|

Marmara'da üç dakika arayla iki deprem: İstanbul dahil çevre illerde hissedildi

AFAD'dan yapılan açıklamaya göre, Gemlik Körfezi'nde (Bursa, Mudanya açıkları) 5,1 ve 4,5 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Depremler, İstanbul, Kocaeli, Bursa, Sakarya, Yalova, Çanakkale ve birçok şehirde hissedildi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "Başta AFAD olmak üzere ilgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha tarama çalışmaları için bölgeye sevk edilmiştir" dedi. İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamada, İstanbul'da herhangi bir can ya da mal kaybı olmadığı bildirildi. Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, "Şu anda özellikle 99 depremi öncesi yapılan binalarda durulmamasını tavsiye ediyorum, dikkatli olmaları gerekiyor. Zorunluluk olmadıkça da evde kalmasınlar" çağrısında bulundu. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise deprem sonrası herhangi bir yıkım ve yaralanma olmadığını söyledi. AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, ilerleyen saatlerde hissedilebilir seviyede artçı sarsıntıların yaşanabileceğini belirterek, vatandaşlardan panik yapmamalarını istedi.

Pınar Görgü
10:44 - 4/12/2023 Pazartesi
Güncelleme: 13:38 - 4/12/2023 Pazartesi
Yeni Şafak
AFAD: Marmara Denizi, Gemlik Körfezi’nde meydana gelen 5.1 ve 4.5 büyüklüklerindeki depremler sonrasında an itibarıyla olumsuz bir durum bulunmamakta.
AFAD: Marmara Denizi, Gemlik Körfezi’nde meydana gelen 5.1 ve 4.5 büyüklüklerindeki depremler sonrasında an itibarıyla olumsuz bir durum bulunmamakta.

Bursa'nın Gemlik ilçesinde 5,1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. AFAD saat 10.42'deki depremin derinliğini 8,98 kilometre olarak açıkladı. İlk belirlemelere göre can ya da mal kaybı meydana gelmedi.



Çevre illerde de hissedildi

Deprem; İstanbul, Kocaeli, Bursa, Sakarya, Çanakkale ve birçok şehirde hissedildi.



Üç dakika sonra 4.5 ile sallandı

Marmara Denizi’nde, Gemlik Körfezi’nde meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremin ardından bölgede ikinci bir deprem oldu. Aynı noktada 3 dakika sonra saat 10.45'te 4.5 büyüklünde deprem meydana geldi.


Bakan Yerlikaya: Depremin ardından 13 artçı sarsıntı meydana geldi

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, bu sabah saat 10.42'de Marmara Denizi Gemlik Körfezi-Bursa Mudanya bölgesinde 5,1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini hatırlattı.


Depremin ardından en büyüğü 4,5 olmak üzere farklı büyüklüklerde 13 artçı deprem kaydedildiğini bildiren Yerlikaya, İstanbul, Bursa ve diğer civar illerde, AFAD, Jandarma, Emniyet, UMKE ve diğer görevlilerle yapılan saha taramalarıyla 112'ye gelen ihbarların değerlendirilmesi sonucu an itibarıyla olumsuz bir durum bulunmadığını belirtti.


Yerlikaya, İstanbul'da Esenler ve Küçükçekmece'de birer binada, Bursa Mudanya'da da bir binada çatlak olduğuna ilişkin ihbar alındığını, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği il müdürlüklerinden ekiplerin ilgili adreslere sevk edildiğini ifade etti.


Ali Yerlikaya, Mudanya'da deprem sırasında merdivenden düşen 2 kişinin sağlık durumlarında bir olumsuzluk bulunmadığını kaydetti.


Gelişmeleri yakından takip ettiklerini vurgulayan Yerlikaya, depremden etkilenenlere geçmiş olsun dileklerini iletti.



AFAD'dan ilk açıklama

AFAD'dan yapılan açıklamada, depremlerde şu ana kadar olumsuz bir durumun tespit edilmediği bildirildi. Açıklamada şöyle denildi:

"Marmara Denizi, Gemlik Körfezi’nde (Bursa Mudanya açıkları) meydana gelen 5.1 ve 4.5 büyüklüklerindeki depremler sonrasında an itibarıyla olumsuz bir durum bulunmamaktadır. Saha tarama çalışmaları devam etmektedir. Ekiplerimiz teyakkuz halindedir. Etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunarız"



Bursa Valiliği'nden açıklama

Tvnet canlı yayınında
depreme ilişkin açıklamalarda bulunan Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, yapılan taramalarda can ve mal kaybının söz konusu olmadığını bildirdi. Demirtaş,
"Bursa’nın Mudanya İlçesi’nde saat 10.42’de meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremde ilk belirlemelere göre, İstanbul ilimizde herhangi bir can ya da mal kaybı olmamıştır. Konuyla ilgili AFAD ve ilgili birimlerimizin saha tarama çalışmaları devam etmektedir"
açıklamasını yaptı.

