|

CHP’nin yeni lideri İnce

Rakibi İnce’yi kazanamayacağı yarışa süren Kılıçdaroğlu’nun hesabı tutmadı. 15 vekille Akşener’in performansı düşük kalınca, öne çıkan İnce’nin CHP’den 5-6 puan yüksek alması bekleniyor. HDP’ye el altından verilen destek ise CHP oylarını eritiyor. Kılıçdaroğlu’ndan yüksek oy alması beklenen İnce, partinin yeni lideri olarak görülüyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 20/06/2018 Çarşamba
Güncelleme: 04:35 - 20/06/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Kılıçdaroğlu, parti içinde en güçlü rakibi olan İnce’yi, “Gel bakalım Muharrem” diyerek Cumhurbaşkanı adayı gösterdiklerini açıklamıştı.
Kılıçdaroğlu, parti içinde en güçlü rakibi olan İnce’yi, “Gel bakalım Muharrem” diyerek Cumhurbaşkanı adayı gösterdiklerini açıklamıştı.

CHP’de liderlik koltuğunu sağlama almak için ‘İnce’ manevraya soyunan Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun hesapları karıştı. 24 Haziran’da seçim kararı ile şok olan Kılıçdaroğlu, siyasi hayatının en zor kararını vererek son iki kongrede karşısına çıkan Muharrem İnce’yi CHP adayı olarak cumhurbaşkanlığına aday gösterdi. Kılıçdaroğlu, bu adımla hem liderliğini korumayı hem de yarışta kaybedecek İnce’yi saf dışı bırakmayı hedefledi.

CHP’DEN FAZLA OY ALACAK

Ancak İnce’nin adaylığı ile birlikte parti içinde “Türkiye’yi yönetme iddiasından vazgeçtiği” yönünde ilk eleştirileri alan Kılıçdaroğlu, seçimin ilerleyen günlerinde hesaplarını bozan sürprizlerle karşılaştı. Bunlardan biri Kılıçdaroğlu’nun da geçici vekil desteği verdiği Millet İttifakı’ndaki ortağı İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in performansı oldu. Kamuoyunda Akşener’in geri plana düşmesi ile beraber İnce’nin CHP’nin oyundan yüzde 5-6 fazla oy alması bekleniyor. Böyle bir tablo ise 25 Haziran’da CHP için de yeni bir kavganın ilk işareti olarak değerlendiriliyor.

OTORİTESİ SARSILACAK

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin son kamuoyu yoklamaları, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, seçimi ilk turda kazanacağını gösteriyor. Parti içinde yüksek sesle dillendirilmese de, CHP ve İnce’nin ekibi de bunun farkında. İnce, CHP’den yüksek oy alırsa, Kılıçdaroğlu’nun parti içindeki otoritesi sarsılacak. Kılıçdaroğlu’nun kongre sürecinde PM’den seçim sürecinde de Meclis’te liste dışı bıraktığı, İnce’ye yakın isimler olağanüstü kurultay çağrısı yaparak kazan kaldırmasına kesin gözüyle bakılıyor.

İKİLEMDE KALDI

Kılıçdaroğlu’nun ikinci hesabı ise kağıt üzerinde ittifak kurmasalar da gönülde ittifak yaptıkları HDP’ye barajı geçirtmek. İP ve SP ile kurdukları ittifaka HDP’yi 'tepki olur' diyerek almayan CHP’nin kurduğu gizli ittifak, İnce’nin Diyarbakır mitinginde deşifre olmuştu. Muharrem İnce seçim vaadlerini açıklarken kalabalık “Başkan Selo, Selo’ya özgürlük” diyerek slogan atmıştı. Alanda ise CHP'nin yanı sıra HDP bayrakları da vardı. Gönül ittifakı gün yüzüne çıkınca Kılıçdaroğlu ikilem yaşamaya başladı. Gizli ortağı HDP’ye barajı geçirtmek isteyen Kılıçdaroğlu, bir yandan da İnce’yi desteklemeye devam ediyor.


Kılıçdaroğlu’nu 28 bin kişiyle koruduk

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye’nin güvensiz olduğuna ilişkin açıklamalarda bulunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yüklendi. Soylu, “Kılıçdaroğlu ‘Türkiye güvenilmez bir ülkedir. Sakın Türkiye’ye gelmeyin’ dedi” diyerek “Ankara’dan İstanbul’a yürürken sözde adalet yürüyüşü yapıyordu. Bir tek güvenlik eksiği ve açığı oldu mu? Kaç kişiyle koruduk Kılıçdaroğlu’nu biliyor musun? 28 bin kişiyle. Bu rakamı kimse bilmiyor. Bu bizim görevimiz” dedi.

#CHP
#Muharrem İnce
#Kemal Kılçdaroğlu
6 yıl önce