|

Kısıtlamalar kalkacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son dönemde hayata geçen tedbirlerle, salgının artış hızının kesildiğini açıkladı ve sevindirici haber verdi: İnşallah vaka ve ağır hasta sayılarının hedeflediğimiz seviyelerin altına düşmesiyle sınırlamaları peyderpey kaldırmaya başlayacağız.

00:00 - 13/12/2020 Pazar
Güncelleme: 00:35 - 13/12/2020 Pazar
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Erdoğan
Cumhurbaşkanı Erdoğan

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Gaziantep Düzbağ İçme Suyu İsale Hattı ve Doğanpınar Barajı Açılış Töreni ile Manisa-Akhisar Çevre Yolu Açılış Töreni’ne Vahdettin Köşkü’nden canlı bağlantıyla katıldı, önemli mesajlar verdi:

Koronavirüs salgınının dünyayla birlikte Türkiye’yi de etkilediği bir dönemde ne sağlık ne de yatırımlardan taviz verdik. Hayata geçirilen tedbirlerle salgının artış hızı kesildi. İnşallah vaka ve ağır hasta sayılarının hedeflediğimiz seviyelerin altına düşmesiyle sınırlamaları peyderpey kaldırmaya başlayacağız. Bunun için 83 milyon hep birlikte TMM diye kısalttığımız temizlik, maske ve mesafe kurallarına sıkı bir şekilde uyulması gerekiyor.

MİLLETİMİZE 45 MİLYAR LİRA KAYNAK

  • Milletimizin hiçbir ferdini salgın döneminde sahipsiz bırakmadık.
    Üretimi ve istihdamı sürdürmek için gereken her türlü tedbiri aldık, her desteği sağladık. Sosyal koruma kalkanı kapsamında kısa çalışma ödeneği, nakdi ücret desteği, işsizlik ödeneği, normalleşme desteği ve hane bazlı sosyal destek programı başlığı altında 45 milyar liralık bir kaynağı karşılıksız olarak milletimizin emrine sunduk.
    Böylece hiçbir vatandaşımızın işsiz ve aşsız kalmamasını temin etmeye çalıştık.

KİRALARDA DÜZENLEMEYE GİDİYORUZ

Çiftçiyi ve esnafı asla unutmadık. Kiralarda vesaire düzenlemelere gidiyoruz.
Onları da kısa zamanda büyük ihtimalle kabine toplantımızın ardından açıklayacağız. Sanayicinin, küçük ve orta ölçekli işletmelerin, esnafın finansman ihtiyacını karşılamaya yönelik pek çok destek programını hayata geçirdik.
Gelişmiş ülkelerin dahi başa çıkmakta zorlandığı böylesine kapsamlı bir sağlık ve ekonomi krizini bir yıkıma veya kitlesel sefalete meydan vermeden bugüne kadar getirdik.


AŞI MESELESİNİ ÇÖZDÜK

  • Aşı çalışmalarında gelinen seviye itibarıyla inşallah önümüzdeki döneme çok daha umutla bakıyoruz.
    Yerli aşımızın devreye gireceği tarihe kadar ihtiyacımız olan aşıların bağlantılarını büyük ölçüde tamamladık. Önümüzdeki bahar aylarından itibaren her şeyi salgın gerçeği çerçevesinde olabilecek en iyi seviyeye getirmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz.

YENİDEN CAZİBE MERKEZİ OLACAĞIZ

Ülkemizi yeniden cazibe merkezi yapacak reformların hazırlıkları içindeyiz.
Hukuki ve idari reformlarla ülkemizi yeniden yapılanan küresel, siyasi ve ekonomik düzende ilk 10’a sokmayı hedefliyoruz.
Birliğimize, kardeşliğimize sıkı sıkıya sahip çıkarak ülkemize yönelik iç ve dış tehditleri boşa çıkartıp, demokrasimizi ve ekonomimizi güçlendirerek hedeflerimize ulaşacağız.


CHP yatırım düşmanı

  • Türkiye’ye yatırım yapılmasını engellemeye dönük anlayışa tepki gösteren Erdoğan, “Türkiye’ye gelen yatırımcıyı kaçırmak için her türlü yalanı, iftirayı ardı ardına sıralamaktan çekinmiyor.
    Yatırımcıları kökenlerine, inançlarına göre ayıran bu kirli zihniyetin tek derdi Türkiye’nin ekonomik çöküntüye uğramasıdır. Bunun adı da sadece malum ana muhalefet CHP’dir, yeter ki yatırımcı Türkiye’ye gelmesin. Ya yatırımın rengi olur mu, yatırımın ırkı, dili, dini olur mu? Yatırım Avrupa’dan geldiği zaman güzel ama yatırım Katar’dan geldiği zaman kötü ve ona bir de tabii kılıf giydirmek. Bunun markası kim? CHP” dedi.
    Uluslararası yatırımcılara adeta savaş açanların, bunu ‘ülkenin ve milletin çıkarlarını korumak’ kılıfıyla gizlemeye çalıştıklarını vurgulayan Erdoğan, “İnşallah ülkemizi 2023 hedeflerine ulaştırarak dışarıda ve içeride Türkiye’nin pes etmesini bekleyenleri hep beraber bir kez daha hüsrana uğratacağız. Ülkemizi daha büyük projelerle daha büyük eserlerle daha büyük yatırımlarla buluşturmak için gece gündüz çalışmayı sürdüreceğiz. Yurt dışından ve içinden önümüze çıkan hiçbir engel bizi yolumuzdan döndüremeyecektir” diye konuştu.


