|

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: Üç yılda 69 bin 375 ölüme itme vakası gerçekleşti

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Ege ve Batı sınırlarında son üç yılda ölüme terk edilen 170 göçmenin hayatını kaybettiğini açıkladı.

10:36 - 20/10/2022 Perşembe
Güncelleme: 13:02 - 20/10/2022 Perşembe
Diğer
Süleyman Soylu
Süleyman Soylu
İçişleri Bakanı
Süleyman Soylu
Ankara'da Göç Kurulu Toplantısı'na katıldı.

Burada önemli açıklamalarda bulunan Bakan Soylu, Yunanistan'ın göçmenlere uyguladığı zulme değindi.

"69 bin 375 ölüme itme vakası gerçekleşti"

Soylu sınırlardaki geri itme vakalarına ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

"2020-2021 ve 2022 yıllarında Ege'de ve Batı sınılarında toplam 69 bin 375 ölüme itme vakası gerçekleşti. Bu geri itme neticesinde 170 göçmen hayatını kaybetmiş 708 göçmen ise yaralandı."

“Göçe insani, medeni ve gerçekçi bakmak zorundayız”

Batılı devletlerin göç sorununa sadece bir sınır sorunu gibi yaklaştığını ifade eden Bakan Soylu, “Rusya-Ukrayna savaşı hiç hesapta yoktu. Göç açısından bizi çok etkilemedi ama Avrupa açısından gelecekte nasıl sonuçlar üreteceğini bilmiyoruz. Uluslararası Göç Örgütü, 2050 yılına kadar iklim değişikliği nedeniyle 200 milyondan fazla insanın kendi ülkelerinde yer değiştirebileceğini ifade ediyor. Göçe insani, medeni ve gerçekçi bakmak zorundayız. Batı şu anda göç konusunda bir ikilem yaşıyor. Her alanda gelişmişler ama göç konusunda sanki dün kurulmuş bir çadır devleti gibi davranıyorlar. Göçe sadece bir sınır meselesi olarak bakıyorlar” açıklamasında bulundu.

“Yunanistan’ın bize yaptığı oyun zavallılık ve zayıflıktır”

Yunanistan’ın göçmenlere yönelik uyguladığı davranışların çağ dışı olduğunu söyleyen Bakan Soylu, “Kimse kusura bakmasın, Yunanistan’ın Ege’de yaptığı geri itmeler, sadece Yunanistan’ın aklı değildir. Batı, Frontex üzerinden Yunanistan’a göçü şiddetle, ölümle engellemeye çalışan bir koz veriyor. Yunanistan’ın tavrı Avrupa’yı bile utandırır hale getirdi. Türkiye’ye karşı hala algı operasyonları yapmaya çalışıyorlar. Yunanistan’ın insanlık dışı muameleleri ve eylemleri hem görüntüler hem de uluslararası raporlarla gözler önüne serildi. Yunanistan’ın bize yaptığı oyun zavallılık ve zayıflıktır.

“Biz kimsenin göçmen deposu değiliz ve olmayacağız”

Türkiye’nin göçmen deposu olmadığının altını çizen Bakan Soylu, “Bütün gerçekler ortadadır ve Avrupa, istediği kadar minderden kaçsın, istediği kadar kendisine şiddetten bir duvar örsün, göçün gerçeklerinden kaçamayacaktır. Şunun bilinmesi lazım; biz kimsenin göçmen deposu değiliz ve olmayacağız. Göç konusunda bir duruşumuz ve tavrımız var. Bunu sürdürmeye kararlıyız ve yükün eşit paylaşımında ısrarlıyız. Gitmek isteyen istediği yere gider, kimsenin göçmen bekçisi olamayız” değerlendirmesinde bulundu.


#Süleyman Soylu
#Ege
#Akdeniz
2 yıl önce