|

İlahiyat uzmanlarından 'gizemli kız' uyarısı

Geçtiğimiz günlerde bir anda Türkiye'nin en çok konuşulan konularından biri haline gelen 'Çorum'daki mezarlığı ziyaret eden gizemli kız olayı'na ilişkin açıklamalar devam ediyor. Güvenlik güçleri ve vatandaşlar gizemli kızı aramaya devam ederken, ilahiyat uzmanları yaşananları 'İslam'a ve mezarlık adabına uygun değil' cümlesiyle özetledi.

Yeni Şafak
14:19 - 7/05/2018 Pazartesi
Güncelleme: 14:20 - 7/05/2018 Pazartesi
IHA
Çorum Ulu Mezarlık'taki olayın ardından bölge halkı mezarlığın olduğu yere akın etti.
Çorum Ulu Mezarlık'taki olayın ardından bölge halkı mezarlığın olduğu yere akın etti.

Geçtiğimiz günlerde Çorum'da bir mezar başına gece saatlerinde gelen kızın ağladığı iddiası üzerine önce Çorum, ardından tüm Türkiye bu kızın peşine düşmüştü.

Çevre sakinlerinin yanı sıra şehrin en uzak noktalarından gelen insanlar gece mezarlığa girip kızı aramış, kızın başında ağladığının iddia edildiği mezarda ziyaretçiler selfie çekilmişti. Ayrıca mezar başına kamera konmuş, gençler mezar başına not dahi bırakmıştı.

"Bunlar doğru hareketler değil"

Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Din Psikolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Muammer Cengil, gizemli kız olayının ardından vatandaşların tiyatro izler gibi mezarlıkta genç kızın tekrar çıkmasını beklediğine dikkat çekerek, bunun İslam ve mezarlık adabına uygun bir hareket olmadığını açıkladı.

"Görüntülerdeki kişi psikolojik sorunları olan bir kızımız diye düşünüyorum"

"Görüntülerdeki kişi psikolojik sorunları olan bir kızımız diye düşünüyorum" diyen Prof. Dr. Cengil, insanları ve görevlileri görünce kaçmaya başladığına işaret etti.

Gizemli kızın başına gelerek ağladığı iddia edilen mezarın başına gittiğini ve halkın değişik hikayeler anlatarak bu olayın tabiat üstü bir olay gibi kendini inandırmaya ve halk arasında halka halka yayılmaya başladığını vurgulayan Prof. Dr. Cengil, şöyle devam etti:

"Sosyal medya ve basına yansıyan görüntülerde akşamları Ulu Mezarlığa gelen insanların çekirdeğini, suyunu alıp adeta bir tiyatro izler gibi mezarlıkta kızın tekrar çıkmasını beklediğini gördük. Bunun üzerinde durulmalı. Peygamber efendimiz kabirlerin ziyaret edilmesini tavsiye buyuruyor. Fakat bu ziyaretin amacı tamamen ibret almak. Dünyaya olan meylimizin azalıp ölüm hakikatının, ölüm gerçeğinin var olduğunu unutmamak açısından yapılan bir tavsiye.


"Mezarlığa girerken uyulması gereken kurallar açık"

Dolaysıyla mezarlıklara girerken abdestli bulunmak, yüksek sesle konuşmamak, yüksek sesle ağlamamak, bağırıp, çağırmamak mezarlık adapları arasında. Vatandaşlarımızın yaptığı hadise hiçbir şekilde İslam ve mezarlık adabına uygun bir hareket değil.

Burada vatandaşları anlamaya çalışıyorum. Bir olay anlatılıyor ve olay tabiatüstü güçlerin işin içerisine girmiş olması şeklinde naklediliyor. Dolaysıyla dini bilgi eksiği olan insanların inanabileceği olaylar anlatılıyor. İnsanların merak etmesini doğal karşılıyorum. Fakat dinimizin de emirlerini bir kenara atarak rastgele davranamayız. Eğer burası bir mezarlık ise mezarlığın adabına uygun şekilde davranmak gerekir."

#Çorum
#Mezarlık
#Gizemli kız
6 yıl önce