|

Dışişleri'nden Biden'a 1915 tepkisi: Talihsiz beyanı reddediyor, yanlışta ısrar edenleri kınıyoruz

Dışişleri Bakanlığı, 1915 olayları açıklamasında bir daha 'soykırım' ifadesini kullanan ABD Başkanı Joe Biden'a tepki gösterdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Uluslararası hukukla bağdaşmayan açıklamaların geçerliliği bulunmuyor. Talihsiz beyanı reddediyor, yanlışta ısrar edenleri kınıyoruz" denildi.

14:51 - 24/04/2022 Pazar
Güncelleme: 15:19 - 24/04/2022 Pazar
Yeni Şafak
ABD Başkanı Joe Biden
ABD Başkanı Joe Biden

ABD Başkanı Joe Biden, 1915 olayları açıklamasında bir daha 'soykırım' ifadesini kullandı. Dışişleri Bakanlığı Biden'a tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Uluslararası hukukla bağdaşmayan açıklamaların geçerliliği bulunmuyor. Talihsiz beyanı reddediyor, yanlışta ısrar edenleri kınıyoruz" dedi.

Bakanlığın açıklamasında şöyle denildi:
"1915 olayları konusunda tarihi olgularla ve uluslararası hukukla bağdaşmayan açıklamaların geçerliliği bulunmamaktadır. Buna ABD Başkanı Biden'ın 2021 yılında yaptığı hatanın tekrarı niteliğindeki bugünkü talihsiz beyanı da dahildir. Siyasi saiklerle tarihi gerçekleri çarpıtan, bu tür açıklamaları ve kararları reddediyor, bu yanlışta ısrar edenleri kınıyoruz.
Tarihten husumet çıkarmaktan başka amaca hizmet etmeyen tek taraflı ve seçici yaklaşımlar ahlaken sorunlu, siyaseten art niyetlidir. İnsani ve vicdani duruş, etnik ve dini ayrım gözetmeksizin o dönemde yaşanan tüm acıların anılmasını gerektirir. Türkiye, Ermeniler dahil tüm Osmanlı nüfusunun yaşadığı acıları saygıyla anmaktadır. Bu acıları siyasete malzeme yapma girişimlerini reddediyoruz.

'Türkiye arşivlerini açmıştır'

Türkiye, 1915 olayları gibi tarihin tartışmalı dönemlerinin önyargısız biçimde, bilimsel ve hukuki esaslar çerçevesinde araştırılması ve adil bir hafızaya ulaşılması gerektiği görüşündedir. Bu anlayışla Türkiye, Ortak Tarih Komisyonu kurulmasını önermiş, arşivlerini açmıştır.
Türkiye, bölgesinde ve dünyada barış ve istikrarın hakim olması, işbirliği ruhunun öne çıkması için çaba göstermektedir. Ermenistan’la başlatılan normalleşme girişimi bu anlayışın bir başka tezahürüdür."

BAKAN ÇAVUŞOĞLU'NDAN DA SERT TEPKİ: İKİ YÜZLÜLÜK

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

"Bazı batılı liderler son günlerde "soykırımın" ancak mahkeme kararıyla tespit edilebileceğini savunuyor. Doğru! Aynı kişilerin, yetkili bir mahkeme kararı olmadan #1915 olayları için "soykırım" kelimesini siyasi saiklerle kullanmaları ise iki yüzlülüklerinin en bariz örneğidir."
#Dışişleri Bakanlığı
2 yıl önce