’te tarihi gün

Türkiye’nin siyasi tarihinde bir sayfa kapanıyor, yeni bir sayfa açılıyor. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, yüzde 52.59 oy oranıyla seçilen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın TBMM’de yemin etmesiyle bugün resmen başlıyor. Erdoğan, yemin için Meclis’e gelişte törenle karşılanacak, geçici Meclis Başkanı Durmuş Yılmaz’dan mazbatasını alacak. Saat 16.00’da yemin edip 21.30’da kabineyi açıklayacak olan Erdoğan, hemen ardından ‘dönüşüm kararnamesini’ imzalayacak. Meclis ve Külliye’deki törenlere, 22 devlet başkanı, 28 başbakan ve meclis başkanı katılacak. Güvenlik için 10 bin polis mesai yapacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/07/2018 Pazartesi
Güncelleme: 09:40 - 9/07/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Türkiye, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yemin ederek göreve başlamasından sonra yarın farklı bir güne uyanacak. Anıtkabir ziyareti ile başlayacak, ilk cumhurbaşkanı kabinesinin açıklanmasıyla sona erecek bugünkü yoğun trafik adeta baş döndürecek.

Bugün TBMM’de tarihi bir gün yaşanacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meclis’te yemin ederek yeni sistemin ilk başkanı olarak göreve başlayacak. 600 milletvekilinin cumartesi yemin etmesinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün saat 16:00’da yapacağı yemin ile yeni dönemi resmen başlatacak. Erdoğan, yemin için Meclis’e gelişte törenle karşılanacak. Erdoğan’a geçici en yaşlı Meclis Başkanvekili sıfatıyla AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü eşlik edecek.

MAZBATASINI ALACAK

Tören kıtasını selamlayacak olan Erdoğan, geçici Meclis Başkanı Durmuş Yılmaz’dan mazbatasını alacak. Daha sonra Genel Kurul’a geçerek cumhurbaşkanlığı yeminini edecek. Erdoğan’ın yemini ile birlikte Türk siyaset hayatından yeni bir sayfa açılmış olacak. Erdoğan, TBMM’deki tören sonrası Anıtkabir’i ziyaret ederek çelenk koyacak. Erdoğan, Anıtkabir ziyaretinin ardından külliyeye geçerek 18:00’de başlayacak yeni sisteme geçiş törenine katılacak.

TİLLO’DAN KONSER

Yemin törenine katılan devlet başkanları programda da yer alacak. Külliyedeki programa ayrıca milletin temsilcileri, şehit yakınları ve gaziler ile siyaset, sanat ve spor camiasından pek çok isim de katılacak. Törene davet edilen Grup Tillo da Türkiye’nin dört bir yanından, her kesimden davet edilen 3 bin vatandaşa bir konser vermesi bekleniyor. Erdoğan törendeki ilk konuşmasını burada vatandaşlara hitaben yapacak.


ROZET DAĞITILACAK

Törende misafirlere günün anlamını anlatan “Cumhurbaşkanlığı Göreve Başlama Töreni” rozeti hediye edilecek. Törenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, misafiri yabancı devlet, hükümet ve meclis başkanlarına akşam yemeği verecek. Erdoğan yemekte devlet başkanları için kurulacak devlet masasında misafirleriyle birlikte oturacak. Konuk başbakan ve meclis başkanları için ise ayrı bir protokol masası kurulacak. Erdoğan, törene katılan misafirleri ile tek tek ayaküstü sohbet ederek tebriklerini kabul edecek.

KABİNEYİ AÇIKLAYACAK

Erdoğan, misafirlerini uğurladıktan sonra saat 21:30’da ilk cumhurbaşkanlığı kabinesini kamuoyuna açıklayacak. Ardından da ilk 1 numaralı cumhurbaşkanlığı kararnamesi yayınlanacak. Cumhuriyet tarihinde yeni bir döneme kapı açan sistem değişikliği ile yeni bakanlıkların kurulması, bakanlıkların birleştirilmesi gibi idari ve mevzuat alt yapısı oluşturulacak.

Yeni dönemin şifreleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yemin ederek göreve başlamasıyla yürürlüğe girecek yeni sistem, Türkiye için tarihi bir değişim getiriyor. Yeni sistemin Türkiye’ye getirdiği yenilikler ve katacağı faydalar özetle şöyle:

* Yeni sistemle Türkiye’yi cezai sorumluluğu olan cumhurbaşkanı yönetecek. Her türlü işlem ve eylemden sorumlu olacak olan cumhurbaşkanı, eylemlerinden dolayı yargı yolu da açık olacak.

* Yeni sistem devlet yönetiminde çift başlılığı da sona erdirecek. Cumhurbaşkanı hem hükümetin, hem de devletin başı olacak.

* Meclis’in yasama ve denetim mekanizmaları güçlenecek.

* Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde cumhurbaşkanı, daha önce olduğu gibi yine doğrudan halk oylarıyla belirlendi. Beş yıllığına seçilen cumhurbaşkanı, en fazla iki dönem cumhurbaşkanlığı yapabilecek.

