|

Gökten çamur yağdı

Türkiye’nin batısı ve kuzeyi toz taşınımı sebebiyle sarıya boyandı. Akşam saatlerinde yağmurla birlikte çamura dönüşen tozlar otomobilleri çamura buladı. Uzmanlar toz bulutunun Kuzey Afrika kaynaklı olduğunu ve etkisinin pazar gününe kadar devam edeceğini belirtti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/03/2018 Cumartesi
Güncelleme: 00:05 - 24/03/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Sabah araçlarının tozla kaplandığını gören vatandaşlar arabalarını temizledi.
Sabah araçlarının tozla kaplandığını gören vatandaşlar arabalarını temizledi.

Kuzey Afrika kaynaklı toz taşınımı dün akşam saatlerinden itibaren birçok kentte etkili oldu. Ege, Marmara, İç Anadolu ve Karadeniz’de etkili olan ve sabah saatlerinde de devam eden toz bulutu nedeniyle gökyüzü sarıya boyandı. Yağmurla birlikte yağan toz, otomobillerin üstünün çamurla kaplanmasına neden oldu. Sabah saatlerinde işe gitmek için evlerinden çıkan ve araçlarının çamurla kaplandığını gören vatandaşlar, yıkama istasyonlarının önünde kuyruk oluşturdu.

GÜNEYDE DEVAM EDECEK

Havadaki 'toz taşınımı'yla ilgili bilgi veren İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Toros, Türkiye’nin batısında, Akdeniz üzerinde ve İtalya’nın güneyinde alçak basınç sistemi bulunduğunu belirterek: "Buradaki basınç etrafına göre daha az olduğu için çevredeki hava buraya doğru geliyor. Hava alçak basınç sistemine doğru gelirken rüzgar da belli bir miktara ulaştığında Afrika’dan, Sahra’dan ciddi anlamda atmosfere, havaya toz karışıyor. Dışarıdan gelen hava, alçak basınç merkezinde yukarı doğru çıkarken beraberinde tozu da yükseltiyor. İtalya’nın güneyindeki, Akdeniz üzerindeki bir sistem Afrika’dan kalkan tozu Türkiye’ye doğru getiriyor. Merkezden uzaklaştıkça toz taşınımının etkisi azalacak. Çok az güneyde devam edecek."


YAĞIŞLA BERABER İNEBİLİR

Genellikle bahar aylarında toz taşınımının çok yaşandığını anlatan Toros, "Bugün ve pazar günü ülkenin güney ve doğu kısımlarında toz etkisi görünecek ama yoğunluk geçti. Pazar gününe kadar etkisi azalarak devam edecek. Yağmur varsa, yağışla beraber toz yine inebilir” dedi.

ETKİSİ ANALİZLE BELİRLENMELİ

Doç. Dr. Toros, atmosferdeki tozun hem faydalı hem de zararlı olduğunu belirterek, atmosferde yeteri kadar su buharı olduğunda tozun yağmur yağmasını sağladığını anlattı. Atmosferdeki sanayiden gelen kimyasal kökenli tozların daha zararlı olduğunu vurgulayan Toros, "Buraya taşınan tozların içinde ise doğal mineraller, doğal madenler olabilir. Bunların tahlil edilmesi gerekiyor. Tozdan daha ziyade çapı önemli. Çap 0,5 mikrondan daha küçükse solunum sistemimiz, bu tozu tutmakta yetersiz kalıyor. Bunlar vücudumuza girerek zarar verebiliyor" dedi.


Doğu ve Güneydoğuda bugün etkili olacak

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Türkiye’nin batısını ve kuzeyini etkileye toz bulutunun bugünden itibaren Doğu ve Güneydoğuya kayacağını açıkladı. Genel Müdürlükten yapılan yazılı açıklamada, bugün Güneydoğu Anadolu ile Doğu Anadolu’nun güneydoğusunda yer yer yoğun olmak üzere toz taşınımı beklendiği belirtildi. Açıklamada hava kalitesinde ve görüş mesafesinde azalma, çamur şeklinde yağış ve ulaşımda aksamalara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerektiği vurgulandı.


#İstanbul
#Türkiye
6 yıl önce