|

Koalisyon çok zor

Pazartesi günü Başbakan Davutoğlu ile biraraya gelecek CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, merakla beklenen temas öncesi aralarında y’ın da bulunduğu bazı gazetelere açıklama yaptı. İşte Kılıçdaroğlu’nun koalisyon maratonu öncesi sorularımıza verdiği cevaplar.

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/07/2015 Cumartesi
Güncelleme: 01:57 - 11/07/2015 Cumartesi
Yeni Şafak
Nasıl bir koalisyon modeli istiyorsunuz?

Öncelikle Davutoğlu'nu dinleyeceğiz. Hedefleri, ilkeleri nedir, bunu bize aktaracak, büyük bir olasılıkla da koalisyon hükümeti kurma teklifinde bulunacaklar.



Bu koalisyonu 'seçim koalisyonu' mu olur?

Doğrusu öyle bir soru sormayacağım. Ben koalisyonu 4 yıllık süre için istiyorum. Ama bunun için de partilerin birbirine karşı samimi olması gerekir. Samimi olarak neleri yapacağını, neleri yapmayacağınızı, parlamentoda nelerle karşılaşacağımızı birbirinize samimi olarak aktarmanız gerekiyor. Yıllardır biriken sorunlar var. Ekonomide, sosyal yaşamda, dış politikada... Mısır, Suriye... Bunları kısa sürede nasıl çözeceksiniz?



'DÖNÜŞÜMLÜ' OLABİLİR


Dönüşümlü başbakanlık modeline nasıl bakarsınız?

Görüşlerimizi sorarlarsa düşüncelerimizi bütün çıplaklığıyla anlatacağız. Dönüşümlü başbakanlık niçin olmasın?



Davutoğlu'na bir şart koşacak mısınız?

Karşı tarafı dinlemeden tek boyutlu baştan koşul koymanın çok tutarlı olmadığını düşünüyorum. Belki onlar bize çok daha güzel öneri getirecekler... Karamsar değilim.



ÖNCE 'DIŞ' SORUNLAR


AK Parti ile koalisyonu zorlayan nedenler nedir peki?

Koalisyon zor ve bu zorluğun birden fazla nedeni var. Birinci nedeni, geçmişte AKP ile CHP ile yaşanan ve güvensizlik temelinde yaşanan ilişkiler. Bize güvence verilmeli, biz güvenmeliyiz. İki; Türkiye'nin dış politikadan kaynaklanan sorunları var. Bunların çözülmesi lazım. Sorunları inşa eden kim? Mevcut iktidar. Suriye'den Mısır'a kadar, dış politikanın değişmesi lazım. Nasıl değişecek? 'Söz, dış politikamızı tümden değiştireceğiz' diyecek mi bilmiyoruz. Umutluyum ama zor... Beklentilerimizin karşılanması zor. Dış politikayı çözmeden içerideki sorunları çözemezsiniz. AB, Mısır, İran ile ilişkileri düzeltmeden sorun çözemezsiniz.



Cumhurbaşkanı, Beştepe'de Bakanlar Kurulu'nu toplarsa gider misiniz?

Başbakan ben olursam gitmem. Başbakan Yardımcılığı görevine de sıcak bakmıyorum.



Devlet Bahçeli, ana muhalefet olmak istediğini açıkladı. AK Parti ile MHP'nin anlaştığına ilişkin izleniminiz var mı?

Yok hayır, özel bir duyumum yok. Ama AKP ile MHP seçmeni arasında bir geçişkenlik var. Anketlerde de ağırlıklı olarak AKP-MHP kurulması öngörülüyor. Dolayısıyla böyle bir koalisyon kurulabilir, illa şunlar kursun diye beklentimiz yok. Kısa süreli değil, 4 yıl süreyi kapsayacak, sağlıklı ve tutarlı bir koalisyon kurulabilir. AKP ile MHP arasında olabilir, bu bir azınlık hükümeti de olabilir. Tercihleri bire indiren bir politika uygulamamanız gerekiyor. Beklentimiz, CHP-MHP ve dışarıdan da HPD'nin destek verebileceği bir hükümet modeliydi. Benim isteğim de buydu. Bu bir duruştur, baştan söyledim, bizim tercihimiz böyle bir hükümetin kurulmasıydı, kurulsaydı daha uzun süreli çaba harcayabilirdik.



Muhtemel bir erken seçime hazır mısınız?

Kamuoyu yoklaması yaptırmadık ama milletvekillerimize söyledik, teşekkür ziyaretlerine başladık. Seçim atmosferinden Türkiye kurtulmadı zaten.




#Başbakan Davutoğlu
#Kemal Kılıçdaroğlu
#koalisyon
9 yıl önce