|

Lodos yıktı geçti: 6 kişi hayatını kaybetti

Marmara’da etkili olan ve hızı 130 km’ye kadar çıkan şiddetli lodos nedeniyle İstanbul’da biri yabancı uyruklu 4, Zonguldak'ta 1 ve Kocaeli'de 1 kişi hayatını kaybetti. 38 kişi yaralandı. Meteoroloji kırmızı kod uyarısı verdi.

00:00 - 30/11/2021 Salı
Güncelleme: 06:09 - 30/11/2021 Salı
Yeni Şafak
İstanbul Beylikdüzü’nde bulunan bir binanın çatısı şiddetli rüzgar nedeniyle yerinden sökülerek sallanmaya başladı. Çatının parçalarının uçma ve sallanma anı saniye saniye cep telefonu kamerasına yansıdı.
İstanbul Beylikdüzü’nde bulunan bir binanın çatısı şiddetli rüzgar nedeniyle yerinden sökülerek sallanmaya başladı. Çatının parçalarının uçma ve sallanma anı saniye saniye cep telefonu kamerasına yansıdı.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yaptığı uyarıların ardından Türkiye dün
lodosa ve sağanak yağışa teslim oldu.
Meteoroloji kırmızı kod uyarısı verirken, fırtına saate 80 kilometre hıza ulaştı.


İstanbul’da fırtına nedeniyle yaşanan kazalarda
1
’i yabancı uyruklu, 4 kişi hayatını kaybetti,
3’ü ağır, 38 kişi de yaralandı.
Zonguldak’ta ise kuvvetli rüzgar nedeniyle
yıkılan inşaat duvarının altında kalan 21 yaşındaki inşaat işçisi Serkan Duran hayatını kaybetti.

Kocaeli'de de çatıyı sağlamlaştırmak isteyen Tahsin Usta isimli vatandaş havalanan çatıyla beraber uçarak hayatını kaybetti.

Kent genelinde 33 çatı uçtu, 192 ağaç devrildi, 236 tehlike arz eden parça düştü, 52 trafik ışığı ve yön tabelası devrildi, 12 araç hasar gördü.


KÖPRÜDEN GEÇEMEDİLER

İstanbul’da Çatalca Serbest Bölgesinde ise kapı girişindeki saat kulesi lodosun etkisiyle devrildi. Devrilen saat kulesi parçalara ayrıldı. Olay anında çevrede kimsenin olmaması olası bir faciayı önledi
. Denizde etkili olan lodos sonucu deniz seferleri iptal edilirken, balıkçıların ve yat sahiplerinin liman dışına çıkmamaları için sık sık uyarılar yapıldı.
İstanbul’da gemi geçişleri çift yönlü olarak durduruldu. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nden geçmek isteyen motorsikletlere de izin verilmedi.

PİSTLERİ PAS GEÇTİLER

Çatalça Büyükçekmece İstikameti Tem Bağlantı Yolu’nda seyir halinde bulunan
2 TIR ve bir kamyonet lodos nedeniyle devrildi.
Sürücüler kazayı yara almadan atlattı. Şiddetli lodos nedeniyle İstanbul Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı’na iniş yapamayan ve pisti pas geçerek havada tur atmak zorunda kalan THY’nin 6 uçağı, başka havalimanlarına gönderildi.


İZMİR’DE DENİZ TAŞTI

Bursa’nın Gürsu ilçesinde ise fırtına nedeniyle bir ağaç yoldan geçmekte olan yolcu minibüsünün üzerine düştü. Minibüsteki 2 yolcu yaralandı. İnegöl ilçesinde ise lodos nedeniyle devrilen simit arabasının altında kalarak yaralanan seyyar satıcı hastaneye kaldırıldı.

Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, lodos bir evin çatısını uçurdu. Uçan çatı park halindeki bir otomobilin üzerine düştü. İzmir’de etkili olan sarı fırtına sebebiyle Karşıyaka ilçesinde deniz taştı. Deniz sularından tramvay hattını doldurması nedeniyle seferler iptal edildi. Bu arada İzmir’deki tüm deniz seferleri geçici süreyle askıya alındı.

KOCAELİ’DE ÇATIYLA BERABER UÇTU

Kocaeli Sırrıpaşa Mahallesi Kaçar Sokak üzerindeki 4 katlı binanın çatısındaki malzemeleri sağlamlaştırmaya çalışan Tahsin Usta, bu sırada şiddetini artıran rüzgar nedeniyle altındaki metal yapı malzemesiyle birlikte havalanıp, metrelerce uçarak Nato Caddesi'ne düştü. Ağır yaralanan Usta, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.

Körfez ilçesinde fırtına nedeniyle bazı binaların çatıları hasar gördü, İzmit Körfezi’nde de planlanan vapur seferleri iptal oldu. Ayrıca Körfez Su Ürünleri Kooperatifi’nde bağlı bulunan 3’ü ticari, 4’ü özel, toplam 7 tekne, kuvvetli rüzgarla birlikte su alıp battı.

Eğitime 1 gün ara

  • Türkiye’nin kuzey bölgelerinde etkili olan şiddetli lodos sebebiyle İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Yalova ve Bursa’da bugün eğitime 1 gün ara verildi. Kararı Twitter hesabından duyuran İstanbul Valisi Ali Yerlikaya şu paylaşımı yaptı: İstanbul’da hayatı olumsuz etkilemeye devam eden #Lodos nedeniyle; eğitim kurumlarımızda yüz yüze eğitime 30 Kasım Salı günü bir gün süreyle ara verilmiştir. Kamu kurumlarında çalışan engelli ve hamile personel izinli sayılacaktır.
  • MOTOSİKLET KISITLAMASI
  • Öte yandan Vali Ali Yerlikaya, İstanbul’da dün akşam 23.00 itibariyle bugün 18.00’e kadar motokuryelik yapılamayacağını, motosiklet ve elektrikli scooter’ların kullanılamayacağını açıkladı.

#İstanbul
#Lodos
#Esenyurt
#Meteoroloji Genel Müdürlüğü
#Bursa
#Çatalca
#TEM
#Balıkesir
2 yıl önce