|

Kurultay için açlık grevi

CHP yönetimi beklendiği gibi “kurultay yok” dedi. Kılıçdaroğlu’nun ekibi muhalefetin 569 imzada kaldığını ve kurultay için gerekli 630 sayısına ulaşamadığını iddia etti. Muhalifler ise sayılarla oynandığını ileri sürdü. Genel Merkez’e tepki gösteren delegeler dün CHP önünde açlık grevine başladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/08/2018 Salı
Güncelleme: 02:58 - 7/08/2018 Salı
Yeni Şafak
Genel Merkez’e tepki gösteren delegeler dün CHP önünde açlık grevine başladı.
Genel Merkez’e tepki gösteren delegeler dün CHP önünde açlık grevine başladı.

CHP yönetimi, muhaliflerin 569 imza topladığını ve yeterli sayıya ulaşamadığını belirterek ‘kurultay yok’ açıklaması yaptı. 24 Haziran seçimlerinin ardından olağanüstü kurultay talep eden bazı delegeler, CHP Genel Merkezi önünde adalet için toplandı. Demokratik haklarını sonuna kadar kullanacağını belirten ve parti yönetimine tepki gösteren delegeler açlık grevine başladı.

CHP’deki Genel Merkez ve muhalifler arasındaki olağanüstü kurultay satrancı yeni hamlelerle büyüyor. Genel Merkez muhaliflerin topladığı imza sayısının kurultay için yeterli olmadığını açıkladı. CHP yönetimi, 569 imza toplandığını belirterek, ‘kurultay yok’ dedi. Genel Merkez’e tepki gösteren delegeler ise CHP önünde açlık grevine başladı.

CHP’de 24 Haziran’da yaşanan hezimetin ardından başlayan ve hem muhaliflerin hem de Genel Merkez’in karşılıklı restleşmeleriyle devam eden kurultay krizi sürüyor. Muhaliflerin imza toplamaya başladığı 16 Temmuz’dan 30 Temmuz’a kadar olan sürede bazı delegelerin imzasını geri çektiği iddia edildi. Bu sürecin ardından parti tüzüğünün kurultay isteyenlere tanıdığı bir haftalık süre de dün sona erdi.

YETERLİ SAYIYA ULAŞILAMADI

Kılıçdaroğlu’nun kurmayları muhaliflerin geçen hafta perşembe günü teslim ettiği imzaları hafta sonu mercek altına aldı. Parti yönetimi yaptığı ilk incelemelere göre muhaliflerin 605 imzada kaldığını iddia etmiş, olağanüstü kurultay toplanması için yeterli imzanın toplanamadığını açıklamıştı. Genel Merkez hafta sonu imzalar üzerinde detaylı inceleme yaptı. Genel Merkez’e gönderilen imzaların geri çekildiğine ilişkin beyannameler de imza sayısından düşürüldü. İncelemelerini tamamlayan parti yönetimi son sözünü söyledi ve “569 imza toplandı, yeterli sayıya ulaşılamadı” açıklamasını yaptı. Genel Merkez’den yapılan açıklamaya göre kurultay yapılmayacak.


SAYILARLA OYNANDI

CHP yönetiminden gelen ‘kurultay yok’ açıklamasının ardından muhaliflerden de cevap gecikmedi. ‘Çağrı heyeti basın açıklaması’nda kurultay yapmamak için sayılarla oynandığı ileri sürüldü. Açıklamada, “Tüzüğümüzün belirlediği süre içinde, yeterli sayıda imza (630 belge ve bilgi) Genel Merkezimize teslim edilmiştir. Olağanüstü kurultayı yapmamak için sayılarla oynanmaktadır. Mevcut MYK’nın değiştirilmesi sorunların bir kez daha halı altına süpürülmesi olacaktır. Olağanüstü kurultay talebi sayıların gölgesinde kalamayacak kadar güçlü ve haklı bir taleptir, bir çığlıktır. Amasız ve fakatsız olağanüstü kurultay kararı alınmalıdır” denildi.

OTURMA EYLEMİ BAŞLATTILAR

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve parti yönetiminin olağanüstü kurultay seslerine kulak tıkamaları bardağı taşırdı. Bazı delegeler CHP Genel Merkezi önünde açlık grevine başladı. Delegeler adına basın açıklaması yapan CHP Samsun Kurultay Delegesi Fatma Necile Çokay, kurultay talebinde bulunanların imzasına sahip çıkması gerektiğini belirtti.

31 kişi imzayı geri çekmiş

Parti yönetiminin detaylı incelemesinin ardından şu açıklama yapıldı: “Muhaliflerin sunduğu noter onaylı imza sayısı 618’di. Bu kişilerden 31’inin imzasını çektiği, beşinin istifa etmiş olduğu, dördünün mükerrer nitelikte bulunduğu, dördünün fotokopi evrak olduğu saptandı. Beş imza ise gündem maddesi eklenmediği için yok hükmünde sayıldı. 569 geçerli imza sayıldı.” Partiden, bu durumda kurultay yapılmayacağı bildirildi.

  • Korkunun ecele faydası yok
  • Bitlis Kurultay Delegesi Veysi Uyanık ise CHP’de olağanüstü kurultay taleplerinin gerçekleşmesi adına eylem yaptıklarını, talepleri gerçekleşene kadar mücadelelerine devam edeceklerini söyledi. Uyanık, “Korkunun ecele faydası yok. Sayın Genel Başkanımıza kalmış olsa, kendisi sağduyulu, kurultaya giderdi” dedi. Uyanık, partisinin “yeterli sayı yok” açıklamasına ilişkin, demokratik haklarını sonuna kadar kullanacaklarını vurgulayarak, “Ben bir kurultay delegesi olarak bütün kanuni ve yasal haklarımı sonuna kadar kullanacağımı açıklıyorum. Gideceğim, demokratik haklarımı sonuna kadar kullanacağım” ifadesini kullandı. CHP Şereflikoçhisar İlçe Başkanı ve Kurultay Delegesi Mahmut Celal Ünsal da demokratik taleplerinin arkasında duracaklarını ve haklarına sonuna kadar sahip çıkacaklarını söyledi.
#CHP
#Kemal Kılıçdaroğlu
6 yıl önce