* Yeni sistem kapsamında, mevcut bakanlıkların sayılarında azaltılmaya gidildi. Yeni dönemde bakanlıkların sayısı 16 olacak.

* Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı Cumhurbaşkanlığı Teşkilat Yapısında, cumhurbaşkanlığına bağlı ofis ve kurullar da hizmet verecek.

* Cumhurbaşkanı, Genel Bütçe Kanunu dışında yasa hazırlayamayacak. Cumhurbaşkanı’nın hazırlayacağı Bütçe Kanunu, TBMM’nin onayına sunulacak. TBMM’de hükümet sıraları olmayacak, yasa görüşmelerinde bakanlar yer almayacak.

* Cumhurbaşkanı ve Meclis, karşılıklı olarak seçimlerin yenilenmesi kararı verebilecek. Verilen kararla birlikte hem Cumhurbaşkanlığı, hem de parlamento seçimleri birlikte yenilenecek.

* Yeni sistem Cumhurbaşkanına yargı yolunu da açıyor. Cumhurbaşkanı her türlü eylem ve işlemlerine karşı cezai sorumlulukla karşı karşıya kalacak.

Güvenliği 10 bin polis sağlayacak

Törene, 22 devlet başkanı, 28 başbakan, meclis ve heyet başkanlarının yanı sıra çok sayıda konuğun katılacak olması nedeniyle üst düzey özel önlemler alındı. Özel Harekat, Terör, İstihbarat, Güvenlik, Asayiş, KOM, Çevik Kuvvet, Bomba İmha, Trafik şubeleri ve ilçe emniyet müdürlüklerinden 10 bin polis mesai yapacak. Konukların korunması için Karşı Atak Timleri görevlendirilirken, hassas noktalara keskin nişancılar yerleştirilecek ve polis helikopterleriyle havadan destek sağlanacak.

  • Hızlı başlangıç
  • Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yeni sisteme üç ülkeyi kapsayan ‘diplomatik’ mesai ile başlayacak. Bir taraftan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin temellini oluşturacak mevzuat ve idare yapısı için çalışan Erdoğan, yemin edip kabineyi açıkladıktan sonraki uluslararası arenaya çıkarma yapacak.
  • GELENEK
    BOZULMAYACAK
  • Bu çerçevede Erdoğan’ın ilk durağı kardeş ülke Azerbaycan ve yavru vatan KKTC olacak. Türkiye’de yerleşik teamüller uyarınca göreve seçilen cumhurbaşkanları ve başbakanlar ilk ziyaretlerini KKTC ve Azerbaycan’a yaparak Türkiye’nin verdiği önemi ve hassasiyeti dış dünyaya gösteriyor.
  • İLK MESAJ NATO’DA
  • Azerbaycan ve KKTC’nin ardından 11-12 Temmuz tarihlerinde Belçika’da gerçekleştirilecek olan NATO zirvesinde Erdoğan, uluslararası kamuoyu önünde ilk mesajlarını verecek. Erdoğan’ın burada Türkiye ile NATO ülkeleri arasındaki müttefiklik ilişkisinin eşitlik anlayışı ile değerlendirmesi gerektiğini ortaya koyması bekleniyor. Zirvede, NATO ülkelerinin başta Türkiye’nin milli çıkarlarına saygı göstererek, terörle mücadele konusunda Türkiye’nin yanında yer alması konusunda vurgu yapılması bekleniyor.
  • TRUMP İLE
    GÖRÜŞECEK
  • Türkiye’nin kendini koruması için Rusya’dan alacağı başta S- 400’ler olmak üzere çifte standarda son vermesi talep edilecek. Görüşmelerde, bazı NATO ülkelerinin bölücü terör örgütü PKK'nın Suriye kolu YPG'ye verdiği desteğin kesilmesinin de ele alınması öngörülüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın zirve kapsamında ikili görüşmeler de yapması planlanıyor. Bu kapsamda Erdoğan’ın bir araya geleceği isimlerden ilkinin ABD Başkanı Trump olması bekleniyor. Erdoğan, Trump görüşmesinin en önemli başlığını iki ülkenin işbirliğinde Münbiç’in terörden temizlenmesi konusu oluşturacak. Yine FETÖ elebaşının iadesinin de görüşmede gündeme gelmesi bekleniyor.
  • FX VE TİCARİ İLİŞKİLER
  • Zirve kapsamında Erdoğan’ın görüşeceği bir başka lider ise İngiltere Başbakanı Theresa May olacak. Bu görüşmede ise iki ülkenin ortaklaşa yürüttüğü FX savaş uçağı projesi ele alınacak. İngiltere’nin AB’den çıkması sürecinde, Türkiye ile İngiltere’nin ticari ilişkileri de değerlendirilecek başlıklar arasında yer alacak. Erdoğan’ın NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg başta olmak üzere NATO üyesi diğer liderlerle de görüşmesi söz konusu olacak.


#Ankara
#Recep Tayyip Erdoğan
6 yıl önce