|

Firavun'a lanet

Türkiye’nin dört bir yanında, Mısır’ın çağdaş Firavun’u Sisi’ye lanet, seçilmiş Cumhurbaşkanı Mursi’ye destek gösterileri yapıldı. "Katil Sisi, seninleyiz Mursi" sloganlarının atıldığı gösterilerin en büyüğü İstanbul'da gerçekleştirildi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/05/2015 Pazartesi
Güncelleme: 22:24 - 17/05/2015 Pazar
Yeni Şafak

Mısır'da, darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin idama mahkum edilmesi, Şanlıurfa'dan Bursa'ya, İstanbul'dan Diyarbakır'a kadar Türkiye'nin dört bir yanında protesto edildi. Sivil toplum kuruluşlarının yaptıkları gösterilerde, “Katil Sisi, seninleyiz Mursi”, “Darbeciler Mursi'yi yargılayamaz” sloganları atıldı.


TEKBİRLERLE SARAÇHANE'YE

İstanbul'da Fatih Camisi avlusunda İHH İnsani Yardım Vakfı ve Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği (ÖZGÜR-DER) öncülüğünde düzenlenen eyleme, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının üyeleri ve Türkiye'de yaşayan yabancı uyruklu Müslümanlar katıldı. Fatih Camisi'nde toplanan grup, “Darbeciler Mursi'yi yargılayamaz” yazılı pankart açarak, “Katil Sisi, seninleyiz Mursi”, “İslami hareket engellenemez “ ve “İdam sehpası, yıldıramaz İhvan'ı” şeklinde slogan attı. Gruptakiler, ellerinde Mısır bayraklarıyla tekbirler eşliğinde Saraçhane Parkı'na kadar yürüdü. Konuşmaların ardından gösteriye katılan İhvan liderlerinden Vecdi Guneym, Mursi ve dünyadaki Müslümanlar için gruptakilerle dua etti.


ACIKTIKÇA PUTLARINI YİYORLAR

Gösteride konuşan Uluslararası Rabia Platformu Sözcüsü Abdurrahman Dilipak, haksızlık karşısında sessiz kalanların “dilsiz şeytan”lar olduğunu ifade ederek, böyle olmamak için seslerini yükselttiklerini vurguladı. Uluslararası örgütlerin konuyla ilgili sessiz kalmasını eleştiren Dilipak, “Sisi diktatörüne darbeci diyemeyenler, Mısır'daki darbeye karşı çıkamayanlar, demokrasilerini helvadan puta çevirdiler, acıktıkça yiyorlar. Bütün bu olanlar, aslında içinde olduğumuz şartları gözler önüne sermesi açısından son derece ibret vericidir” diye konuştu. Öte yandan önceki gece çeşitli gruplar İstanbul'da Mısır Başkonsolosluğu, Ankara'da ise Mısır Büyükelçiliği önünde protesto gösteri yaptı.



Bu saldırı hepimize


Mısır'da seçimle işbaşına gelen hükümeti deviren Sisi yönetiminin, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Muhammed Bedi ve Yusuf Kardavi'nin de aralarında bulunduğu 122 İhvan üyesi hakkında verdiği idam kararların tepki yağıyor. Uluslararası Rabia Platformu Başkanı Cihangir İşbilir ve Mısırlı yazar Ahmet Yusuf kararlara ilişkin gazetemize konuştu.


HEDEF İSLAM DÜNYASI

İdam kararından sonra İslam dünyasının ittifakla harekete geçmesi gerektiğine dikkat çeken İşbilir, “Darbe yönetimin asıl amacı toplumun iradesini felç etmektir. Hedefleri ise bütün İslam dünyasıdır” diye konuştu. Mısır'da seçimle işbaşına gelen Cumhurbaşkanı Muhammet Mursi ile ilgili karardan sonra Türkiye'deki bazı gazetelerin Cumhurbaşkanı Erdoğan'a gönderme yaptığını hatırlatan Cihangir İşbilir, “Anlıyoruz ki alınan kararlar Cumhurbaşkanı Erdoğan ve bölgenin lokomotifi sayılan Türkiye'ye de bir tehdit mesajıdır” dedi.


SAF TUTMALIYIZ

İşbilir, darbecilerin mutlaka geri adım atmaya zorlanması gerektiğini kaydederek şunları söyledi: “Başta Türkiye ve Katar olmak üzere İslam ülkeleri darbe karşıtı bir çizgide saf tutmalıdır. ” Darbe sonrası Türkiye'ye yerleşen Mısırlı yazar Ahmet Yusuf da, darbecilerin kararlar ile kamuoyunu test ettiğini söyledi.


DARBECİLER DÜŞÜRÜLMELİ

Yusuf, “Dün 6 üst düzey İhvan üyesini idam edildi. Önlem alınmazsa idamlar devam eder” dedi. Yusuf, Mısır'ın kurtuluş yolunun darbe hükümetinin düşürülmesinden geçtiğini ifade etti. Öte yandan Uluslararası Hukukçular Birliği, başta BM, AB ve Arap dünyası olmak üzere tüm dünyanın idamlara sessiz kalmaması, kararlarının durdurulması gerektiğini belirtti.



Mücadeleye devam


Şanlıurfa'da protestolara Mısır'ın eski Enformasyon Bakanı Salah Abdulmaksud da katıldı. Abdulmaksud, kararın kendilerini yıldırmayacağını ve mücadeleye devam edeceklerini belirtti. Abdulmaksud, “Alınan karara Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Katar dışında tepki gösteren olmadı. Bu nedenle başta Erdoğan olmak üzere tüm Türk halkına Mısır halkı adına teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. Diyarbakır'da da idam kararlarını lanet vardı. Çeşitli sivil toplum kuruluşları, Özgür-Der öncülüğünde Ekinciler Caddesi'nde bir araya gelerek tekbir getirdi, Kürtçe ve Türkçe slogan attı. Adıyaman'da ise Demokrasi Parkı önünde toplanan bir grup vatandaş, Mursi'nin fotoğraflarının yer aldığı dövizler ve sloganlarla karara tepki gösterdi.




#Türkiye
#Mısır
#Sisi
9 yıl önce