Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bölgedeki anlaşmaların tamamına varız

19:15, 01/06/2021, SalıG: Güncelleme: 20:53, 01/06/2021, Salı
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bölgedeki anlaşmaların tamamına varız
Cumhurbaşkanı Erdoğan

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gürcistan Başbakanı Garibashvili ile ortak basın toplantısında konuştu. Erdoğan burada yaptığı açıklamada, Türkiye'nin son 14 senedir Gürcistan'ın en büyük ticari ortağı olduğunu vurgulayarak, "Ticaret hacmi hedefimizi 3 milyar dolar olarak belirledik ve buna göre de çalışmalarımızı sürdüreceğiz." dedi. Erdoğan ayrıca, Gürcistan, Ermenistan ve Azerbaycan'ın da dahil olduğu bölgesel anlaşmaların tamamına ortak olabileceklerini ifade etti.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gürcistan Başbakanı Irakli Garibashvili ile ortak basın toplantısı gerçekleştirdi.

Gürcistan Başbakanı ve heyetini Ankara’da misafir etmekten memnuniyet duyduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin son 14 yıldır Gürcistan’ın en büyük ticari ortağı olduğunu vurguladı. Erdoğan,
"Ticaret hacmimizde 2020’de daralma olsa da hedefimizi 3 milyar dolara ulaşma olarak belirledik. Serbest ticaret anlaşmamız kapsamının genişletilmesi amacıyla müzakerelerimizi sürdürüyoruz”
dedi.
Gürcistan ile ticareti kolaylaştıracak ve gümrük işlemlerini hızlandıracak düzenlemeler için ayrıca çalışma kararlılığında olunduğunu bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, enerji alanı başta olmak üzere Türk şirketlerinin Gürcistan’da 213 milyon dolarlık yatırımları bulunduğunu kaydetti. Gürcistan’da bölgenin çehresini değiştiren büyük projelere birlikte imza atıldığını söyleyen Erdoğan,
“Enerji güvenliği konusunda stratejik önemi haiz Güney Gaz Koridorunu oluşturduk. Bağlantı mekanizmalarının ve kombine koridorlarının geliştirilmesi bölgesel kalkınma açısından çok çok önemli. Bu kapsamda Türkiye üzerinden Kafkasya ve Orta Asya’yı aşarak Çin’e kadar ulaşan ortak koridor girişimini hayata geçirdik”
diye konuştu.


"Türkiye olarak ortak adımlara varız"

Gürcistan Başbakanı Irakli Garibashvili ile FETÖ başta olmak üzere terör konusunda mutabık kalındığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi:

“Türkiye olarak Gürcistan egemenliğine ve toprak bütünlüğüne desteğimizi vurguluyoruz. Abhazya ve Güney Osetya itilaflarının Gürcistan’ın toprak bütünlüğü içinde barışçıl yöntemlerle çözülmesi arzumu bu vesileyle tekrarlamak istiyorum. Komşumuzun Avrupa Atlantik yapılarıyla bütünleşme hedefine desteğimiz tamdır. Türkiye Gürcistan’ı bölgesel işbirliğinin anahtarı olarak görüyor. Bölgesel sahiplenme ve kapsayıcı bölgesel iş birliği kapsamında müşterek çalışmalar yapacağımıza inanıyorum.
Azerbaycan da güçlü iş birliğimiz bakımdan önemlidir. Ayrıca Azerbaycan-Gürcistan-Ermenistan, böyle bir üçlü işbirliği veya Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan işbirliği, bütün bunlara Türkiye olarak varız. Bu yıl içerisinde yüksek düzeyli stratejik konsey toplantımızı dışişleri bakanlarımızın belirleyeceği tarihte yapma kararlığını ortaya koyduk. Mevcut mekanizmalarımızı kararlı bir şekilde ortaya koyarak adımlarımızı atacağız.

"Çatışmalar barışçıl yolla çözülmelidiri"

Gürcistan Başbakanı Irakli Garibashvili, Türkiye’nin Gürcistan için önemli bir stratejik ortak ve dost ülke olduğunu belirterek, üç ülkenin aynı kaderi paylaştığını söyledi. Görüşmelerde bölgesel konuların ele alındığını belirten Garibashvili,
“Ülkemizdeki mevcut durumu işgal altındaki topraklarla ilgili barışın hiçbir alternatifi bulunmamakta çatışmalar barışçıl bir yolla çözülmelidir”
diye konuştu.

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026