|

CHP'li 14 ilçede cemevleri ibadethane statüsünde

CHP İstanbul İl Başkanı Karayalçın, CHP'li 14 belediyenin meclis kararlarıyla genel merkezin talimatının gereğini yerine getirdiğini belirterek "Bugün itibarıyla İstanbul'da 14 belediyemizin sınırları içinde cemevleri ibadethanedir" dedi.

Yeni Şafak
13:37 - 7/03/2015 Cumartesi
Güncelleme: 11:43 - 7/03/2015 Cumartesi
AA

CHP İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın, CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda, 14 belediye başkanının katılımıyla basın toplantısı düzenledi.


Belediye başkanlarının aralarında "dönem başkanlığı" diye adlandırılacak uygulamayı yürürlüğe koyma kararı aldığını ifade eden Karayalçın, karar uyarınca Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç'ın ilk dönem başkanı olarak görev yapacağını, bütün belediyelere ortak hizmet bir sekreterya kurulduğunu söyledi.


CHP'nin, devletin yapısının işleyişini, din kurallarının dışında tutma kararlılığında ve din alanıyla siyaset ve devlet alanını birbirinden ayrı görme yaklaşımında olduğunu vurgulayan Karayalçın, devletin, devletin kurumlarının, eğitim alanının, yargı alanının, din kurallarına göre yapılandırılamayacağını, işletilemeyeceğini kaydetti.


Karayalçın, devletin dini olmadığının altını çizerek, şöyle konuştu:


"Devlet, o toplumdaki bütün inançlara eşit uzaklıkta olmalıdır. Ancak bugüne kadarki uygulamada Alevi yurttaşlarımızın bir ibadet yeri olarak kullandıkları cemevlerinin bu anlayış dışında değerlendirildiği bilinmektedir. CHP Genel Merkezi, şubatta aldığı kararla bu haksız, yanlış ve dışlayıcı yaklaşımın hiç olmazsa CHP'li belediyelerde son bulması için belediyelere 'Cemevleri ibadethanedir' kararını almaları için talimat vermiştir. CHP'li 14 belediyemiz şubat ve mart aylarında meclis kararlarıyla genel merkezimizin bu talimatının gereğini yerine getirmiştir. Bugün itibarıyla İstanbul'da 14 belediyemizin sınırları içinde cemevleri ibadethanedir. Belediyelerimiz öteki inanç gruplarına ve öteki inanç gruplarına mensup yurttaşlarımıza hangi olanakları sağlıyorsa, cemevlerine aynı olanakları sağlayacaktır. Aslında cumhuriyetimizin temel ilkesi, CHP'nin belkemiği olan laiklik ilkesinin bir gereği, bu vesileyle yerine getirilmiş olmaktadır."

#CHP İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın
#CHP İstanbul İl Başkanlığı
#14 belediye başkanının katılımıyla basın toplantısı
#CHP'li 14 ilçede cemevleri ibadethane statüsünde
#cemevleri
#ibadethane
#statü
#CHP'li 14 ilçe
9 yıl önce