Su tasarrufuna önem verelim

Erdoğan, suyun hayat olduğunu belirterek, ülkenin zengin su kaynaklarına sahip olmadığı için mevcut imkanların en verimli şekilde kullanılmasının şart olduğunu vurguladı. Oldukça kurak bir yıl geçirildiğini dile getiren Erdoğan, şöyle konuştu:

  • “Yağış oranlarının neredeyse yarı yarıya azaldığı şu dönemde hep birlikte su tasarrufuna önem vermemiz gerekiyor.
    Salgın tehdidi sebebiyle temizlik amaçlı su kullanımında ciddi artış yaşandı. Kurumlar ve vatandaşlar olarak el ele vererek hem etkili hem tasarruflu bir su yönetimine ihtiyacımız bulunuyor.
    Elimizdeki imkanları küçük tedbirlerle destekleyerek barajlarımız yeniden suyla dolana kadar dikkatli hareket etmeliyiz.”

2050 yılına kadar su ihtiyacını karşılayacak

Gaziantep’in 2050 yılına kadar olan su ihtiyacını karşılayacak Düzbağ içme suyu projesinin ülkenin ikinci büyük içme suyu projesi olduğunu dile getiren Erdoğan,
“Halen Kayacık Barajı ve sulamasıyla 120 bin hektarı sulanan topraklarımıza, Doğanpınar Barajı ve sulamasıyla 80 bin dekar daha ilave ederek Gaziantep ve Kilis arasındaki bölgeyi ülkemizin en önemli tarım üretim merkezlerinden biri haline dönüştürüyoruz. İlk etapta 18 bin hektarlık kısmı önümüzdeki sulama mevsimine yetiştirecek, kalanları da peyderpey tamamlayacağız”
dedi.

Türkmenistan’ı Türk Konseyi’ne bekliyoruz

Erdoğan, Türkmenistan’ın “daimi tarafsız ülke” statüsünü kazanmasının 25. yılı dolayısıyla düzenlenen konferansa video mesaj gönderdi. Erdoğan, mesajında, “Türkmenistan’ın, Afganistan’da kalıcı ve sürdürülebilir barışın tesis edilmesine ve ‘Asya’nın Kalbi-İstanbul Süreci’ne dair katkılarından büyük memnuniyet duyuyoruz.
Türkmenistan’ın hem Orta Asya ülkeleri arasındaki iş birliğine hem de Orta Asya ülkelerinin bölge dışı devlet ve uluslararası kuruluşlarla yürüttüğü diyalog süreçlerine aktif katılımını takdirle izliyoruz
. Bu vesileyle, Türkmenistan’ın, Türk Konseyi’ne en kısa zamanda dahil olmasını temenni ettiğimizi bir kez daha vurgulamak isterim” ifadelerini kullandı. Erdoğan, şunları söyledi:
  • “Türkmenistan’ın BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda, ulaştırma, enerji, sanayi, ticaret, sağlık ve çevre konularında attığı örnek adımlar, sadece Türkmenistan’ın değil, bölgenin geleceğine de ışık tutuyor.
    Sahip olduğumuz ortak kültür, tarih ve dil mirası üzerine kurulu iş birliğimiz, ilişkilerimizin önemli bir boyutunu teşkil ediyor.

Daima yanınızda olacağız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bulgaristan Hak ve Özgürlükler Hareketi Kurultayı’na video mesaj gönderdi. Erdoğan, siyasi mücadeleden hak ve özgürlüklerin genişletilmesiyle ilgili çabalara kadar her alanda başarının anahtarının birlik ve beraberlik olduğunu belirterek,
“Bulgaristan demokrasisi içinde kendine önemli bir yer edinen Hak ve Özgürlükler Hareketi’nin inşallah yeni dönemde daha kuşatıcı ve kucaklayıcı bir anlayışla yoluna devam edeceğine inanıyorum. Türkiye olarak bizler de Bulgaristan’la aramızdaki iyi komşuluk, dostluk ve müttefiklik ilişkisi temelinde sizlerin yanında olmayı sürdüreceğiz”
dedi.

AB iki devlete esir edilmesin

  • Konuşmasında AB ile ilişkilere de değinen Erdoğan,
    “Avrupa Birliği’yle olan ilişkimizde her zaman iyi niyetli ve diyalogla çözüm bulma yönünde yoğun çabalar sarf etmemize rağmen gösterdikleri tutumu doğru bulmuyoruz. Köklü Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin bir iki devletin ayak oyunlarına esir edilmesi son derece yanlıştır. Avrupa Birliği, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rumları tarafından kasıtlı olarak içine çekildiği cendereden bir an önce kurtulmalıdır. Türkiye’yi dışlayarak, Türkiye’yi ötekileştirerek, haklı davasından dolayı Türkiye’yi cezalandırmaya çalışarak hiçbir yere varılamaz. Her ne karar alınırsa alınsın Türkiye, küresel ölçekte dünya barış ve huzuruna katkı sağlamaya devam edecektir”
    dedi. Son 18 yıldır olduğu gibi Türkiye’nin demokratik standartlarını, çok daha ileri götürmeyi sürdüreceklerini belirten Erdoğan, “Yatırım ortamının daha da iyileştirileceği, öngörülebilirliğin artırılacağı, yatırımcıların tereddütlerinin giderileceği bir iklim oluşturacağız. Potansiyelimize güvenerek alınan yanlı, kararlı ve taraflı kararlara takılıp kalmadan hedeflerimize doğru kararlılıkla yürüyeceğiz” diye konuştu.
#​Kısıtlama
#Cumhurbaşkanı Erdoğan
3 yıl önce