|

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Türk dünyasına: KKTC de bu ailede olmalı

Türk Konseyi 8. Zirvesi İstanbul’da toplandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, liderlerden KKTC’ye destek istedi: Aile resmimizin daha da zenginleşmesi için önümüzdeki dönemde KKTC’yi aramızda görmeyi canıgönülden arzu ediyoruz. Kıbrıs Türklerinin maruz bırakıldığı tecrit ve ambargonun hafifletilmesinde kıymetli desteklerinize güveniyorum.

00:00 - 13/11/2021 Cumartesi
Güncelleme: 01:09 - 13/11/2021 Cumartesi
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanın Recep Tayyip Erdoğan, “Yeşil Teknolojiler ve Dijital Çağda Akıllı Şehirler” teması altında düzenlenen Türk Konseyi 8. Zirvesi kapsamında konsey üyesi ülkelerin liderlerini İstanbul’da ağırladı.
Cumhurbaşkanın Recep Tayyip Erdoğan, “Yeşil Teknolojiler ve Dijital Çağda Akıllı Şehirler” teması altında düzenlenen Türk Konseyi 8. Zirvesi kapsamında konsey üyesi ülkelerin liderlerini İstanbul’da ağırladı.

Cumhurbaşkanın Recep Tayyip Erdoğan, “Yeşil Teknolojiler ve Dijital Çağda Akıllı Şehirler” teması altında düzenlenen Türk Konseyi 8. Zirvesi kapsamında konsey üyesi ülkelerin liderlerini İstanbul’da ağırladı. Erdoğan ilk olarak konsey üyesi ülkelerin başkanlarıyla Sultanahmet’teki Türk Konseyi Genel Sekreterliği binasının açılışını yaptı. Törene Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov ve Türk Konseyi Genel Sekreteri Baghdad Amreyev katıldı.

BAYRAKLARI GÖNDERE ÇEKTİLER

Konsey’e üye ülkelerin liderlerini medeniyetlerin beşiği İstanbul’da misafir etmekten büyük bahtiyarlık duyduğunu dile getiren Erdoğan, “Aile Meclisimizin, Kadirli Doğanım Sayın Berdimuhammedov’un da gözlemci olarak iştirakiyle ikmalinden ayrı bir memnuniyet duyuyorum.” ifadelerini kullandı.


Cumhurbaşkanı Erdoğan ve konsey üyesi ülkelerin liderleri açılışın ardından Türk Konseyi 8. Zirvesi’nin düzenlendiği Demokrasi ve Özgürlükler Adası’na tekneyle gitti. Erdoğan, cuma namazı ardından zirvede konuştu.

TÜM İNSANLIK İÇİN HAYIRLARA VESİLE OLSUN

Tarihi kararlara imza atılacak zirvenin ülkeleri ve tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını dileyen Erdoğan, dönem başkanlığının devralındığı Azerbaycan’ı, salgına rağmen yürüttükleri başarılı çalışmalar için tebrik etti. Erdoğan, bu sabah İstanbul’un tarihi yarımadasında, Konsey’in sekretaryasına tahsis ettikleri yeni binada üye ülke bayraklarının birlikte göndere çekilmesinin mutluluğunu paylaştıklarını dile getirdi.


KIBRIS TÜRKLERİ İÇİN DESTEK İSTEĞİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, teşkilatın uluslararası bir kuruluş olarak cazibe merkezi haline dönüştüğünü memnuniyetle müşahede ettiklerinin altını çizerek, “Bu kapsamda teşkilatımızın gözlemcilik statüsü ve ortaklık kurma usullerine ilişkin kararları da bugün kabul edeceğiz. Aile resmimizin daha da zenginleşmesi için önümüzdeki dönemde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni aramızda görmeyi canıgönülden arzu ediyoruz. Türk dünyasının ayrılmaz bir parçası olan Kıbrıs Türklerinin maruz bırakıldığı tecrit ve ambargonun hafifletilmesinde kıymetli desteklerinize güveniyorum” dedi. TEKNOFEST’i gelecek sene Azerbaycan’da gerçekleştirileceğini belirten Erdoğan, TEKNOFEST’in önümüzdeki yıllarda diğer kardeş ülkelerde de düzenlenmesinin yararlı olacağını söyledi.

KONSEYİN ADI DEĞİŞTİ

Zirvenin sonunda düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Konseyi’nin yeni bir isimle devam etmesine karar verdiklerini belirterek, “Konseyimizin adı artık Türk Devletleri Teşkilatıdır” diye konuştu.

AFRİKA’YA 2.5 MİLYON AŞI

Aksakallı olarak da Binali Yıldırım’ın teklif edildiği ve kabul gördüğünü söyleyen Erdoğan, Türk Konseyi olarak Afrika’ya 2.5 milyon doz aşı bağışlayacağını açıkladı.

Ortak duamız barış

  • Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi’nin (Türk Konseyi) liderleri, cuma namazını Demokrasi ve Özgürlükler Adası’ndaki Fatin Rüştü Zorlu Camisi’nde kıldı. Cuma namazını kıldıran Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, “Ortak hedefimiz ve duamız, bütün insanlığın huzuru, barışı ve selametidir” başlıklı hutbe okudu.


Aliyev’e Türk Dünyası Âli Nişanı

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan, Karabağ Zaferi dolayısıyla Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e, Türk Konseyi adına “Türk Dünyası Âli Nişanı” takdim etti. İlham Aliyev’e Türk Dünyası Âli Nişanı’nı takdim etmekten duyduğu bahtiyarlığı dile getiren Erdoğan, azatlık yolunda şehadete erişen kahramanları rahmetle ve minnetle yad etti. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev de Erdoğan’ın girişimiyle böyle bir nişana layık görülmekten duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Stratejik yol haritası hazırlanacak

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi) Devlet Başkanları 8. Zirvesi’nde yayınlanan ortak bildiriyle Türk Konseyi’nin adı “Türk Devletleri Teşkilatı” olarak değiştirildi. Kazakistan Kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in başlattığı ‘Türk Dünyası 2040 Vizyonu’nun, Türk Devletleri’nin ortak çıkarlarının bulunduğu muhtelif alanlarda geleceğe dönük iş birliğine rehberlik edecek stratejik bir belge olarak kabul edildiği belirtilen bildiride, belgenin uygulanması için “2022-2026 Türk Devletleri Teşkilatı Stratejik Yol Haritası” hazırlanması talimatı verildiği ifade edildi. Üye ve gözlemci devletler arasındaki ticareti, ihracat potansiyelini ve yatırımları artırmak amacıyla Türk Ticaret Evlerinin (TTE) kurulması için çalışma başlatıldığı belirtilen bildiride, “Çeşitli Ekonomik Bölgeler Arasında Bilgi ve Tecrübe Paylaşımı Hakkında Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi Üye Ülkeleri Arasında Mutabakat Zaptı”nın uygulanmasının önemi vurgulandı. Türkmenistan da gözlemci ülke olarak Türk Devletleri Teşkilatına katıldı.




#​Türk Konseyi
#İstanbul
#Recep Tayyip Erdoğan
#KKTC
#Azerbaycan
#Kazakistan
#Kırgızistan
#Özbekistan
#Türkmenistan
2 yıl önce