|

Doğan Grubu'dan pişkinlik: O fotoğraf ilkelerimize aykırı değil

Şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın başına silah dayanarak rehin alınması sırasında teröristlerin yayınladığı fotoğrafı Doğan Yayın Grubu Hürriyet ve tüm organlarında çarşaf çarşaf kullandı. Sadece fotoğrafı yayınlamakla kalmayıp, "terörist" ifadesini kullanmak için tereddüt eden Doğan Grubu, suçlamaların ardından 'özrü kabahatinden büyük' şeklinde yorumlanacak bir açıklama yaptı.

Yeni Şafak
15:38 - 1/04/2015 Çarşamba
Güncelleme: 16:51 - 1/04/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde rehin alınan Savcı Kiraz'ın şehit edilmesinin ardından teröristlerin propaganda amacıyla yayınladığı fotoğraflar Doğan Grubu başta olmak üzere birçok medya kuruluşunca servis edildi. Gazetecilik etik ve ahlak ilkelerine göre yayınlanması doğru olmayan fotoğrafları yayınlayan kuruluşların sessizliği sürerken, Doğan Grubu, 'özrü kabahatinden büyük' dedirtecek cinsten bir açıklamaya imza attı. Yapılan açıklamada, CNN TÜRK'te program yapan Mirgün Cabas'ın skandal tweetinin kurul tarafından hatalı görüldüğü belirtilirken, Şehit Savcı Mehmet Kiraz'ın başına silah dayanan fotoğrafın paylaşılmasının yayın ilkelerine aykırı olmadığı savunuldu. Doğan Grubu, DHKP-C flamasının görünmesini ise yanlış buldu.



"Propagandaya yer vermeyecek şekilde kullanıldığı için uygun"


Doğan Yayın İlkeleri Kurulu tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı; "Hürriyet gazetesinin manşetten verdiği terörü lanetleyen haberi, bu haberi verirken terör örgütünün propagandasına yer vermeyecek şekilde kullandığı fotoğraf Yayın İlkelerine uygun bir davranış olarak değerlendirilirken, gazetenin iç sayfasında terör örgütünün sembollerini gösteren bir fotoğrafın yayımlanması, benimsediğimiz ilkeler bakımından hatalı görülmüştür."



Mirgün Cabas'ın skandal tweeti


CNNTürk'te program yapan Mirgün Cabas twitter hesabından, savcının başına silah dayanmış terör eylemini değil de Berkin Elvan'ın ölümü üzerine yapılan yorumları eleştirmişti. Cabas "bu eylem nasıl biterse bitsin çıkarılacak tek ders var: Çocukları vurmayın, annelerini yuhalatmayın" yazdı. Cabas gelen tepkiler üzerine özür dileyip iki gün izne ayrıldığını duyurdu.



O gazete ve TV'ler cenaze törenine alınmadı


Terör eylemine karşı net tavır göstermeyen, teröristleri 'eylemci' olarak niteleyen basın kuruluşları Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın cenaze törenini takip edemedi. Başbakanlık ve İçişleri Bakanlığı, "Bir terör örgütünün hedeflerine hizmet edecek propagandasına yardımcı olacak yayın yapmak. Terör örgütüne karşı net tavır göstermeyen yayın kurumlarına karşı vatandaşın gösterebileceği tepkiyi önlemek" açıklaması ile kararı duyurdu. Başbakanlığın aldığı karara göre DHKP-C'li teröristlerin propaganda amaçlı yayınladıkları fotoğrafları birinci sayfasına taşıyan Hürriyet, Sözcü, Cumhuriyet ve Taraf gazeteleri ile Samanyolu TV, Bugün TV, Kanaltürk, Kanal D, Doğan Haber Ajansı, CNN Türk, Cihan Haber Ajansı ve İMC TV Eyüp Sultan Camii'ndeki tören alanına sokulmadı.



Milat özür diledi


O fotoğrafı kullanan Milat gazetesi ise bugün büyük bir hata yaptıklarını ve tüm Türkiye'den özür dilediklerini duyurdu.

#doğan medya grubu
#doğan grubu terör açıklaması
#doğan grubu savcı kiraz haberleri
#doğan grubu mirgün cabas
9 yıl önce