'Yıkım ve yaralanma yok'

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise,
"Çok ciddi salladı. Alçak katlı binalarda bile ciddi hissedildi. Herhangi bir olumsuzluk yok. Panikle telefonlar merkezlerime açılıyor ama herhangi bir yıkım söz konusu değil. Yüksek katlı binalarda ciddi hissedilmiş. Aynı anda arkadaşlarımız ilgili birimlerle irtibata geçtiler"
dedi.

'99 depremi öncesi yapılan binalardan uzak durun' çağrısı

Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz'ın açıklamaları şöyle:

Hepimize geçmiş olsun. Şu anda hepimiz dışardayız, durum tespiti yapmaya çalışıyoruz. Olumsuz bir durum gözükmüyor, insanlardaki korku hat safhada. Arkadaşlarımıza ulaşmaya çalışıyoruz. Hemen kriz masası oluşturup bütün Mudanya'yı tarayacağız.


Şu anda özellikle 99 depremi öncesi yapılan binalarda durulmamasını tavsiye ediyorum, dikkatli olmaları gerekiyor. Zorunluluk olmadıkça da evde kalmasınlar.


99 depremi öncesi yapılan binalarda risk var. Bununla ilgili de bir çalışma başlatmıştık. Kentsel dönüşüm ve yenilenmeyle ilgili. O açıdan bu binalarda, bugün için en azından durulmaması, incelemeler yapılana kadar durulmaması gerektiğini düşünüyorum.


Gemlik'te hasar yok

Gemlik Belediye Başkanı Fatih Mehmet Güler de ilçede şu ana kadar kendilerine ulaşmış herhangi bir hasar bilgisi olmadığını duyurdu.


İstanbul Valisi Gül: Olumsuz ihbar yok

İstanbul Valisi Davut Gül, merkez üssü Marmara Denizi Gemlik Körfezi olan 5,1 büyüklüğündeki depremle ilgili kendilerine ulaşan herhangi bir ihbarın olmadığını bildirdi.


Vali Gül, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda,
"Deprem ilimizde de hissedildi. Çok şükür şimdilik bize ulaşan bir ihbar yok. Tarama çalışmaları devam ediyor. Geçmiş olsun, Rabbim milletimizi her türlü kaza beladan muhafaza etsin"
ifadelerini kullandı.

Valilikten yapılan açıklamada da
"Bursa’nın Mudanya İlçesi’nde saat 10.42’de meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremde ilk belirlemelere göre, İstanbul ilimizde herhangi bir can ya da mal kaybı olmamıştır. Konuyla ilgili AFAD ve ilgili birimlerimizin saha tarama çalışmaları devam etmektedir"
ifadelerine yer verildi.


Bakan Koca: Tarama çalışmaları devam ediyor

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca deprem sonrası şu açıklamalarda bulundu:
10.42’de Bursa Gemlik Körfezi'nde 5.1 büyüklüğünde deprem meydana gelmiştir. Bursa, Yalova, İstanbul ve Kocaeli’deki Sağlık Afet ve Koordinasyon Merkezleri ile (SAKOM) görüşülmüş, depremin hissedildiği yerlerde merkezlere olumsuz bir çağrı gelmediği bilgisi alınmıştır. Bölgeye ambulans ekipleri görevlendirilmiştir. Tarama çalışmaları devam etmektedir.

Bakan Özhaseki: Geçmiş olsun

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, "Gemlik Körfezi'nde meydana gelen ve Bursa, İstanbul ve çevre illerden de hissedilen 5,1 şiddetindeki deprem nedeniyle vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. İl Müdürlüğü ekiplerimiz sahada çalışmalarına başladılar. Rabbim ülkemizi her türlü afetten muhafaza buyursun" diye konuştu.


Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı: İnternet tabanlı arama yapmamız önemli

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, "Genel olarak iletişimi etkileyen olumsuzluk yok. Mobil ses trafiklerimizde normal zamana göre yüzde 300'ü geçen bir artış görüyoruz ve bu artış devam ediyor. İletişimin sağlıklı sürdürülebilmesi için bu tür yoğunluk olan dönemlerde internet tabanlı arama yapmamız ve SMS kullanmamız oldukça önemli" dedi.


'İlerleyen saatlerde hissedilecek şekilde artçılar meydana gelebilir'

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, "Herhangi olumsuz bir ihbar bulunmamakta. Bir yandan da tüm ekipler İstanbul, Mudanya ve Bursa’da tarama çalışmalarına devam ediyor. Bunun dışında 5.1 büyüklüğündeki deprem Marmara’nın güneyindeki faylardan kaynaklanan bir deprem. Bu depremin ardından birtakım küçük ölçekli artçı sarsıntılar da meydana geliyor. Ciddi şekilde civar illerden de hissedildi. 10-15 saniye süren bir deprem oldu. Vatandaşlarımızın sakin kalması, panik yapmaması büyük önem taşıyor. Buna benzer ilerleyen saatlerde hissedilecek şekilde artçılar meydana gelebilir" dedi.


Armutlu'da eğitime ara

Deprem nedeniyle Yalova'nın Armutlu ilçesinde öğleden sonra tüm okullar tatil edildi.


#deprem
#AFAD
#Bursa
#İstanbul
#Gemlik Körfezi
#Mudanya
#İzmir
#Sakarya
#Kocaeli
#Yalova
5 ay önce